Salderingsregeling

Consumenten en bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting, die zonnepanelen plaatsen krijgen voor de teruglevering van hun opgewekte energie, dezelfde prijs als zij betalen voor stroom. De energieleverancier brengt de teruglevering in mindering op het energieverbruik en rekent vervolgens de btw en energiebelasting pas over het resterende energieverbruik. Dit heet salderen. De huidige regeling gaat echter na 1 januari 2020 op de schop.

Huidige regeling te duur

De huidige salderingsregeling kost de overheid zo’n 300 miljoen euro per jaar. Elk jaar komt er in Nederland zo’n 5 GW aan zonnepanelen bij die aanspraak maken op deze salderingsregeling. Deze toenemende groei aan zonne-energie is goed voor het klimaat, maar is daarnaast ook een financiële zorg voor de overheid. In dat opzicht is de huidige salderingsregeling niet langer meer te handhaven, waardoor de regering zich genoodzaakt ziet om deze te wijzigen.

De opvolger van salderen

Over de opvolger van de salderingsregeling heeft het kabinet nog niets gemeld. De energiebranche verwacht dat er een terugleversubsidie voor in de plaats komt. Naast de vaste vergoeding voor teruglevering, zal per kWh die wordt teruggeleverd, een variabele subsidie worden uitgekeerd. De hoogte van de subsidie zal afnemen naarmate de prijs van zonnepanelen daalt. Het kabinet garandeert hiermee dat de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld op 7 jaar blijft.

Stopzetten salderen is slecht idee

Milieu-activisten, de installatiebranche en ondernemers in zonne-energie vinden het stopzetten van de salderingsregeling een slecht idee. Zij zijn vooral bang dat consumenten en bedrijven stoppen met investeren in zonnepanelen, waardoor de groei zal stagneren. Deze beweging staat haaks op de klimaatdoelen die het kabinet heeft. Twintig organisaties stuurden in december een open brief aan minister Wiebes. Zij willen dat de salderingsregeling wordt verlengd tot 2023.

Ontwikkeling energieopslag

Toch is niet de hele duurzame energiebranche tegen afschaffing van de salderingsregeling. Holland Solar en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie zien namelijk ook dat de huidige regeling de ontwikkeling op het gebied van energieopslag remt. Er is geen noodzaak voor consumenten en bedrijven om hun energie op te slaan als de teruglevering toch wordt gesaldeerd. De verwachting is, dat het einde van de salderingsregeling het begin van energieopslag bij consumenten en bedrijven betekent. Waarmee het investeren in zonnepanelen juist nog aantrekkelijker wordt.

Laatste nieuws over de salderingsregeling

Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

13 reacties op “Zonnepanelen en salderen: Wat gebeurt er na 2020?”

 1. Wim Stevenhagen

  Salderen?
  Ik ben een voorstander voor een Losse Net-Koppeling.
  Dus alles wat je opwekt via PV, Warmtepomp en muisstille Windside Windturbine en niet gebruikt, zelf in huis opslaan.
  Opslaan kan in accu’s, warmte, perslucht, waterstof, etc. En dus totaal niets terug in het net dumpen.
  Vroeg of laat komt de Overheid zijn 70% winst binnen halen, gaat het Energie bedrijf je belasten voor de tijdelijk opgeslagen energie. Of als de mensen teveel in het Net terug dumpen en het Energie bedrijf de spanningskwaliteit niet meer kan bewaken, worden de PV installaties bij de mensen door het Energie bedrijf gewoon afgeschakeld. Ik hoor deze discussies regelmatig.

  Ik zou iedereen adviseren, om nu al rekening te houden dat de saldering weg is en dus nu al werken aan een Losse Netkoppeling.

 2. Rob

  Ze zijn er zeker wel mee bezig namelijk Tesla boekt grote vooruitgang ermee,zal niet meer gek lang duren voor er een effectief accupakket komt

 3. Rob

  Het is weer typisch Nederland je investeert in zonnepanelen voor duurzame energie en als bedankje word je weer uirgemolken omdat de heren in Den Haag minder belastingen binnen krijgen.
  Tja die 1,4 miljard van de dividend belasting die ze cadeau geven aan rijke buitenlanders moeten ze toch ergens terug halen drie maal raden bij wie ze dat gaan doen.
  Jammer dat ze zo weer een goed ding kapot maken want veel mensen die twijfelden of ze zonnepanelen zouden plaatsen wachtten nu wel even.

 4. Sybren

  Een warmtepomp heeft het hoogste rendement met een radiatortemperatuur van ca 38 graden, maar 45-50 graden gaat met de meeste pompen ook nog prima. Of je huis dan nog warm wordt hangt af van de capaciteit van de radiatoren. Mijn beste advies: probeer het uit door de aanvoertemperatuur van je CV omlaag te brengen naar 45-50 graden. Wij hebben dit twee seizoenen gedaan, en het werd nog prima warm binnen, ook bij -10 buiten. Wil je geen seizoen meer wachten, laat dan een energie prestatieadvies opstellen en transmissieberekeningen maken door een adviseur.

 5. Mia

  Ben ik met je eens. Het kost de overheid.. is een beetje vaag, maar goed. Je betaalt overigens geen energiebelasting over je eigen opgewekte energie, maar over de teruglevering. Deze “verkoop” je namelijk aan je energieleverancier door het terug te voeden op het net. Dit is ook de reden dat opslag veel gunstiger zou zijn.

  Je vergelijking met het verbouwen van groente is scheef. De stroom die je opwekt en zelf gebruikt, betaal je niks over. De groente die je verbouwt en zelf opeet, betaal je niks over. Als je de stroom verkoopt…ergo je groente verkoopt. Betaal je wel belasting.

  De meter bepaalt ook niet hoe je teruglevering wordt vergoed. Dit staat in de elektriciteitswet. De analoge meter voldoet nu nog aan die wetgeving, maar een wijziging naar een vaste vergoeding zorgt ervoor dat die niet meer aan de wet voldoet. En dan moet ie er uit, hoe spijtig dat misschien ook is. Maar de meter is niet van belang. Wetgeving des te meer. Het vasthouden aan een analoge meter is daarom ook helemaal niet interessant.

 6. Jos

  Ik heb grote moeite met de zin in het artikel: “De huidige salderingsregeling kost de overheid zo’n 300 miljoen euro per jaar.” Nee, de overheid krijgt er misschien 300 miljoen minder belasting mee binnen. Dat is iets anders dan “kost”. Waarom heft de overheid belasting op energie? Om te zorgen dat we zuinig zijn met energie toch? Het is volkomen zinloos dat te doen met de energie die ik zelf opwek. En het klopt ook niet, over de groente die ik in mijn eigen tuin kweek betaal ik toch ook geen belasting? Waarom dan wel op de energie die ik zelf opwek? De salderingsregeling is alleen maar eerlijk: vroeger liep je elektriciteitsmeter achteruit als je zelf stroom opwekte (dus er werd meteen al gesaldeerd), waarom zou dat nu anders moeten zijn met die zgn. slimme meter? Waarom zouden de mensen die zo slim zijn geweest om de slimme meter te weigeren (wat heb ik een spijt dat ik dat niet heb gedaan) bevoordeeld moeten worden ten opzichte van de mensen die wel bereid waren mee te werken aan efficienter netbeheer door een slimme meter te accepteren?

 7. Paul van der Avoird

  Kan warmtepomp gebruikt worden zonder vloerverwarming?
  Ik heb deze vraag ook voorgelegd bij Nefit. Antwoord was: warmtepomp heeft geen effect zonder vloerverwarming (lage temperatuur verwarming) of nieuwe radiatoren.
  Ik heb 35 panelen, goed voor 8000KW per jaar.
  Ik zou graag naar een elektrische CV ketel kijken maar dan heb je nogal wat vermogen nodig en is mijn hoofdzekering hoogstwaarschijnlijk te laag.
  Wat is een goede oplossing?

 8. Meijler

  De prijzen van de zonnepanelen zijn behoorlijk gedaald, terwijl het aantal Wp per paneel zijn verhoogd.
  Voor het terugverdienen van de investering blijkt uit mijn staatje dat de overheidsheffingen een zeer belangrijk deel hiervan uitmaken.
  Personen die de panelen nog eerder hebben aangeschaft zijn misschien nog ongunstiger uit. Maar het kan misschien ook gunstiger uitpakken, het ligt er maar net aan welke subsidie-regeling toen van toepassing was.
  Dus de besluiten van de regering zijn van groot belang en het is van belang op welk moment je bent ingestapt.

  Bij aanschaf van zonnepanelen (maar misschien nu ook warmtepomp) zou duidelijk moeten zijn tot wanneer een bepaalde (subsidie- / salderings-) regeling loopt.
  Nu wordt tijdens de looptijd de (subsidie- / salderings-) regeling gewijzigd.
  Je kunt dus geen rekening houden met de overheidsregelingen, tenzij je wat op papier hebt staan.

 9. Pacito

  Ik heb in 2014 16 panelen aangeschaft (4320 Wp), kosten €5400,- geïnstalleerd en wel. Mijn verbruik is hiermee gedekt. Met een gemiddelde prijs van 22 cent en 3,5 jaar verder heb ik al meer dan de helft terugverdiend. Zo te zien lukt het terugverdienen dus binnen 7 jaar.

 10. Meijler

  Ik heb berekend dat de 7 jaren bij lange na niet toereikend zijn. Hierbij heb ik rekening gehouden met de cijfers t/m 31-03-2018.

  Ik oktober 2012 heb ik namelijk 12 panelen aangeschaft met een vermogen van 2940 Wp. De panelen liggen nagenoeg exact op het zuiden. Mijn totalen uitgaven bedroegen toen € 6.118 (dit is met aftrek van de provinciale subsidie en exclusief de Sunny Beam die de opgewekte energie per dag bijhoud). Ook de BTW (circa € 1000) heb ik nog niet terugontvangen van de fiscus, maar de aanvraag is ingediend.
  Tot en met 31-03-2018 heb is 15.515,1 kWh opgewekt. De vergoeding die hier tegen over stond was:
  € 765 Leveringstarief
  € 1.700 Energiebelasting
  € 66 Opslag Duurzame Energie
  € 532 Omzetbelasting
  ==> totaal € 3.063
  Hierbij moet ik nog aantekenen dat ik regelmatig overstap naar de goedkoopste energieleverancier. Dit is ook degelijk van belang en kan naar mijn oordeel ongunstig uitvallen.
  Op dit moment moet ik dus nog € 3.055 terugverdienen met de zonnepanelen. Volgens mijn berekening kom ik met de gemiddelde betaalde tarief tot op heden op 28-03-2023. Met mijn huidige tarief van 2018 kom ik op 04-01-2023 uit.
  Zodra de BTW van de investering is terugontvangen kom ik uit op 12-05-2021 (op basis van gemiddeld betaald tarief en opwek) en op 20-03-2021 (op basis van het huidige tarief (2018) en de gemiddelde opgewekte energie tot en met heden.

  Hierbij heb ik GEEN rekening gehouden met het vervallen van de salderingsregeling, renteverlies, schoonmaken van de panelen en een mogelijke vervanging van de omvormer.

  Hoe de economen dan komen op een terugverdientijd van 7 jaren is mij onduidelijk.

 11. Pacito

  Wat een kletsverhaal. Er is geen enkele mogelijkheid voor particulieren om electriciteit op te slaan. Je zou er tenminste de winter mee moeten overbruggen. Voor de gemiddelde particulier komt dat neer op 1200kWh.
  Daarbij, als ik die energie kon opslaan zou ik mij direct loskoppelen van het net. Dan mist de overheid ook nog eens de belasting en de bedrijven de transportkosten.

 12. John den Dunnen

  Bert,

  De combinatie warmtepomp en zonnepanelen lost het salderings probleem niet op. De meenste energie wordt in de zomer opewekt en in de winter wordt de meeste energie verbruikt. Ik weet niet hoe groot hou buffervat is, maar vast niet genoeg voor de gehele winter.

  Een consequentie van de nieuwe regeling zal (afhankelijk van de verandering) ook een verbod op de ferarismeter kunnen behelsen. Aangezien iedere burger in Nederland gelijk behandelt dient te worden.

  Ik zou zeggen behoud de regeling nog een aantal jaar.

  John

 13. Schuldink

  Het salderen blijft een crime
  De intelligente meter is er voor iedereen behalve de gebruiker.
  Laten we het salderen afschaffen. Het is ook niet nodig. Met de nieuwe maatregelen van de regering die vast doorgaan is het salderingsprobleem gelijk opgelost.
  Alle overtollige opgewekte electricteit kan nu naar de nieuwe cvketel met warmtepomp.
  Eenflink buffervat er bij voor warm water en er valt weinig meer te salderen. Want 25 cent betalen (en dtraks nog meer)voor electriciteit en straks 5 cent terug krijgen schiet niet op.
  Ik spreek uit ervaring want heb nu 14 kw aan panelen met een warmtepomp en de ferrarismeter. Mijn gasverbruik is nu exact 0,0 en het electra minder dan een gemiddelde woning. Daar wordt ik helemaal gelukkig van.
  Bert

Geef een reactie