Tekort op het elektriciteitsnet

Naast dat consumenten met zonnepanelen momenten ervaren waarop zij geen energie kunnen terug leveren is het ook een probleem voor grootverbruikers. Het terugleveren door grootverbruikers, denk hierbij aan zonneparken en windmolens, is in de gehele provincie Flevoland niet mogelijk. Terwijl in de Noordoostpolder stroom afnemen in grote hoeveelheden een probleem is. Zo zien ook ondernemers en instellingen de wachttijden voor een nieuwe aansluiting op het net met de benodigde netcapaciteit nu al oplopen. De vraag naar elektriciteit blijft voorlopig nog flink groeien. ‘Deze maatschappelijke ontwikkeling vraagt om afwegingen in prioriteiten en kijken wat er nog wel kan’,

De komende jaren zal het elektriciteitsnetwerk van Nederland volgens de netbeheerders tegen meer problemen aan lopen. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. Tot hoeverre de capaciteitsproblemen bij de netbeheerders op blijft lopen lijkt op een race tegen de klok.

Aanpassingen aan het netwerk

Volgens Geert Wijnen de regiomanager van Liander is het netwerk nooit ontworpen voor de grote hoeveelheden van zonnepanelen, laadpalen en aardgasvrije woningen. De Netbeheerders zijn gestart met een grote operatie om de capaciteit en infrastructuur te verbeteren. De aanpassingen in het net gaan we ook in eigen buurt merken. Volgens de netbeheerders wordt er verwacht dat 1 op de 3 straten in Nederland open moet. Daarnaast komen er meer verdeelstations en grotere apparatuur.

Tips en trucs

Mocht je als consument toch zonnepanelen willen aanschaffen dan kan je op voorhand al het een en ander bespreken met je installateur om eventuele spanningsproblemen zo klein mogelijk te maken. Daarom een aantal tips hieronder.

Plaatsing panelen

De eerste tip is om te overwegen om zonnepanelen op het oosten en westen te plaatsen (oost-west opstelling). Energie van zonnepanelen die zo geplaatst zijn worden over het algemeen efficiënter gebruikt. Ja, de opbrengst is ongeveer 10% lager dan zonnepanelen gericht op het zuiden, maar de productie sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen op het zuiden krijgen vaak te maken met pieken rond 12 uur 's middags. Veel mensen zijn dan niet thuis en verbruiken dan weinig stroom, waardoor je last kan krijgen van spanningsklachten. Zonnepanelen op het westen produceren veel stroom op het eind van de dag. Zo wordt de stroom verbruikt op het moment dat je thuis bent en daardoor zal je minder spanningsklachten hebben.

Soort omvormer

De tweede tip is wanneer je meer dan 4 Kilowattpiek (KWp) aan zonnepanelen wil aanschaffen om een 3-fase omvormer te nemen. De 3-fase omvormers zijn iets duurder in aanschaf maar verkleint de kans dat de omvormer uitvalt bij te hoge spanning, omdat deze verdeeld wordt over meerdere fasen. Hierdoor is er minder spanningsopdrijving en kan er eventueel goedkopere aansluitkabel worden gebruikt.

Opslaan van energie

De derde tip is een thuisbatterij of thuisaccu. Zo kan je de opgewekte energie overdag opslaan, zodat deze niet verloren gaat. Met een thuisbatterij sla je de opgewekte energie op van je zonnepanelen, die je normaal teruglevert aan het elektriciteitsnet. De opgeslagen stroom gebruik je op een later moment, bijvoorbeeld ‘s avonds waar je normaal gesproken stroom van je energieleverancier zou afnemen.

Heb jij nog andere tips or trucs? Laat het ons weten. Daarnaast hebben wij eerder een artikel geplaatst over spanningsklachten. Heb je deze gemist? Lees dan eens dit artikel. Hierin vertellen wij wat je kan doen als je omvormer door spanningsklachten uitvalt.

Discussie:

Omvormer slaat af

discussieer mee forum

Dossier:

Energieopslag

dossier

Geef een reactie