Zelf warmtepomp installeren - Warmtepomp

Zelf een warmtepomp installeren is niet eenvoudig. Met een warmtepomp is een gasaansluiting (deels) overbodig. In combinatie met voldoende zonnepanelen kan je een woning zelfs energieneutraal maken. Er zijn 3 soorten warmtepompen op de markt. Onderaan vind je een stappenplan om zelf een warmtepomp te installeren.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp is een gasaansluiting niet meer nodig.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp is een gasaansluiting niet meer nodig. De warmtepomp verwarmt de woning en levert warm water. De CO2-uitstoot met een elektrische warmtepomp is 35 tot 50 procent lager dan de uitstoot met een CV-installatie op aardgas. De warmtebron van een volledige elektrische warmtepomp kan lucht of grondwater zijn. Een goed geïsoleerde woning is een vereiste.

Bron:Vermogen:Kosten:
Lucht3 tot 12 KW€ 6000,- tot € 14.000,-
Grondwater4 tot 16 KW€ 8000,- tot 20.000,-

Lucht

Een luchtwarmtepomp is ongeveer 5000 euro goedkoper dan een bodem-warmtepomp. Daarnaast is de plaatsing ervan ook minder ingrijpend en kan deze zonder “eigen grond” geplaatst worden. De luchtwarmtepomp heeft een aparte buitenunit met een ventilator. Deze kan geluidsoverlast veroorzaken.

Grondwater

Een bodem-warmtepomp verbruikt minder elektriciteit en is dus zuiniger. De bodemtemperatuur veranderd nagenoeg niet, terwijl buitenlucht dat nadeel wel heeft. Daarnaast is de bodem-warmtepomp geluidsarm, niet zichtbaar en heeft deze een langere technische levensduur. Bovendien kan met bodemwarmte de woning zomers ook gekoeld worden.

Bespaar energie en kosten

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de gasaansluiting. Hiermee bespaar je de vaste (netwerk)kosten van de gasaansluiting.

De gegevens in onderstaande tabel gaan uit van een goed geïsoleerde woning bestaande uit 3 personen. Prijspeil elektra en gas 2018.

Melden en vergunning

Voor een bodem-warmtepomp heb je een vergunning nodig. Voor de overige warmtepompen is dit niet noodzakelijk. Vraag dit voor de zekerheid altijd na bij de gemeente.

Meldingsplicht LGR

Door het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen is vanaf 1 juli 2013 in Nederland voor zowel een open als een gesloten systeem een vergunning nodig. Tevens geldt er een meldingsplicht in het Landelijk Grondwater Register (LGR). Informatie hierover vind je bij de gemeente of provincie.

Obm vergunning

Voor een gesloten systeem met een vermogen groter dan 70 kW heb je mogelijk ook een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig. Het systeem wordt ingevoerd in het Landelijke Grondwaterregister (LGR).

Provinciale milieuverordening

Voor een open systeem is een vergunningstoetsing nodig van de provincie (PMV) in het kader van de grondwaterwet.

Verzwaren elektriciteitsaansluiting

Voor een volledig elektrische warmtepomp is minimaal een 3×25 Ampere aansluiting noodzakelijk. Een woning heeft meestal een standaard aansluiting van 1×35 A. Een verzwaring van de aansluiting kan daarom noodzakelijk zijn. Je kunt de hoogte van de aansluiting opvragen bij uw netbeheerder. Deze kan de aansluiting ook verzwaren (kosten: +/-  € 250,-). De vaste netwerkkosten blijven gelijk.

Groepenkast

In de meterkast moet vaak ook een vrije groep aangelegd worden, waarop de warmtepomp wordt aangesloten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de meterkast en kun je opvragen bij een installatiebedrijf.

Vloerverwarming of radiatoren

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de HR-ketel. Vloerverwarming of speciale radiatoren zijn daarom (vaak) noodzakelijk. In ieder geval in de woonkamer, keuken en badkamer. Afhankelijk van de situatie kunnen de kosten oplopen tot € 2500,-. Meer informatie hierover kun je opvragen bij een installatiebedrijf.

Combinatie met zonnepanelen

Door de volledig elektrische warmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Gemiddeld ligt het verbruik van deze warmtepomp tussen de 2500 kWh en 4000 kWh. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en hoe goed deze geïsoleerd is. In combinatie met een warmtepomp worden daarom vaak zonnepanelen geplaatst. Met 12 zonnepanelen (300 Wp per paneel) dek je het extra verbruik van de warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de huidige CV-ketel. De warmtepomp verwarmt de woning voor het grootste gedeelte.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de huidige CV-ketel. De warmtepomp verwarmt de woning voor het grootste gedeelte. De CV-ketel springt bij als het buiten (te) koud is en verzorgt de warmwatervoorziening. Door de hybride warmtepomp neemt de CO2-uitstoot tot 25 procent af. Zeker als deze in combinatie met een nieuwe CV-ketel wordt gebruikt. Een “redelijk” geïsoleerde woning is een vereiste.

CV-ketelKosten:
Bestaande€ 3600,- tot € 4600,-
Nieuw€ 4700,- tot € 6700,-

De gegevens in onderstaande tabel zijn op basis van een 5 KW warmtepomp. Dit is voor de meeste woningen voldoende.

Bespaar energie en kosten

Een hybride warmtepomp levert een besparing van ongeveer 150 euro per jaar op. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe hoger de besparing.

De gegevens in onderstaande tabel gaan uit van een redelijk geïsoleerde woning bestaande uit 3 personen en een warmtepomp van 5 KW. Prijspeil elektra en gas 2018.

Elektriciteitsaansluiting

Voor een hybride warmtepomp van 5 KW is over het algemeen geen verzwaring van een standaard aansluiting (1×35 A) noodzakelijk. Overleg dit voor de zekerheid met een installatiebedrijf

Groepenkast

In de meterkast moet vaak ook een vrije groep aangelegd worden, waarop de warmtepomp wordt aangesloten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de meterkast en kun je opvragen bij een installatiebedrijf.

Geluidsoverlast

De hybride warmtepomp heeft een buitenunit met een ventilator. Deze kan vooral in koude periodes geluidsoverlast veroorzaken.

Vloerverwarming of radiatoren

Een hybride warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de HR-ketel. Vloerverwarming of speciale radiatoren worden om deze reden geadviseerd, maar zijn niet noodzakelijk. Vooral in oudere woningen zijn de bestaande radiatoren afdoende. Afhankelijk van de situatie kunnen de kosten oplopen tot € 2500,-. Meer informatie hierover kun je opvragen bij een installatiebedrijf.

Combinatie met zonnepanelen

Door de hybride warmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Gemiddeld ligt het verbruik van deze warmtepomp tussen de 1500 kWh en 2500 kWh. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en hoe goed deze geïsoleerd is. In combinatie met een warmtepomp worden daarom vaak zonnepanelen geplaatst. Met 6 zonnepanelen (300 Wp per paneel) dek je het extra verbruik van de warmtepomp.

Ventilatie warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor woningen met een mechanische ventilatie.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor woningen met een mechanische ventilatie. Deze warmtepomp gebruikt de ventilatielucht om de woning te verwarmen. Vooral woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd hebben een mechanische ventilatiesysteem. De ventilatiewarmtepomp brengt afgezogen ventilatielucht terug naar de centrale verwarming. Deze warmtepomp werkt dus in combinatie met de CV-ketel.

CV-ketelVermogen:Kosten:
Bestaande1 tot 2 KW€ 2500,- tot € 4700,-
Nieuw1 tot 2 KW€ 3600,- tot € 5800,-

Bespaar energie en kosten

Een ventilatiewarmtepomp werkt samen met de huidige CV-ketel. De warmtepomp is een duurzame aanvulling op de HR-ketel en samen verzorgen zij voor warmte in de woning en de warmwatervoorziening. Door de ventilatorwarmtepomp neemt de CO2-uitstoot tot 15 procent af. Zeker als deze in combinatie met een nieuwe CV-ketel wordt gebruikt. Een goed geïsoleerde woning is een vereiste.

De gegevens in onderstaande tabel gaan uit van een redelijk geïsoleerde woning bestaande uit 3 personen en een warmtepomp van 1 á 2 KW. Prijspeil elektra en gas 2018.

Elektriciteitsaansluiting

Voor een ventilatorwarmtepomp van 1 of 2 KW is over het algemeen geen verzwaring van een standaard aansluiting (1×35 A) noodzakelijk. Overleg dit voor de zekerheid met een installatiebedrijf

Groepenkast

In de meterkast moet vaak ook een vrije groep aangelegd worden, waarop de warmtepomp wordt aangesloten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de meterkast en kun je opvragen bij een installatiebedrijf.

Warm water

Een ventilatiewarmtepomp kan ook warmte leveren aan een boiler voor warm water, als de woning wordt verwarmt door stadsverwarming.

Elektrische naverwarmer

Als de woning zéér goed geïsoleerd is, dan kan de ventilatiewarmtepomp de woning volledig verwarmen in combinatie met een elektrische naverwarmer. De naverwarmer slaat aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren (bij koud weer). In combinatie met een zonneboiler met elektrische naverwarmer kan de gehele gasaansluiting vervangen worden.

Combinatie met zonnepanelen

Door de ventilatiewarmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Gemiddeld ligt het verbruik van deze warmtepomp tussen de 1500 kWh en 2000 kWh. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en hoe goed deze geïsoleerd is. In combinatie met een warmtepomp worden daarom vaak zonnepanelen geplaatst. Met 6 zonnepanelen (300 Wp per paneel) dek je het extra verbruik van de warmtepomp.

Algemene informatie over warmtepompen

Rendement berekenen

Het berekenen van het rendement van een warmtepomp is een lastige opgave. Ketelfabrikant Vaillant heeft hiervoor een warmtepompselector gemaakt. Op deze manier kun je eenvoudig berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van een warmtepomp.

Warmtepompen vergelijken

Warmtepompvergelijker.nl is een onafhankelijk platform, waar het mogelijk is om warmtepompen met elkaar te vergelijken.

Subsidie

Voor de aanschaf van een warmtepomp is vanaf 1 januari 2016 subsidie vanuit de investeringssubsidie (ISDE).

Informatie over je aansluiting

Een warmtepomp heeft vaak een behoorlijk vermogen nodig. Dit vereist meestal een wijziging van je aansluiting. Informatie of een wijziging van de aansluiting vraag je op bij de netbeheerder.

Warmtepompen in Nederland

Door de komst van de ISDE subsidie en de vermindering van de gaswinning in Groningen, is het aantal verkochte en geplaatste warmtepompen in Nederland sinds 2013 flink toegenomen. In totaal zijn er tot aan 2018 bijna 300.000 warmtepompen verkocht.

Bron: Gasmonitor 2018 Natuur & Milieu

Ervaringdeskundige met warmtepomp

Jeroen van Acht heeft zelf een warmtepomp laten installeren en vertelt over zijn ervaringen.

Zelf een warmtepomp installeren: Stappenplan

Met alle informatie en ons stappenplan ga je goed voorbereid aan de slag!

  • Nuttige pagina?
  • 45   0
Deel deze pagina!