Handige warmtepomptool

De WKO-bodemenergietool is een handige QuickScan specifiek voor huiseigenaren. Deze laat zien of een grondgebonden warmtepomp financieel en technisch haalbaar is. Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond, waar bij een open systeem een metersdiep (tot 500 meter) gat nodig is. Voor een gesloten systeem hoeft minder diep geboord te worden. Open systemen zijn geschikt voor kantoorpanden en bedrijven en gesloten systemen meer voor woningen.

Antwoord op belangrijke vragen

De belangrijkste vraag is: Kan en mag ik in de grond boren? Daar geeft de WKO-bodemenergietool dus antwoord op. Je vult simpelweg je postcode en binnen 5 stapjes weet je of je mag boren, welke regels er in jouw gemeente gelden en zelfs wat de kosten zijn voor een gesloten grondgebonden warmtepompsysteem op jouw locatie. Daarnaast vind je in de tool ook praktijkvoorbeelden.

Voorbeeld bodemwarmtepomp

Peter woont in een eengezinswoning met energielabel B in Groningen. Met zijn partner, 3 kinderen en hond verbruiken zij ongeveer 2000 m3 gas per jaar. Peter wil graag een grondgebonden warmtepomp én dit kan, volgens de warmtepomptool. Hij wil ook graag zonnepanelen om de extra elektriciteit van de warmtepomp te dekken. De warmtepomptool laat de volgende berekening zien:

  • Warmtepomp van 11,4 KW  € 14.000,-
  • Bodem werkzaamheden € 7.690,-
  • 7 PVT panelen € 4.500,-
  • Extra zonnepanelen van 3 KW € 5.550,-

Peter vraagt ook subsidie aan van 2800 euro en laat de gasaansluiting gratis weghalen wat een jaarlijkse besparing van 259 euro oplevert. Volgens de warmtepomptool is het hele systeem in 14 jaar weer terugverdiend. Voorbeeldrapport warmtepomptool

Bron: Rijkswaterstaat, RVO

Geef een reactie