Compensatie importbelasting zonnepanelen

De Europese Unie (EU) en Chinese overheid hebben Amerika verzocht zo snel mogelijk aan tafel te schuiven, om eventuele compensatie voor de hogere importbelasting op zonnepanelen te bespreken. Trump voert voor de komende 4 jaar een importbelasting in beginnend bij 30 procent in 2018 en aflopend naar 15 procent in 2022. Vooral Duitsland en China worden door deze maatregel getroffen.

Regelgeving Wereldhandelsorganisatie

Volgens China breekt Amerika tal van handelsverdragen en regels die door de wereldhandsorganisatie (WTO) zijn vastgelegd. China claimt haar recht als grootste exporteur en wil een compensatie van Amerika ontvangen. President Trump heeft nog niet gereageerd op het verzoek van China en de EU.

Geen importheffing voor Suriname

President Trump vrijwaart Suriname wel van de ingevoerde importbelasting op zonnepanelen. De Surinamers hoeven daarnaast ook geen hogere importbelasting te betalen op zonne-batterijen. Saillant detail: Suriname produceert zelf geen zonnepanelen of opslagbatterijen. Daarentegen hebben China en Zuid-Korea wel vestigingen in Suriname die mogelijk ingezet kunnen worden om de ingestelde importbelasting te ontlopen.

Importbelasting op 90 EU-producten

Naast de importbelasting op zonnepanelen, overweegt president Trump ook om een hogere importheffing op 90 andere EU-producten in te voeren. Nederlandse kwekers van tomaten, bloemen, uien en paprika’s zijn vooral de dupe van deze hogere invoertarieven.

Bron: Bloomberg, The Guardian

Duurzame onderwerpen

Geef een reactie