Energieopslag via een thuisaccu is deze enige manier voor particulieree om hun zelf opgewekte energie op te slaan. De thuisaccu kan elektriciteit, dat normaal wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet opslaan. De opgeslagen elektriciteit gebruik je vervolgens op elk willekeurig moment in huis als er niet voldoende elektriciteit van de zonnepanelen komt.

energieopslag thuisaccu

      18682x gezien   41 reacties

Investering en terugverdientijd thuisaccu

Er zijn een aantal thuisaccu’s op de markt met de mogelijkheid om ongeveer 10 kilowatt op te slaan. Op dit moment zijn de kosten van de thuisaccu nog hoog. Afhankelijk van de gewenste opslagcapaciteit, bedragen de kosten tussen 3.000 en 9.000 euro. De terugverdientijd bedraagt ongeveer 16 jaar voor een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik. De levensduur van een thuisaccu bedraagt ongeveer 15 jaar. Factoren die de terugverdientijd van een thuisaccu verkorten zijn:

 • Stijgende energietarieven
 • Afschaffen salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters
 • Dalende prijzen van accu's
 • Groter onafhankelijkheidsgevoel

De kostprijs zal naar verwachting nog gaan dalen, zoals dat bij zonnepanelen ook het geval is geweest. Hopelijk zal ook de opslagcapaciteit hierbij opgevoerd worden, aangezien vrijwel alle elektriciteitsopwekkers in huishoudens zonnepanelen zijn. En deze logischerwijs in de lente- en zomermaanden de meeste energie opwekken, maar in verhouding meer elektriciteit in de herfst- en wintermaanden nodig hebt.

Energieopslag via thuisaccu

Met de thuisbatterijen die nu op de markt verkrijgbaar zijn kan maximaal 14 kWh opgeslagen worden. Dit betekent dat een woning bij normaal gebruik, nooit geheel onafhankelijk is van het elektriciteitsnet en de energieleverancier. Het klimaat in Nederland is daarnaast niet helemaal geschikt om geheel onafhankelijk te worden. Dit kan tot maximaal 80 procent. Op dit moment is seizoensoverbrugging helaas niet mogelijk.

Thuisaccu en de salderingsregeling

De verwachting is dat de ontwikkeling van de thuisbatterij richting 2030 sterk zal toenemen, omdat er meer vraag naar komt. Deze vraag ontstaat, omdat de salderingsregeling vanaf 2023 tot 2030 langzaam wordt afgebouwd. Energieopslag met een thuisaccu is dan een gewenste oplossing, om de teruglevering die normaal plaatsvindt zelf op te slaan.

Waterstof en energieopslag

Een andere optie van energieopslag is (groene) waterstof. Het is schoon, veilig en overal. Het is het meest voorkomende element in het universum en komt voor in zo’n 70 procent van alle materie. En juist omdat er zo veel van is, kan het overal gewonnen worden. In zijn pure vorm is waterstof een onzichtbaar, reukloos en niet-giftig gas dat lichter is dan lucht. Maar we moeten het wel winnen voor we het kunnen gebruiken, want het komt van nature niet voor als dat pure gas.

Elektrolyse

Om het te gebruiken moet het dus gewonnen (of geproduceerd) worden. Dit gebeurt door middel van elektrolyse, waarbij (gezuiverd) water (H20) opgesplitst wordt in waterstof (H) en zuurstof (O). Voor elektrolyse is veel elektriciteit nodig waardoor het proces inefficiënt is. Het is dus alleen interessant als er veel overproductie is. Het energieverlies is ongeveer 2,5 keer zo groot ten opzichte van andere toepassingen.

Veelbelovend

Energieopslag is een veelbelovende toepassing van waterstof. Door het overschot van hernieuwbare energie op deze manier op te slaan, kan deze later weer als elektriciteit gebruikt worden. Zo wordt de elektriciteit die teveel wordt geproduceerd in de zomer niet terug geleverd aan het (al overvolle) elektriciteitsnet, maar netjes bewaard voor de periode waar geen eigen opwek plaatsvindt.

Gerelateerd nieuws:/

41 reacties op “Energieopslag via een thuisaccu”

 1. minnecuperus@hotmail.com

  Voor een thuisaccu ook voor de planeet quite speelt zijn we nog vele jaren verder.

 2. Cuperus

  Voor een thuisaccu ook voor de planeet quite speelt zijn we nog vele jaren verder.

 3. Gerlof

  Waarom wordt er niet veel meer gekeken naar de elektrische auto als thuis opslag?
  Het slim toepassen van die locale capaciteit kan op korte termijn veel meer opbrengen toch?

 4. Driek

  Is misschien waar, maar een thuisaccu hoeft niet licht te zijn dus er hoeft geen lithium in of andere moeilijk te recyclen materialen.

 5. Henry Van Der Meer

  Er is ook een mogelijkheid om elektrische energie omte zetten in warmte en deze op te slaan in een warmte batterij. Zie heat-insyde.eu
  De levensduur van zo een batterij is 20 jaar en tijdens de opslag is er geen energie verlies als het een termisch chemische opslag is.

 6. Kees

  Goeie conclusie,

  Een loodzuuraccu is veel voordeliger, heeft minimaal net zo’n lange levensduur bij goed gebruik.

  Alleen je moet bij de aanleg van je zonnepanelen installatie al beslissen of je energie opslag wil.

  Uiteraard moet je ook de ruimte hebben voor de accu.

  Heb zelf een loodzuuraccu staan met een opslag capaciteit van 40kw/h.
  Deze heeft een afmeting van L90cm x B50 cm H65cm

 7. Piet

  Ik zie meer in spreiding van energie winning door zonnen panelen met een kleine windwokkel te combineren dan wek je ook in de winter energie op, dat kosten technisch interessanter dan opslaan, alleen moet er nog wel wat door ontwikkeld worden op dat gebied.

 8. Dues

  Graag over kWh spreken bij capaciteit van accu’s. Er werd gesproken over 10 kW nml. Dit is lekentaal, niet ieys voor n energiebedrijf

 9. Dues

  Graag over kWh spreken bij capaciteit van accu’s. Er werd gesproken over 10 kW nml. Dit is lekentaal, niet iets voor n energiebedrijf

 10. Bram Coolen

  Goede ontwikkelingen, i.p.v. grootschalig stroom opwekken op relatief weinig plekken in Nederland en deze stroom moeten transporteren over grote afstanden naar de consument waardoor laatstgenoemde een hoge prijs betaald voor transportkosten is het veel beter en efficienter om “de lijnen kort te houden”. Dat wil zeggen; stroom zo dicht mogelijk opwekken bij de consument!!! Dus geen levering van “ Groningse stroom” voor iemand uit Maastricht….Maar regionale stroomopwekking waar de plaatselijke burgers gebruik van kunnen maken, of nog beter ( indien mogelijk) zelf opgewekte stroom per woning (zonnepanelen)… Hierdoor is de hele huidige infrastructuur van nu ( mega lange kabels onder en boven de grond om van bron naar consument te komen), niet meer nodig ! HOU DE LIJNTJES KORT ! ( letterlijk en figuurlijk)

 11. Rob

  Opslaan in een elektrische auto heb ik altijd raar gevonden.
  Op de dag als mijn panelen stroom leveren, staat mijn auto op mijn werk.
  Als ik thuiskom zijn er nog maar weinig zonuren.
  Als ik dan zoals ze zeggen de energie opsla en dan ook nog ga gebruiken voor bv. de wasmachine, sta ik ‘s ochtens met een lege auto.

 12. Martin

  10 kwh is de gemiddelde elektr energie verbr per dag van n gezin
  Voor seizoensopslag hebben we min 1200 kwh nodig dus 120 accus
  Waterstof opslag is erg duur en inefficiënt dus nog een lange weg te gaan

 13. Harold Halewijn

  Ik heb sinds deze maand ook een eigen gebouwd opslag systeem in gebruik. Gemaakt van oude loodaccu’s die een 2e leven krijgen met Victron omvormers. Overtollige zon energie gaat eerst naar accu’s, dan naar warmtebron waar energie in warm water wordt opgeslagen en het restant wordt teruggeleverd. Zo draag ik bij met congestie management en peakshaving, optimaliseer ik eigen gebruik en heb een backup als 2x per jaar de stroom uitvalt. Pionieren maar wel de toekomst als je ruimte hebt.

 14. Frits Zandveld

  Niet kilowatt per uur maar kilowatt maal uur. kWh dus.

 15. Moenen

  Op verbruik zit veel belasting. Die belasting wordt ingezet voor subsidie op zonnepanelen en windmolens. Hierdoor is er teveel piekvermogen die niet gebruikt wordt. Zet die belasting eens om in locatie collectieve energie opslag. Ook het compenseren van energie moet mogelijk zijn. Op de ene plaats opwekken en andere plaats verbruiken (zie reactie over accu van de auto) moet kunnen. Transportkosten wordt al betaald voor de aansluiting.

 16. Driek

  Op zonnepanelen zit al jaren geen subsidie meer.
  De meeste windparken worden nu ook gewoon commercieel opgezet en geëxploiteerd.
  Je loopt achter.

 17. Driek

  Die wokkeltjes leveren veel minder op dan beloofd, er zouden miljoenen van die dingetjes nodig zijn .

 18. Driek

  Overdag leveren je zonnepanelen stroom aan het net, verderop haalt je auto de energie uit datzelfde net. Misschien moet je wat transportkosten betalen aan het energiebedrijf maar verder werkt dat prima.

  S’avonds de verlichting en de (vaat) wasmachine vanuit je auto voeden is geen probleem: bij een echt slimme ‘meter’ kun je gewoon aangeven hoeveel er minimaal in je auto moet blijven.

  Misschien kun je zelfs nog winst maken: in de nacht zijn de stroom tarieven heel laag.
  Sommige mensen verwachten dat het ooit winstgevend wordt om in piektijden je auto aan het net te laten leveren en hem in daltijden weer op te laden.

 19. Jaap

  Energie opslaan in je auto is al enige tijd een goede optie. Met de Zappi charger of EEBus compatibele charger kan je overtollige zonnestroom in je auto stoppen.

  Hoeveel je hier gebruik van kanalen hangt af van de persoonlijke situatie. De potentie wordt vaak onderschat.
  1) je staat nooit met een lege auto.
  Een slimme lader kan ingesteld worden om een auto voor 50% of 80% op te laden en de overige capaciteit met zonnestroom af te toppen.
  2) afhankelijk van je woon-werk verkeer en productie kan je 20%-90% op eigen stroom rijden.
  De gemiddelde werknemer woont binnen 35km.van het werk. Veel electrische auto’s kunnen een paar dagen heen en weer zonder bij te laden. In het weekend (of op een thuiswerkdag) kan de auto met zonnestroom gevuld worden.
  3) in de zomer maanden kan de auto opgeladen worden met zonnestroom buiten kantooruren.

 20. ernst

  Op alle windparken zit subsidie, zelfs de parken op zee waarop het laatste jaar ingeschreven is.
  De kabels die daar voor de stroomafvoer zorgen worden betaald uit de SDE -pot. Dit bedraagt ca 1,4 ct/kwh.

 21. Kees

  Rond de 40kwh aan opslag kost aan loodzuuraccu ca € 3000,00
  Je moet ook een omvormer hebben die geschikt is voor aansluiten loodzuuraccu.
  Accu weegt 1300 kg.
  Dit zijn 24 cellen van ca 50kg

 22. AtH

  Ernst, als je ergens een centrale bouwt, dan wordt de infrastructuur van en naar deze centrale (zoals hoogspanningsmasten en verdeelstations etc.) ook voldaan uit de collectieve middelen. Bij een winturbine(park) is dat niet anders.

 23. Stan

  Thuisopslag volstrekt onvoldoende. In de winter is er nauwelijks zonne-energie voorhanden. Wel draait ook nog mijn warmtepomp. Ik heb dus in nov t/m februari zo’n 4000 kWh nodig. Die moet ik in de zomer opslaan. Hoe groot moet mijn huis zijn om de batterijen te herbergen. Over kosten zullen we maar niet hebben. Opslag thuis is nog steeds een utopie. Het E-net is een geweldige accu. Daarom is de salderingsregeling ook zo zinvol. Niet afschaffen dus.

 24. Martin Wessels

  Helaas is het E net geen accu, de energie die door het net geleverd moet worden, wordt op hetzelfde moment opgewekt.

 25. Martin

  Mooi innitiatief, maar dit is natuurlijk alleen bedoeld als dag opslag, b.v. overdag (‘s zomers) deze lood accus opladen en ‘s nachts daarmee je auto accu opladen (zitten wel een paar rendementsstappen in).
  Helaas geen seizoensopslag

 26. P Slits

  Dit is het moment dat het niet meer rendabel is om voor particulieren zonnepanelen op je huis te leggen. De regering wil groene energie maar op deze wijze gaat het niet lukken.

 27. Erik

  Ik had die Ferrarismeter ook nooit moeten laten weghalen!

 28. jaap

  Thuisaccu’s zijn totaal niet interessant voor zonnepanelen bezitters.
  Ik weet sinds 2013 per kwartier precies wat mijn huis verbruikt of opwekt dankzij een klein meetapparaatje op de slimme meter.
  Op jaarniveau zijn we net niet electrische energie neutraal, zonnepanelen doen rond de 4000 kWh per jaar, verbruik ligt rond de 4500 kWh per jaar.

  Nou kan ik ook een beetje programmeren en heb al die data die ik verzameld heb door een virtuele tesla powerwall 2 gehaald.
  Die kan 13.5. kWh opslaan, en zou zonder installatie zo’n 7000 euro kosten. Met installeren 8100,-

  In die simulatie weet ik dus ieder kwartier of er teveel stroom van het dak komt voor eigen gebruik, die stroom sla ik op in die batterij, tot deze vol is. Komt er nog meer stroom, dan gaat dat terug het net op.
  En andersom, is er stroom te kort en zit er nog energie in de batterij, dan wordt die eerst opgemaakt en dan pas weer van het net gehaald.

  Met 21 cent/kWh stroom van het net halen en voor 4 cent / kWh terug verkopen kom je dan aan deze getallen (met data vanaf 1 april 2013):

  Nr of days : 2823
  Battery size (kWh) : 13
  Battery price (eur) : 8100
  Used from battery (kWh): 12782
  Used from net (kWh) : 10500
  Could not store (kWh) : 9309
  Buying at : 0.21 euro/kWh
  Selling at : 0.04 euro/kWh
  Savings from battery : 2684.22 euro
  Selling unused for : 372.36 euro
  Paying for own current : 1582.53 euro
  Battery repay time : 23.3 years

  Ik had dus, als ik in 2013 een powerwall had opgehangen zo’n 12782 kWh uit die batterij kunnen halen.
  Op momenten dat de batterij leeg is en de zonnepanelen te weinig of niets leveren moest ik 10500 kWh van het net halen.
  Maar andersom, als de batterij vol was en ik toch nog meer stroom opwekte dan nodig, leverde ik 9309 kWh terug aan het net.

  Die batterij bespaart me dus in die jaren 2684 euro.
  Stroom die over was, werd voor 4 cent verkocht en levert me 372 euro op
  Stroom die ik te kort had, werd voor 21 cent aangekocht en dat kostte 1582 euro
  HIermee zie je meteen het effect van niet meer mogen salderen !

  Om die batterij financieel terug te verdienen heb ik dan 23.3 jaar nodig.
  Dat is dan nog vrij optimistisch, want ik ga er dan vanuit dat ik de volle 13.5 kWh kan opladen en ontladen. Dat zal in de praktijk niet kunnen, want dan sloop je een batterij.

  Let ook even op de 1e regel: nr of days : 2823
  Iedere dag zal er wel iets van stroom heen en weer gaan, dat zullen geen volle op- en ontladingen zijn, maar tot nu toe heb ik gelezen dat een goede batterij zo’n 1000 laadcycli aan kan.
  Bekend fenomeen denk ik, telefoon die na 3 jaar iedere dag een keer opladen toch wel problemen met zijn batterij begint te krijgen.
  23 jaar is zo’n 8400 dagen. Ik denk niet dat er batterijen zijn die zoveel cycli aan kunnen.

  Technisch kan een batterij je dus helpen.
  Wij gebruiken ongeveer 33% van de zonnestroom direct.
  Die batterij kan er voor zorgen dat je dat bijna verdubbelt, dus naar 66% eigen gebruik gaat.
  Maar financieel schiet je daar helemaal niks mee op.

  Moet je dan je electrische auto als buffer gaan gebruiken?
  Hiervoor is al genoemd dat dat niet praktisch is, omdat die auto waarschijnlijk niet voor de deur staat als zonnepanelen thuis stroom opwekken.
  Allerlei handige jongens willen dan smart-grid gaan doen en jouw accu graag huren om pieken en dalen op te vangen.
  Dan wordt het accupakket van je Tesla lekker iedere dag een paar keer leeg gehaald en aangevuld. Zie die 1000 cycli, misschien dat ze er bij Tesla 2000 er uit weten te persen, maar daarna is hij kapot en mag je een nieuwe accupakket kopen voor 35.000 euro. Lijkt mij een superslim idee …… not!

  Wanneer wordt het interessant?
  Als je bijv. een 20kWh batterij hebt die je voor 2500,- compleet met omvormer thuis hebt staan.
  Dan verdient die zich in 6.9 jaar terug.
  Dat lijkt mij niet haalbaar, beetje installateur zal al rond de 1000,- kosten aan manuren. Omvormers kosten ook al snel zoiets, dan blijft er 500,- over voor de batterij.

 29. Bennie van Gister

  @AtH
  nee hoor! De kabel vanaf windpark tot aan het dichtsbijzijnde trafostation die de capaciteit aan kan, moet de eigenaar van het windpark zelf betalen.

 30. Cees

  Ik heb al jarenlang ervaring met opslag van zonnenenergie in accu’s, ik ga niet in op het aantal cicli’s wat zo’n accupakket overleefd of hoeveel accuvermogen je nodig hebt maar geloof me;
  ALS JE OOK MAAR ENIG PROFIJT WILT HEBBEN VAN “ENERGIE OPSLAG IN THUISACCU’S” ZUL JE DE ACCU’S MOETEN STELEN !!!

 31. Frank

  Die van mij is sinds dit jaar afgekeurd en moet dus komend jaar vervangen worden. Ik heb me ook tot op het laatste moment er tegen verzet. Heb al 3x een aanbod gekregen om hem te vervangen.

  Nu moet het. Zullen ze wel met alle draaischijfmeters doen nu.

 32. Nico

  🙂
  Deze opmerking hoort thuis in het rijtje “dat zei mijn vriendin vannacht ook”.

 33. Jess

  Hoi Jaap,

  Welk klein meetapparaatje heb je? Ik ben naar zoiets op zoek 🙂 dank!

 34. jaap

  Ik had de meter van van qurrent, maar die zijn na de overname door greenchoice gestopt.

  Nu als vervanger een youless (punt nl), wel met een raspberry pi die eerst die qurrent en nu dus de youless om de zoveel tijd uitleest
  Die youless werkt echt leuk , ingebouwde webserver dus je kunt op je eigen netwerk al realtime gegevens zien, en als je die verder wilt verwerken biedt hij de data in handige formaten aan

 35. Robert

  Jaap,
  Helemaal eens met je berekening. Dus ik heb ook niet gekozen voor een accu.
  Momenteel ben ik echter aan het kijken naar een nieuwe CV ketel met een stirlingmotor.
  Deze produceert elektriciteit m.n. in de winter. Volgens mij wordt de berekening wel interessant.

  Gr
  Robert

 36. Jaap

  Mooi verhaal, lekker lang ook, maar we doen er niets mee…

Geef een antwoord

Of