Luchtkwaliteit onzichtbaar probleem

Initiatiefnemer is Joris Lam. De designer en ondernemer was naarstig op zoek om een manier te vinden om de luchtkwaliteit in kaart te brengen, maar wel op een speelse manier. Met TreeWifi denkt hij die nu gevonden te hebben. Met de luchtkwaliteit is het maar somber gesteld, maar het is een onzichtbaar probleem. Met de vogelhuisjes gaan we deze zichtbaar maken, verteld Joris Lam.

Hoe werkt het precies?

In het kastje zitten verschillende sensoren die de luchtkwaliteit meten. De belangrijkste is een stikstof dioxide (NO2) sensor. NO2 is een schadelijk gas dat voornamelijk bij verbranding vrij komt, uitlaatgassen dus. De sensor neemt waar hoeveel NO2 er in de lucht zit. Het huisje maakt dit meteen zichtbaar door te veranderen van kleur. Als de LED’s groen kleuren dan is de luchtkwaliteit verbetert ten opzichte van gisteren. Als het huisje rood kleurt dan weten omwoners dat er iets moet gebeuren. De

treewifi-vogelhuisje
Bron: Foto is eigendom van TreeWifi

data wordt ook doorgestuurd naar het RIVM waar deze verwerkt wordt en weer op de website van TreeWifi te zien is op een kaart.

Veiligheid van data

De beveiliging van het project heeft een hoge prioriteit. De data die verzameld wordt is niet de moeite waard om te hacken, omdat deze al openbaar is. Uiteraard worden er wel gewoon marktconforme beveiligingsmaatregelen ingevoerd en wordt de data op veilige servers opgeslagen bij een bedrijf dat ook de data van bedrijven als AirBnB en WeTransfer beheerd.

Wat is het doel?

Gratis WiFi is een mooie beloning voor bewust(er) met je leefomgeving omgaan. Maar het betekent niet dat TreeWifi bedacht is om met de vinger te wijzen. Wij willen mensen alleen bewust maken van hun leefomgeving en als extraatje krijg je ook nog gratis WiFi voor je inspanningen, zegt Joris Lam. De verwachting is dat de eerste testhuisjes na de zomer worden geplaatst in Amsterdam.

Bron: TreeWifi

Welke innovatie kent u? 

Discussieer mee!

Geef een reactie