De thuisbatterij is te duur

Eneco heeft in de Benelux het alleenrecht om de Tesla Powerwall te verkopen. Het beoogde doel was om dit jaar 400 van deze thuisbatterijen te slijten, maar slechts 20 procent van dit aantal werd daadwerkelijk verkocht. Vooral de prijs, de Powerwall kost zo’n 7000 euro, is een groot struikelblok voor de consument, vertelt Ronald Bohte van Eneco. Volgens Bohte komt dit doordat de consument op dit moment geen reden heeft om de overtollige energie op te slaan. De financiële prikkel mist. Deze prikkel is er in Duitsland wel. Door de Energiewende werden hier al ruim 30.000 thuisbatterijen van Tesla, Varta, Saft en Sonnen verkocht.

Geen reden om op te slaan

De opslag van de energie die nu wordt teruggeleverd wordt pas interessant als de salderingsregeling verdwijnt. De regeling is door minister Kamp tot 2020 gegarandeerd en de vraag is of deze überhaupt gaat verdwijnen. Vermoedelijk zal hierover na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 meer duidelijk zijn. Ook is de kwaliteit van het elektriciteitsnet in Nederland buitengewoon hoog. De jaarlijkse uitvalduur is gemiddeld 20 minuten per klant. Engeland en Italië ligt dit gemiddeld boven de 80 minuten. Ook dit is dus geen reden voor de consument om over te stappen naar opslag van energie.

CrowdNett

De nieuwe dienst CrowdNett moet hier verandering in gaan brengen. Crowdnett is een groot netwerk van thuisbatterijen die bij pieken en dalen het elektriciteitsnet in evenwicht houden. Bij pieken wordt de stroom opgeslagen in de thuisbatterijen die bij dalen juist weer ingezet kan worden. Huishoudens die deelnemen aan Crowdnett staan één derde van de opslagcapaciteit aan Eneco ter beschikking. In ruil hiervoor ontvangt men jaarlijks 450 euro terug (max. 5 jaar). Op deze manier hoop Eneco dat het aanschaffen van de Powerwall aantrekkelijker wordt. CrowdNett kent op dit moment 7 deelnemers.

Bron: Eneco, Tesla, Netbeheer Nederland

9 reacties op “Verkoop van de thuisaccu in Nederland valt tegen”

  1. ZEP

    Hoi R van Dam,

    Enexis is sindskort gestart met een pilot JEM 2.0. Hierbij wordt de Tesla Powerwall gebruikt als thuisaccu. Dit om meer inzicht te krijgen wat de voor- en nadelen zijn en of de thuisaccu een (belangrijke) rol kan spelen in het voorkomen van problemen in het netwerk. Ook wordt in deze pilot getoetst of het aanbieden variabele tarieven een uitkomst kan bieden. De uitkomst worden na 1 jaar op de website geplaatst van Jouw Energiemoment 2.0.

    Het verkopen van thuisaccu’s is overigens geen optie voor de netbeheerder. Simpelweg omdat dit niet mag van de wet. Een thuisaccu is daarom alleen verkrijgbaar bij commerciële partijen. De onderhoud en stabiliteit van het netwerk zijn primaire taken van de netbeheerder die wij bloedserieus nemen en u mag er vanuit gaan dat Enexis alle voorbereidingen treft ook in de toekomst een stabiel netwerk te garanderen.

    Groeten,
    Arnold

  2. R van Dam

    Eigenlijk is dit een wat merkwaardige discussie. Door de snelle toename van het aantal zonnepanelen beginnen er problemen met het netwerk te ontstaan. Dit is primair een opgaaf voor de netwerkbeheerder die immers verantwoordelijk is voor een goed functionerende infrastructuur. Lokale opslag kan daarbij helpen het energienetwerk in balans te houden. Maar naar mijn oordeel is de netwerkbeheerder toch echt verantwoordelijk voor de daarvoor noodzakelijke investeringen, zowel uit technisch als financieel oogpunt.

    In plaats van thuisaccu’s te willen verkopen lijkt het mij daarom logischer om een vergoeding aan te bieden voor de huishoudens die bereid zijn plaats aan te bieden. Een vergoeding zou ook kunnen bestaan uit een gedeelte van de opslagcapaciteit voor eigen gebruik zodat niet meer behoeft te worden gesaldeerd. Onderhoud en vervanging blijft echter een taak van de netwerkbeheerder omdat ze deel uitmaken van het netwerk.

    Zelf heb ik wel ruimte voor een aantal Powerwall’s op een buitenmuur aan de Noordzijde. Dus Enexis kom maar op met die dingen!

  3. Jos ZEP

    “Wittebrood criminelen”, haha leuk gevonden.. 🙂

  4. Remco van den Oosten

    Salderen moet afgeschaft worden om de ontwikkeling van thuisopslag te versnellen?
    De wapenwet frustreert de uitvaartondernemers. Afschaffen!

  5. Pacito

    Zo’n opslag heeft met een dergelijk apparaat geen enkele zin. Als ik de periode van oktober tot april door moet komen heb ik zeker 800 kWh nodig. En als ik het helemaal zonder gas wil doen nog veel meer.

  6. Henk Puister

    Voor mij zou een reden om een thuisaccu te kopen zijn om los van het net te komen. Pas dan gaat het geld opleveren. In dit geval is dat niet zo, dus niet interessant. Naast het feit dat de opslag veel te beperkt is.

  7. Johan Verstraten

    Ook hier worden we weer voor de gek houden door de wittebrood criminelen en de graaiers.
    De mensheid wordt al honderden jaren opgelicht en uitgebuit door de olieproducerende landen, die nu toch langzaam aan hun goudmijn aangetast zien worden. Maar zolang ze nog de macht over deze wereld hebben zal er weinig veranderen, en word de prijs van alternatieven en duurzame energie kunstmatig extreem hoog gehouden.
    Zo’n thuisbatterij zou standaard bij een zonnecel installatie geleverd moeten worden voor een prikkie, dan word zo’n installatie interessant. Nu is dat beduidend minder om de dood eenvoudige rede, als de zon schijnt hebben we geen (weinig) energie nodig.

  8. Peter Bberghs

    Het gaat er kennelijk om om een alternatief te bieden voor de salderingsregeling
    En dan is een systeem met een capaciteit van 7kWh totaal onbruikbaar.

    Sterker nog, het systeem kost waarschijnlijk meer dan dat het ooit oplevert.
    Zeker omdat accu’s ook nog eens heel hard afscheijven en na een paar jaren al vervangen moeten worden.

    In het geheel bezien is de thuisaccu dus heel slecht voor zowel de beurs als voor het milieu.

  9. ColmZon

    Een andere reden dat zo’n batterij niet populair is, is dat de opslagcapaciteit niet groot is. De Powerwall kan zo’n 7 kWh opslaan. Dat is in veel gevallen niet genoeg voor 1 dag. Ik zou graag de energie die ik in de zomer over heb in de winter willen gebruiken. Nu levert de zon in de winter niet zoveel op en heeft de Powerwall weinig toegevoegde waarde. En de prijs die is gewoon belachelijk hoog. Ook met de actie van Eneco (Crowdnett) is het nog te duur: aanschaf 5400 euro (incl BTW). Geld terug (5 jaar x 450 euro): 2250 euro. In totaal betaal je nog 3150 euro. Dat geld kan ik aan beter uitgeven aan andere meer duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp (ventilatielucht-water, zoals de Ecolution of Nibe F135).

Geef een reactie