Van aardgas naar duurzame warmte

De RES en de wijkuitvoeringsplannen beschrijven de stappen voor de toekomstige warmtevoorziening van de gebouwde omgeving. De overstap van aardgas naar een vorm van duurzame warmte is een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord en is dus essentieel voor het laten slagen van de energietransitie in Nederland.

Wat is de beste oplossing?

De woningcorporaties die de plannen uiteindelijk moeten uitvoeren worstelen echter met de vraag hoe hun bestaande woningvoorraad te verduurzamen. De gebouwde omgeving is behoorlijk divers en vraagt soms om verschillende oplossingen binnen dezelfde wijk. Het is daarom niet altijd duidelijk wat de beste technische oplossing is; aansluiting op warmtenet, hybride warmtepompen, groen gas of de overstap naar volledig elektrisch. Veel woningstichtingen worstelen hiermee.

Gebrek aan beleid

Uit recent onderzoek van Econic blijkt zelfs dat 76 procent van de woningcorporaties nog helemaal niet bezig is met de uitvoering naar aardgasvrij wonen. Dit ligt overigens niet aan de betrokkenheid van de woningstichtingen. Een veelgehoord argument is namelijk het ontbreken van duidelijk beleid, door bijvoorbeeld een routekaart naar gasloos wonen. Daarbij moeten veel woningen eerst (extra) geïsoleerd worden, om deze energetisch op niveau te brengen. Dat is nu bij veel woningen lang niet op orde.

Warmtetransitie financieel lastig

Een ander belangrijk aspect zijn de kosten. Ruim de helft van de woningcorporaties zegt dat de warmtetransitie voor hen financieel niet haalbaar is. Dit komt vooral door de stijgende bouwkosten en het gebrek aan personeel. Eerder gemaakte kostenplaatjes vallen daardoor veel hoger uit, terwijl de subsidies en inkomsten niet meegroeien. Hierdoor kunnen zij de kosten simpelweg niet terugverdienen.

Econic onderzoek

Meer over de energietransitie

Bron: Rijksoverheid, Enexis Groep

5 reacties op “Warmtetransitie wil nog niet vlotten”

  1. Aart

    Warmtetransitie versnellen

    We zijn nu bezig met wind en zon. Heel goed, maar die zijn niet altijd beschikbaar.
    In cijfers uitgedrukt: met alleen wind en zon moet het geïnstalleerde vermogen negen keer zo groot zijn als het verbruik als je continuïteit wil.
    Dus je moet een derde bron toevoegen om het geïnstalleerde vermogen fors te laten zakken. Een prima derde bron is het inzetten van groene SMR kerncentrales (Gen4 = veilig en zonder afval). En dat kan op een redelijke termijn.
    En als we het geïnstalleerde vermogen kunnen laten zakken, dan hebben we veel minder windmolens en zonnepanelen nodig! In deze tijd van veel maatschappelijke protesten is dat heel erg welkom,

  2. John

    Ja in Groningen nabij het Zernike terrein hebben we een hot spot. Dus makkelijk geothermie of aardwarmte te winnen. Maar deze instantie geeft nog steeds toestemming om gas te winnen maar deze hot spot mag niet gebruikt worden.
    Men is bang voor bevingen. Zolang je net zoveel water uit de grond haalt als je er ook weer in stopt gebeurt er niks.
    Waarschijnlijk is de echte reden dat de Groningers niet willen betalen voor iets dat gratis uit de grond komt.
    Ja u denk nu die infra structuur moet toch worden aangelegd. Maar aan het Zernike terrein zitten wijken met nu al centrale warmte opwekking. Dus die infra structuur ligt er al.

  3. J.Kamp

    Ik weet het niet wat de toekomst mij gaat brengen. Ben inmiddels 82 jaar, en bezit nu 19 panelen. Maar sinds vandaag met de vele zon,heb ik wel problemen met mijn omvormer. Het betreft een Solar Edge HD Wave.

  4. MisterBennie

    @Will E
    Wat een onsamenhangend stukje proza met herhalingen, jammer.

    Het aansluiten van een warmtepomp op bestaande radiatoren is het slechtste dat je kunt doen.
    Ook al haalt de WP 65/75 graden, dan is dit bij een relatief slecht rendement.

    Maar ja, je kunt zeker een warmtepomp gebruiken, maar wel met een lage temperatuur afgifte systeem (vloerverwarming of speciale radiatoren).

    Verder geeft de overheid hogere subsidies dan ooit, dus tegenwerken door politiek?

  5. Will E

    Energiewijken met Zonnedaken. dat is gemakkelijk. prijzen zijn bekend. 20 panelen op het dak hebben nu 8000 Wp, 8000 kWh.
    Keuken zonder gas met Inductiekoken. koken op stroom van het dak. goedkoop gemakkelijk.
    Warmtepomp aansluiten op de bestaande verwarming radiatoren. installatie een dag. Google Warmtepomp LG Therma V met FGI.
    Google Vaillant aro Therm 12 kW, dB 22. warmteafgifte 75 graden. vervangt de gasketel voor elk huis.
    Een Energiewijk produceert Energie. Dat levert geld op. met Laadpalen en EV rijden op stroom van de Wijk.
    er is nog geen pilot Energiewijk zonder gas met Zonnepanelen, Inductiekoken en Vaillant, LG Warmtepomp 65/75 graden.
    Er is geen belangstelling voor en het wordt tegengewerkt door Politiek, Overheid, Gemeente.
    google Wijken zonder gas Hoogezand met BIPV, Inductiekoken en Warmtepompschoorsteen. Zo kan het ook.

Geef een reactie