Het elektriciteitsnet raakt steeds voller. Hierdoor neemt het risico op uitvallende omvormers toe en dit heeft gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis wil dat consumenten daarom beter worden geïnformeerd over dit risico. Maar wat is de financiële schade als je omvormer uitvalt en kan energieopslag dit probleem oplossen?

Terugverdientijd zonnepanelen langer door uitvallen omvormer

      22812x gezien   2 reacties

Wanneer valt een omvormer uit?

Het risico op uitvallende omvormers is het hoogst in de periode maart t/m september. In deze periode leveren de zonnepanelen het meeste op en is het energieverbruik vaak een stuk lager. Hierdoor wordt de opgewekte stroom niet meteen gebruikt en loopt de teruglevering (en dus de spanning) op het elektriciteitsnet op. De te hoge spanning komt vervolgens binnen bij de omvormer, die om veiligheidsreden uitvalt.

Opbrengst zonnepanelen per maand 2021

Omvormer uitlezen

De te hoge spanning is vaak een momentopname en de meeste omvormers resetten zichzelf wel, waardoor de financiële schade meestal wel meevalt. Toch zijn er ook situaties waarbij een omvormer dagenlang uit staat, zonder dat dit wordt opgemerkt. Deze heeft bijvoorbeeld geen automatische reset, is defect geraakt of de netspanning is structureel te hoog. Het is daarom verstandig om je omvormer vaker te controleren of beter nog je omvormer te (laten) monitoren.

Financiële schade valt meestal mee

In de meeste gevallen heeft een uitvallende omvormer geen groot effect op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Als deze een uurtje niks doet, dan verlies je bij een gemiddelde set zonnepanelen (4000 Wp) op piekmomenten 3,5 kWh wat neerkomt op 70 cent. Als diezelfde omvormer van 1 maart tot 1 september uit staat dan heeft dit wel invloed op je terugverdientijd. Je verliest op basis van zonuren en de huidige kilowattuurprijs dan zo’n 152 euro.

Energieopslag met thuisbatterij

De groei van zonnepanelen gaat op dit moment sneller dan de optimalisatie en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Is zelf energie opslaan middels een thuisbatterij dan een oplossing? Zeker met de afbouw van de salderingsregeling is energieopslag een aantrekkelijke gedachte, maar hoe staat het met de ontwikkelingen? Deze gaan langzaam, té langzaam volgens de netbeheerders die graag willen dat de overheid meer aandacht besteedt aan energieopslag.

Subsidie voor thuisbatterijen

Zo vindt Daan Schut van Alliander dat de overheid thuisbatterijen moet subsidiëren, zodat de markt voor energieopslag groeit en zich sneller ontwikkelt. Met een toename van energieopslag neemt de druk op het elektriciteitsnet af en vallen omvormers minder vaak uit. Het tegelijkertijd uitbreiden van het elektriciteitsnet en congestiemanagement zorgen er dan voor dat het aantal zonnepanelen ook kan blijven groeien.

Op dit moment bestaat er geen subsidie voor energieopslag én zijn er ook geen geluiden vanuit de overheid dat dit gaat gebeuren. Dat is eigenlijk gek in de wetenschap dat de salderingsregeling eindigt, energieopslag het elektriciteitsnet kan ontlasten en het de groei van zonnepanelen verder stimuleert.

meer weten over omvormers
Bron: Netbeheer Nederland, Alliander, Rijksoverheid

2 reacties op “Terugverdientijd zonnepanelen langer door uitvallen omvormer?”

  1. sunnylover

    Loopt het laagspanningsnet ook vol? Met ander woorden als ik aan huis dus een voltage meet van 253V dan doen mijn zonnepanelen dus niets meer. Waarom verlagen de netbeheerders dan de spanning niet met 5 Volt? Dan kan tegenwoordig ook dynamisch als je het aan ABB vraagt…. De netbeheerders zadelen consumenten op met een probleem wat eigenlijk niet hoeft te bestaan…

  2. Mia

    Ik heb eigenlijk nog nooit last gehad van een uitvallende omvormer tot voor kort. Ik had dit jaar (begin april volgens mij) een paar dipjes in mijn grafieken zitten. Dit was me eerder nog niet opgevallen. Het lijkt erop dat de omvormer inderdaad gewoon zelf reset. De periode waren vrij kort, dus zal zoals dit bericht stelt, de financiële schade wel meevallen. Maar het is dus wel wijs om je omvormer in deze perioden te checken!

    @sunnylover, ik heb ergens gelezen dat netbeheerders druk bezig zijn om transformators bij te plaatsen en ook iets met een slimme transformator ofzo, die de voltage zelf kan regelen of op afstand kan worden geschakeld. Ik las dat dat meestal nu nog handwerk is.

Geef een antwoord

Of