Bijna 5,8 miljoen zonnepanelen

Het totale zonvermogen dat door Enexis kleinverbruikers is geïnstalleerd bereikte medio 2019 bijna 1,5 GWp. Uitgaande van 250 Wp per paneel liggen er dus al zo'n 5,8 miljoen zonnepanelen in het Enexis netgebied. Dit is goed voor het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 400 duizend huishoudens.

mijn enexis

Vermogen per set wordt steeds hoger

Ook het gemiddelde vermogen per set zonnepanelen steeg van 4277 Wp naar 4440 Wp. Gemiddeld plaatsen kleinverbruikers zo’n 16 á 17 zonnepanelen op hun dak. Er werd ruim 213 MWp aan zonvermogen geïnstalleerd door kleinverbruikers in het eerste half jaar van 2019. In dezelfde periode vorig jaar kwam het vermogen niet verder dan 149 MWp.

mijn enexis

Salderingsregeling blijft tot 2023

Onduidelijkheid of aangekondigde wijzigingen in de salderingsregeling lijken nauwelijks invloed te hebben op consumenten en bedrijven als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen. Vorig jaar maakte minister Wiebes namelijk bekend dat de salderingsregeling per 2021 zou verdwijnen ten faveure van een terugleversubsidie. Omdat deze terugleversubsidie qua uitvoering te complex bleek kondigde Wiebes aan de huidige salderingsregeling te verlengen tot 2023. Daarna wordt de regeling fiscaal afgebouwd om vanaf 2031 geheel te verdwijnen.

Alle cijfers in dit artikel hebben betrekking op kleinverbruikersaansluitingen (t/m 3*80A) binnen het netwerkgebied van Enexis Netbeheer.

Meer over zonne energie

Geef een reactie