energie-opslag-batterij
Particuliere energieopslag kan op dit moment alleen via een thuisbatterij of accu. De Tesla Powerwall is hiervan het bekendste voorbeeld. De verwachting is, dat de ontwikkeling voor opslag van energie zal versnellen, zodra de salderingsregeling stopt (vanaf 2021).

Geen last meer van de energieleverancier of netbeheerder. Dat lijkt de ideale situatie, maar helaas is dat in Nederland niet helemaal mogelijk. Deskundigen hebben berekend, dat onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet voor maximaal 80 procent kan.

Seizoensoverbrugging

Op dit moment zijn er nog geen producten op de markt die ervoor zorgen dat de elektriciteit die in de zomer teveel wordt opgewekt, mee kan worden genomen naar de winterperiode. De verwachting is dat de ontwikkeling van methoden voor elektriciteit op te slaan versneld zal worden, zodra de salderingsregeling verdwijnt.

Manieren voor energieopslag

De ontwikkeling van energieopslag staat echter niet stil. De thuisbatterij of thuisaccu zijn producten die nu al verkrijgbaar zijn. Daarnaast kan elektriciteit straks ook opgeslagen worden in de elektrische auto of middels waterstof. Deze manieren van opslag van energie staan echter nog aan het begin van hun ontwikkeling.

Project Jouw Energie Moment 2.0

Enexis netbeheer heeft een proef uitgevoerd met een grote buurtbatterij en een thuisaccu bij consumenten thuis, met het project Jouwenergiemoment (JEM). Hierin werd getest in hoeverre mensen bereid zijn om hun energievraag aan te passen op het aanbod van duurzame energie en hoe een thuisbatterij dit beïnvloed.

Project GridFlex

In het Overijsselse Heeten gaat 48 huishoudens zelf opgewekte elektriciteit met elkaar delen. Binnen dit project wordt gebruik gemaakt van een zeezoutbatterij van Dr. Ten. De bewoners krijgen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet. Dit houdt in dat Netbeheerder Enexis hen als één stroomafnemer behandelt. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en kunnen hun zelfopgewekte stroom distribueren, opslaan en verhandelen.

Onderzoek energieopslag

De thuisbatterij of thuisaccu

Opslag van eigen opgewekte energie met de thuisaccu of batterij is op dit moment voor consumenten de enige manier om zelfopgewekte energie van de zonnepanelen op te slaan.

Waterstof

Waterstof is een veelzijdige energiedrager en kan een belangrijke onderdeel zijn binnen de energietransitie waar Nederland op dit moment middenin zit. Waterstof kan ook gebruikt worden voor energieopslag.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..