In de eerste 2 maanden van het nieuwe jaar zijn er verrassend veel plug-in hybride auto’s verkocht. De verkoop van deze half elektrische auto,  die ook nog een brandstofmotor heeft, liep de laatste jaren juist flink terug.

Verkoop plug-in hybride auto’s

      123x gezien   0 reacties

Plug-in hybride auto’s weer terug?

Sinds 2017 werd de plug-in steeds minder populair. Dit kwam vooral, omdat de fiscale voordelen werd afgeschaft. Veel plug-in rijders stapten vervolgens over naar een volledig elektrische auto, waarvoor de fiscale voordelen nog wel gelden. Nu de bijtelling van de volledig elektrische auto minder gunstig is, deze ging van 4 naar 8 procent, lijkt de plug-in opeens weer helemaal terug.

20 procent (volledig) elektrisch

Maar liefst 14 procent van de nieuwe auto’s die in januari en februari werden verkocht waren plug-in hybride auto’s. Dit komt neer op zo’n 10 duizend stuks. Vorig jaren waren dit er nog maar 4800./De verkoop van volledig elektrische auto’s lag met 6,4 procent op hetzelfde niveau als vorig jaar. In de eerste 2 maanden kwamen er zo’n 4700 bij. De benzineauto blijft de grootste aandeelhouder met 75 procent. Diesel is goed voor 4 procent van de verkopen.

Aanschafsubsidie elektrische auto

De verwachting is dat de verkoop van nieuwe elektrische auto’s ná 1 juli weer zal stijgen. Vanaf dat moment kunnen elektrische rijders namelijk aanspraak maken op een aanschafsubsidie van 4000 euro. Op dit moment rijden er zo’n 200 duizend elektrische auto’s op de weg, waarvan 107 duizend volledig elektrisch zijn.

alle hybride autos
Bron: Bovag