opslag van energie

Opslag van energie is de volgende stap in de energietransitie. Na de revolutie van zonnepanelen loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen aan, waardoor de roep om energieopslag steeds harder wordt. Opslag van energie kan met behulp van waterstof, grote opslagbatterijen of een kleinere thuisbatterij of thuisaccu. De thuisbatterij lijkt voor consumenten met zonnepanelen de meest interessante optie.

Opslag van energie thuis

Je eigen zonne-energie opslaan in plaats van terugleveren aan het elektriciteitsnet. Wie wil dat nou niet? Maar hoe ziet een systeem met een thuisaccu er nou precies uit? Nou dat is eigenlijk niet zo ingewikkeld. De thuisaccu wordt (meestal) tussen de omvormer en je groepenkast geplaatst. De zonnepanelen wekken stroom op en als deze meer stroom opwekken dan je nodig hebt, wordt je thuisbatterij geladen. Op de momenten dat de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken, wordt de woning (mede) gevoed vanuit de thuisbatterij.

Energieopslag met de thuisbatterij

Belangrijk om te weten over opslag van energie

Plaatsing omvormer

Als je een gelijkstroomsysteem gebruikt plaats je de thuisaccu tussen de zonnepanelen en de omvormer (van de zonnepanelen) in. De zonnepanelen laden in dit geval eerst de thuisbatterij op met gelijkstroom. Een andere mogelijkheid is om een extra omvormer te plaatsen, specifiek voor de thuisbatterij. Er zijn ook thuisaccu’s op de markt met een geïntegreerde omvormer. Meer lezen over omvormers.

Capaciteit thuisbatterij

De stelregel is dat je voor elke 1000 kWh aan verbruik een opslagcapaciteit van 2 KWh plaats. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo’n 3000 kWh aan elektriciteit. Een thuisbatterij van 6 KWh is dus voldoende. Het vermogen van de thuisbatterij (in KW) is een ander verhaal. Deze bepaalt de piek die je op een moment kan voeden. Hoe meer apparatuur of hoe zwaardere apparaten in huis, hoe hoger het vermogen van je thuisbatterij moet zijn. Gemiddeld ligt dit tussen de 5 en 8 KW voor een normaal huishouden.

Laadcyclus en energieverlies

De meeste thuisaccu’s hebben een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 ladingen. Bij het laden en ontladen ontstaat ook energieverlies, bovendien heeft de thuisaccu ook stroom nodig om te functioneren. Het gemiddelde energieverlies is 5 procent, afhankelijk van het soort thuisaccu. Om deze reden is het verstandig om iets meer zonnepanelen te plaatsen. Niet elke thuisbatterij kan volledig ontladen, let dus ook op het ontladingspercentage.

Geluid en gewicht

Thuisbatterijen zijn vrij stil, maar kunnen door resonantie toch storend zijn. Het gewicht van de batterij ligt tussen de 100 en 500 kg, vergelijkbaar met een CV-ketel of wasmachine. Plaats een thuisbatterij om deze reden het liefst in een aparte ruimte verwijderd van je leefomgeving in de woning.

Regelaar of energiemanagement

Een regelaar zorgt voor de ontlading en het opladen van de thuisbatterij. In combinatie met een energiemanagementsysteem zorg je voor de optimale situatie voor opslag van energie in jouw woning.

Techniek: Lithium-Ion

Deze techniek is het meest geschikt voor thuisbatterijen, omdat deze relatief veel stroom opslaat in een kleiner oppervlakte. Daarnaast hebben Lithium-Ion batterijen een lange levensduur. De batterij kan daarentegen slecht tegen hoge temperaturen en mag niet té ver ontladen. Lithium is ook een kostbare en schaarse grondstof wat de prijs van de thuisbatterij opdrijft. Andere technieken zijn lood-zuur en zout-water.

Prestaties batterijen op rij

prestaties batterijen

Installateurs van thuisbatterijen

De markt voor thuisbatterijen en thuisaccu’s is op dit moment nog erg klein. Er zijn maar weinig installateurs die ervaring hebben met het installeren van een thuisbatterij. Op deze website vind je al wel de nodige duurzame installateurs die een thuisbatterij of thuisaccu plaatsen.

Selecteer hieronder “energieopslag” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. Of check hier alles installateurs.

Prijs thuisbatterijen

De prijs van een thuisbatterij ligt op dit moment tussen de 3000 en 6000 euro. Voor de meeste huishoudens hebben een thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh nodig en die kost zo’n 6000 euro.

Melden bij de netbeheerder

Als je een thuisbatterij installeert moet je dit ook melden bij de netbeheerder (Netcode hoofdstuk 13). Ook vanuit de GVO-regeling is dit verplicht, dit geldt vooral voor stroomproducenten die deelnemen aan de SDE++ subsidie of SCE-regeling. Neem altijd even contact op met je netbeheerder voor de meest recente informatie. Zoek jouw netbeheerder.

Welke thuisbatterijen zijn er?

Opslag van energie in de elektrische auto

De stroom van je zonnepanelen opslaan in je elektrische auto, dat is nu nog toekomstmuziek, maar toch komt die mogelijkheid steeds dichterbij. Op dit moment kan je de elektrische auto wel opladen met de stroom van je eigen zonnepanelen, maar je kunt de opgeslagen stroom alleen gebruiken voor het rijden. Meerdere autofabrikanten gaan opslag van energie in de accu van de elektrische auto straks mogelijk maken. Nu heeft alleen de Nissan Leaf een teruglevertechniek (bidirectioneel laden) ingebouwd, maar Hyundai, Volkswagen en Renault hebben al gezegd snel te volgen.

Bidirectioneel laden

Deze teruglevertechniek heet bidirectioneel laden. Je kunt zo met de volgeladen accu van de elektrische auto je huishoudelijke apparatuur voeden of op elk gewenst moment de elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op deze manier is je elektrische auto dus je eigen thuisbatterij. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel stroom er nog in de auto blijft, dit regel je eenvoudig met slimme software. Bovendien kun je zo met de elektrische auto geld verdienen, door bijvoorbeeld de opgeslagen stroom terug te leveren als de elektriciteitsprijs het hoogst is.

Elektrische auto als thuisbatterij

Wist je dit over opslag van energie?

  • Je kan maximaal 75 procent off-grid gaan en blijft in Nederland dus altijd deels afhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Je kan gedeeltelijk off-grid bereiken met een thuisbatterij van 6 kWh.
  • De meeste thuisbatterijen kunnen tot 10.000 keer laden en ontladen.
  • Het gemiddelde energieverlies is ongeveer 5% bij het laden en ontladen.
  • Niet alle thuisbatterijen kunnen 100% opgeladen worden.

Playlist: Video's over opslag van energie

  • Nuttige pagina?
  • 22   4