Verlenging salderen positief
Hoewel de verlenging van de huidige salderingsregeling positief werd ontvangen zijn er sindsdien ook veel vraagtekens over hoe de afbouw van de regeling eruit gaat zien. Voor consumenten (kleinverbruikers) is het hierdoor lastig te bepalen of het aanschaffen zonnepanelen nog wel zinvol is.
Afbouw salderingsregeling onduidelijk
Met de afbouw van de salderingsregeling kan de consument straks zijn teruglevering niet meer voor 100 procent verrekenen met de stroom die nog uit het net wordt gehaald. Of hier een vaste vergoeding voor komt, een subsidievorm of marktconforme prijs blijft nu gissen. Ook is niet bekend hoe snel de fiscale afbouw gaat plaatsvinden en wat dit doet met de terugverdientijd.
Aantal zonnepanelen blijft groeien
Toch leidt deze onduidelijkheid niet tot minder enthousiasme bij consumenten. Het aantal zonnepanelen dat door het segment kleinverbruik wordt geplaatst groeit nog steeds en zal naar verwachting ook niet snel dalen. Zeker met de energietransitie van aardgas naar elektriciteit wordt ook de behoefte van eigen opwek steeds sterker.
Energieopslag nodig
Daarnaast wordt ook de roep om opslag van deze eigen opgewekte elektriciteit steeds groter. En dat is precies de bedoeling van minister Wiebes. De energiemarkt moet meer aanbod gaan creëren voor eigen energieopslag. Maar deze loopt nu tegen de voordelen van de huidige salderingsregeling aan, waardoor energieopslag niet noodzakelijk is.
Meer duidelijkheid eind 2019
Staatssecretaris Menno Snel heeft aangekondigd snel duidelijkheid te willen geven aan de Tweede Kamer over afbouw van de salderingsregeling. De staatssecretaris van Financiën gaf aan dit eind 2019 te willen doen. Dan komt er ook meer duidelijkheid over de wijzigingen binnen de Postcoderoosregeling.
Bron: Rijksoverheid
R.Vermeulen
De bewering dat zonnepanelen steeds verder in prijs dalen klopt niet echt. De prijs van kwaliteitssystemen daalt niet substantieel meer en een flink deel van de kosten bestaat uit installatiekosten en materialen die niet aan prijsdaling onderhevig zijn als frames, manuren en elektrotechnisch installatiemateriaal. Daarnaast gaan er stemmen op dat installaties periodiek gekeurd zouden moeten worden en dat verzekeringspremies gaan stijgen vanwege verhoogde schadekosten bij (hagel)storm. Energieopslag achter de meter (thuis) is zeer kostbaar en zelfs wanneer de prijs ervan substantieel zou dalen dan is een pakket bestaande uit panelen met opslag dermate kostbaar dat dit nauwelijks rendabel zal zijn. Het opslaan van energie dient door de netbeheerder te geschieden. Zij weten wat er nodig is, zij kunnen de energiebalans sturen en energieopslag op grote schaal is veel kosten efficiënter dan wanneer je als huishouden duizenden euro’s moet investeren in een batterij van slechts enkele kWH. Daarnaast brengen batterijen ook een zeker (brand) risico met zich mee.
p. van bree
Wanneer je in deze tijd als particulier duurzame investeringen plaatst wordt je als consument niet echt serieus genomen.
Kijkend naar de CO2 reductie doe wij met zonnepanelen aardig mee.
Wat wordt er voor andere zaken uitgegeven die niet erg CO2 neutraal zijn; circuit in Zandvoort ??
Ruud Harsveld
Typisch weer een zwalkende en onbetrouwbare overheid.