thuisbatterij of thuisaccu

Energieopslag voor thuis kan op dit moment alleen via een thuisbatterij (thuisaccu). De verwachting is dat de ontwikkeling voor opslag van energie versnelt als de salderingsregeling minder gunstig wordt.

Zelf energie opslaan

Thuis energie opslaan

Met een thuisbatterij sla je de opgewekte energie op van je zonnepanelen, die je normaal teruglevert aan het elektriciteitsnet. De opgeslagen stroom gebruik je op een later moment, bijvoorbeeld ‘s avonds waar je normaal gesproken stroom van je energieleverancier zou afnemen. De thuisbatterij maakt meestal gebruik van Lithium-Ion (Li-ion).

Lithium-Ion

Deze techniek is het meest geschikte voor thuisbatterij, omdat deze relatief veel stroom opslaat in een kleiner oppervlakte. Daarnaast hebben Lithium-Ion batterijen een lange levensduur. De batterij kan daarentegen slecht tegen hoge temperaturen en mag niet te ver ontladen. Lithium is ook een kostbare, schaarse grondstof, wat de prijs van de thuisbatterij hoger maakt. Andere technieken zijn lood-zuur en zout-water.

Prestaties batterijen

Schema thuisbatterij

Zonnepanelen

Uiteraard heb je je eigen elektriciteitsopwekker nodig. De meeste mensen kiezen voor zonnepanelen om hun eigen energie mee op te wekken.

Omvormer

Als je een gelijkstroomssyteem gebruikt plaats je de thuisaccu tussen de zonnepanelen en de omvormer (van de zonnepanelen) in. De zonnepanelen laden in dit geval eerst de thuisbatterij op met gelijkstroom. Een andere mogelijkheid is om een extra omvormer te plaatsen, specifiek voor de thuisbatterij. Er zijn ook thuisaccu’s op de markt met een geïntegreerde omvormer.

Regelaar of energiemanagment

Een regelaar zorgt voor de ontlading of het opladen van de thuisbatterij. In combinatie met een energiemanagmentsysteem zorg je voor de voor jouw huishouden optimale situatie voor opslag van energie.

Thuisbatterij energieopslag

Capaciteit thuisbatterij

Stem de capaciteit van de thuisaccu af op je jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Een hogere opslagcapaciteit maakt je niet onafhankelijker van het stroomnet. In de regel moet je kiezen voor een opslagcapaciteit van 2 KWh bij elke 1000 kWh aan verbruik. Hiermee ben je voor maximaal 75% onafhankelijk van het elektriciteitsnet (en de energieleverancier). Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3000 kWh aan elektriciteit. Een thuisbatterij van 6 KWh is dan voldoende. Je plaatst natuurlijk ook voldoende zonnepanelen.

Vermogen thuisaccu

Het vermogen (in KW) dat een thuisaccu kan leveren op een bepaald moment is minstens zo belangrijk. Het liefst wil je dat de thuisaccu alle apparatuur kan voeden als je ze gebruikt. Als dit niet lukt, omdat je bijvoorbeeld meerdere, zwaardere apparaten aan hebt staan dan verbruik je alsnog stroom uit het elektriciteitsnet.

Laadcyclus

Deze bepaalt de levensduur en garantietermijn van de thuisbatterij. De meeste thuisaccu’s hebben een laadcycli van 5.000 tot 10.000 ladingen.

Energieverlies 

Bij het laden en ontladen ontstaat energieverlies. Ook heeft de thuisaccu stroom nodig om te functioneren. Gemiddeld is het energieverlies 5% afhankelijk van het soort thuisaccu. Het is daarom raadzaam om iets meer zonnepanelen te plaatsen.

Ontladingspercentage

Niet elke thuisbatterij kan volledig ontladen. Het ontladingspercentage is dus erg belangrijk. Deze wordt in procenten aangegeven. Dit is het percentage ten opzichte van de totaal aangeboden opslagcapaciteit.

Geluid en gewicht

Thuisbatterijen zijn vrij stil, maar kunnen door resonantie toch storend zijn. Het gewicht van de batterij ligt tussen de 100 en 500 kg, vergelijkbaar met een CV-ketel of wasmachine. Plaats een thuisbatterij om deze reden het liefst in een aparte ruimte verwijderd van je leefomgeving in de woning.

Niet overal beschikbaar

De markt voor thuisbatterijen en thuisaccu’s is op dit moment nog erg klein. Er zijn maar weinig installateurs die ervaring hebben met het installeren van een thuisbatterij. Op deze website vind je al wel de nodige duurzame installateurs van thuisaccu’s.

Prijs thuisbatterijen

De prijs van een thuisbatterij is sterk afhankelijk van de capaciteit en het rendement. Vanaf 3000 euro zijn er kleinere thuisaccu’s verkrijgbaar. Gemiddeld kost een thuisaccu met een capaciteit van 6 KWh al gauw 6000 euro.

Meldingsplicht bij netbeheerder

Als je een thuisbatterij installeert moet je dit ook melden bij de netbeheerder (Netcode hoofdstuk 13). Ook vanuit de GVO-regeling is dit verplicht, dit geldt vooral voor stroomproducent die deelnemen aan de SDE++ subsidie of SCE-regeling.

Project Jouw Energie Moment 2.0

Enexis netbeheer voerde in 2018 een proef uit binnen het project Jouwenergiemoment. Hierbij werd de energievraag, energieaanbod en verbruiksgedrag van de deelnemers getest. In het project werd gebruik gemaakt van een grote buurtbatterij en kleinere thuisbatterijen. De resultaten van het onderzoek gaf veel inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Project GridFlex

Het project Gridflex in het Overijsselse Heeten deelden bewoners zelf opgewekte elektriciteit met elkaar. Voor de energieopslag gebruikte Gridflex een zeezoutbatterij van Dr. Ten. De 48 deelnemers kregen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en distribueren en verhandelen ze zelf hun zelfopgewekte stroom.

Onderzoek naar grootschalige energieopslag

Van Hall Larenstein deed in 2016 onderzoek naar de rol van grootschalige energieopslag in Nederland binnen de energietransitie.

Beschikbare thuisbatterijen

Sinds enkele jaren is het aantal leveranciers van thuisaccu’s flink gegroeid. Hieronder vind je alle merken en aanbieders.

Thuisbatterij ADStec
ALPHAESS Alpha Ess Thuisbatterij
BATTERX Thuisbatterij
Enphase-AC-thuisbatterij
HOPPECKE Thuisbatterij
IWELL thuisaccu
KOSTAL Thuisbatterij
KREISEL Thuisbatterij
LG CHEM thuisaccu
MERCEDES BENZ - ENERGY STORAGE thuisaccu
NORTHVOLT thuisaccu
SAMSUNG thuisaccu
Senec thuisaccu
SIMPLIPHI thuisaccu
SOLARWATT thuisaccu
SONNENBATTERIE thuisbatterij
SUNGROW thuisbatterij
Tesla Powerwall thuisbatterij
  • Nuttige pagina?
  • 3   1