afbouw salderingsregeling

| 23 oktober 2019 – ZEP Nieuws |

In april van dit jaar kondigde minister Wiebes aan de huidige salderingsregeling te verlengen tot 2023 en dat de regeling daarna wordt afgebouwd. Hoe deze afbouw eruit gaat zien is nog steeds onduidelijk.

Verlenging salderen positief

Hoewel de verlenging van de huidige salderingsregeling positief werd ontvangen zijn er sindsdien ook veel vraagtekens over hoe de afbouw van de regeling eruit gaat zien. Voor consumenten (kleinverbruikers) is het hierdoor lastig te bepalen of het aanschaffen zonnepanelen nog wel zinvol is.

Afbouw salderingsregeling onduidelijk

Met de afbouw van de salderingsregeling kan de consument straks zijn teruglevering niet meer voor 100 procent verrekenen met de stroom die nog uit het net wordt gehaald. Of hier een vaste vergoeding voor komt, een subsidievorm of marktconforme prijs blijft nu gissen. Ook is niet bekend hoe snel de fiscale afbouw gaat plaatsvinden en wat dit doet met de terugverdientijd.

Aantal zonnepanelen blijft groeien

Toch leidt deze onduidelijkheid niet tot minder enthousiasme bij consumenten. Het aantal zonnepanelen dat door het segment kleinverbruik wordt geplaatst groeit nog steeds en zal naar verwachting ook niet snel dalen. Zeker met de energietransitie van aardgas naar elektriciteit wordt ook de behoefte van eigen opwek steeds sterker.

Energieopslag nodig

Daarnaast wordt ook de roep om opslag van deze eigen opgewekte elektriciteit steeds groter. En dat is precies de bedoeling van minister Wiebes. De energiemarkt moet meer aanbod gaan creëren voor eigen energieopslag. Maar deze loopt nu tegen de voordelen van de huidige salderingsregeling aan, waardoor energieopslag niet noodzakelijk is.

Meer duidelijkheid eind 2019

Staatssecretaris Menno Snel heeft aangekondigd snel duidelijkheid te willen geven aan de Tweede Kamer over afbouw van de salderingsregeling. De staatssecretaris van Financiën gaf aan dit eind 2019 te willen doen. Dan komt er ook meer duidelijkheid over de wijzigingen binnen de Postcoderoosregeling.

Dossier:

Salderen

Deel deze pagina..

Eén reactie op “Eind 2019 meer duidelijkheid over afbouw salderingsregeling”

Geef een reactie

Of

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *