thuisbatterij of thuisaccu

Opslag van energie voor thuis kan op dit moment alleen via een thuisbatterij (thuisaccu). De verwachting is dat de ontwikkeling voor energieopslag versnelt als vanaf 2023 de salderingsregeling wordt afgebouwd. In dit artikel vertellen we je meer over de ontwikkeling van energieopslag en welke thuisbatterijen je nu al kunt kopen.

Zelf energie opslaan

Energieopslag is op dit moment nog toekomstmuziek, maar toch komt er langzaam schot in de zaak. Zo zijn er al redelijk veel thuisbatterijen, maar is er ook beweging als het gaat om energie opslaan in je eigen elektrische auto.

Capaciteit thuisbatterij

De stelregel is dat je voor elke 1000 kWh aan verbruik een opslagcapaciteit van 2 KWh plaats. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo’n 3000 kWh aan elektriciteit. Een thuisbatterij van 6 KWh is dus voldoende. Het vermogen van de thuisbatterij (in KW) is een ander verhaal. Deze bepaalt de piek die je op een moment kan voeden. Hoe meer apparatuur of hoe zwaardere apparaten in huis, hoe hoger het vermogen van je thuisbatterij moet zijn. Gemiddeld ligt dit tussen de 5 en 8 KW voor een normaal huishouden.

Laadcyclus en energieverlies

De meeste thuisaccu’s hebben een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 ladingen. Bij het laden en ontladen ontstaat ook energieverlies, bovendien heeft de thuisaccu ook stroom nodig om te functioneren. Het gemiddelde energieverlies is 5 procent, afhankelijk van het soort thuisaccu. Om deze reden is het verstandig om iets meer zonnepanelen te plaatsen. Niet elke thuisbatterij kan volledig ontladen, let dus ook op het ontladingspercentage.

Geluid en gewicht

Thuisbatterijen zijn vrij stil, maar kunnen door resonantie toch storend zijn. Het gewicht van de batterij ligt tussen de 100 en 500 kg, vergelijkbaar met een CV-ketel of wasmachine. Plaats een thuisbatterij om deze reden het liefst in een aparte ruimte verwijderd van je leefomgeving in de woning.

Techniek: Lithium-Ion

Deze techniek is het meest geschikte voor thuisbatterij, omdat deze relatief veel stroom opslaat in een kleiner oppervlakte. Daarnaast hebben Lithium-Ion batterijen een lange levensduur. De batterij kan daarentegen slecht tegen hoge temperaturen en mag niet te ver ontladen. Lithium is ook een kostbare, schaarse grondstof, wat de prijs van de thuisbatterij hoger maakt. Andere technieken zijn lood-zuur en zout-water.

Prestaties batterijen op rij

prestaties thuisbatterijen

Systeem met energieopslag

Hoe ziet een systeem met een thuisaccu er nou precies uit? Nou dat is eigenlijk niet zo ingewikkeld. De thuisaccu wordt (meestal) tussen de omvormer en je groepenkast geplaatst. De zonnepanelen wekken stroom op en als deze meer stroom opwekken dan je nodig hebt, wordt je thuisbatterij gevuld. Op de momenten dat de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken, wordt de woning mede gevoed vanuit de thuisbatterij.

Zonnepanelen

Uiteraard heb je je eigen elektriciteitsopwekker nodig. De meeste mensen kiezen voor zonnepanelen om hun eigen energie mee op te wekken. Plaats voldoende zonnepanelen om in je jaarlijkse energieverbruik te voorzien.

Omvormer

Als je een gelijkstroomsysteem gebruikt plaats je de thuisaccu tussen de zonnepanelen en de omvormer (van de zonnepanelen) in. De zonnepanelen laden in dit geval eerst de thuisbatterij op met gelijkstroom. Een andere mogelijkheid is om een extra omvormer te plaatsen, specifiek voor de thuisbatterij. Er zijn ook thuisaccu’s op de markt met een geïntegreerde omvormer. Meer lezen over omvormers.

Regelaar of energiemanagement

Een regelaar zorgt voor de ontlading en opladen van de thuisbatterij. In combinatie met een energiemanagementsysteem zorg je voor de optimale situatie voor opslag van energie in jouw woning.

Schema: energie opslaan met thuisbatterij

zelf-energie-opslaan-met-thuisbatterij

Installateurs van thuisbatterijen

De markt voor thuisbatterijen en thuisaccu’s is op dit moment nog erg klein. Er zijn maar weinig installateurs die ervaring hebben met het installeren van een thuisbatterij. Op deze website vind je al wel de nodige duurzame installateurs van thuisaccu’s. Check hier alle installateurs.

Of selecteer hieronder “energieopslag” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen.

Prijs thuisbatterijen

De prijs van een thuisbatterij ligt op dit moment tussen de 3000 en 6000 euro. Voor de meeste huishoudens is een thuisbatterij van 6 kWh nodig en die kost zo’n 6000 euro. Check hier welke thuisbatterij er al zijn.

Melden bij de netbeheerder

Als je een thuisbatterij installeert moet je dit ook melden bij de netbeheerder (Netcode hoofdstuk 13). Ook vanuit de GVO-regeling is dit verplicht, dit geldt vooral voor stroomproducent die deelnemen aan de SDE++ subsidie of SCE-regeling. Neem altijd even contact op met je netbeheerder voor de meest recente informatie. Zoek jouw netbeheerder.

Opslag van energie in de elektrische auto

De stroom van je zonnepanelen opslaan in je elektrische auto, dat wil iedereen. En die mogelijk komt steeds dichterbij. Op dit kan je de elektrische auto wel opladen met de stroom van je eigen zonnepanelen, maar je kunt de opgeslagen stroom alleen gebruiken voor het rijden. Autofabrikanten gaan hier binnenkort verandering in brengen. Alleen de Nissan Leaf heeft nu een teruglevertechniek ingebouwd, maar Hyundai, Volkswagen en Renault volgen snel.

elektrische auto als thuisbatterij

Bidirectioneel laden

Deze teruglevertechniek heet bidirectioneel laden. Je kunt zo met de volgeladen accu je huishoudelijke apparatuur voeden of op elk gewenst moment de elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op deze manier is je elektrische auto dus je eigen thuisbatterij. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel stroom er nog in de auto blijft, dit regel je eenvoudig met slimme software. Bovendien kun je zo met de elektrische auto geld verdienen, door bijvoorbeeld de opgeslagen stroom terug te leveren als de elektriciteitsprijs het hoogst is.

Wat is bidirectioneel laden?

Project Jouw Energie Moment 2.0

Enexis netbeheer voerde in 2018 een proef uit binnen het project Jouwenergiemoment. Hierbij werd de energievraag, energieaanbod en verbruiksgedrag van de deelnemers getest. In het project werd gebruik gemaakt van een grote buurtbatterij en kleinere thuisbatterijen. De resultaten van het onderzoek gaf veel inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Project GridFlex

Het project Gridflex in het Overijsselse Heeten deelden bewoners zelf opgewekte elektriciteit met elkaar. Voor de energieopslag gebruikte Gridflex een zeezoutbatterij van Dr. Ten. De 48 deelnemers kregen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en distribueren en verhandelen ze zelf hun zelfopgewekte stroom. Meer over het project GridFlex.

Onderzoek naar grootschalige energieopslag

Van Hall Larenstein deed in 2016 onderzoek naar de rol van grootschalige energieopslag in Nederland binnen de energietransitie.

Opslag van energie - Welke thuisbatterijen zijn er

Wist je dat?

  • je voor maximaal 75 procent off-grid kan gaan? Je blijft in Nederland dus altijd deels afhankelijk van de netbeheerder.
  • je dit al met een thuisbatterij van 6 kWh kan bereiken?
  • de meeste thuisbatterijen tot 10 duizend keer kunnen laden/ontladen?
  • het gemiddelde energieverlies ongeveer 5 procent is bij laden/ontladen?
  • niet alle thuisbatterijen volledig geladen kunnen worden?
  • Nuttige pagina?
  • 18   4