Wetswijziging salderen

In het oorspronkelijke wetsvoorstel, dat al sinds 2020 op de plank ligt, startte de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023. Tot 2031 zouden mensen met zonnepanelen dan telkens 9 procent per jaar minder mogen salderen. Voor het overige gedeelte van hun zonnestroom krijgen ze dan nog een marktconforme prijs. Deze ligt straks vermoedelijk zo rond de 8 á 10 cent per kilowattuur (kWh).

Nog 2 jaar zonnestroom salderen

Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) kondigde afgelopen vrijdag aan dat de afbouw wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. Consumenten krijgen hierdoor nog 2 jaar langer hetzelfde tarief voor hun zonnestroom als die zij ook betalen aan hun energieleverancier. De afbouw van de salderingsregeling gaat echter wel sneller, want het salderen stopt sowieso per 1 januari 2031.

Afbouw salderen sneller

Dit bekent dat in plaats van de oorspronkelijke 9 procent afbouw per jaar, de afbouw veel sneller gaat. In het eerste jaar, startend vanaf 1 januari 2025, is dit maar liefst 36 procent! Vanaf het jaar erop volgt de afbouw de oorspronkelijke koers van 9 procent per jaar. In 2031 verdwijnt dan ook de overgebleven 28 procent dat nog in 2030 gesaldeerd mag worden.

Meer over de salderingsregeling

Afbouw salderingsregeling 2022

Terugverdientijd zonnepanelen

De afbouw van de salderingsregeling heeft volgens een TNO rapport uit 2020 nauwelijks invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Door stijgende energieprijzen en goedkoper wordende zonnepanelen blijft deze gemiddeld zo’n 7 jaar. Met het verdwijnen van de salderingsregeling hoopt het kabinet ook dat de markt voor energieopslag zich verder ontwikkeld.

Thuisbatterijen en elektrische auto

Op dit moment kost een thuisbatterij gemiddeld 5000 euro, een forse investering dus. Een thuisbatterij kan gemiddeld zo’n 10 KWh opslaan, waarmee de thuisbatterij in het elektriciteitsverbruik van 1 of 2 avonden en nachten voorziet. Een andere methode is het bidirectioneel laden met de elektrische auto. Hierbij gebruik je de accu van je auto als thuisbatterij.

Meer over bidirectioneel laden

Alle thuisbatterijen op een rij

Zo werkt salderen nu!

Is het goed dat salderen verdwijnt?
Meer nieuws over salderen

6 reacties op “Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025”

 1. Henk DerHaag

  Dat is voor mijn de de zoveelste mis koop zonnen panelen als de saldiring regeling weg gaat zet ik de schakelaar op uit bij de omvormer jaar 2025 het zelfden met de zonnen boiler op aard gas ook 6000 EURO ik stop ermee ik ben helemaal klaar met Nederland, oplichters en bedriegers.

 2. Jan van den Berg

  Voordeel is 100+100+64) minus (91+82+73) = 18% meer salderen.
  Eigenlijk komt het er netto op neer afbouw saldering maar een jaar uitgesteld wordt.
  Een thuisbatterij zie ik voorlopig nog niet te zitten, omdat deze in de donkere dagen veel leeg zal staan, en op zonnige zomerse dagen misschien maar 25% af kan vangen, uitgaande van een 5 kWh accu.
  Duurt een eeuwigheid voor je dit terugverdiend hebt.
  Een intelligent laadsysteem voor een elektrische auto (alleen laden als de zon schijnt) zou nog een beetje kunnen helpen. Ik als pensionado zou dat misschien kunnen, maar de meeste hebben overdag de auto nodig voor het werk en bovendien bij mooi weer ga je ook nogal eens met de auto uitstapjes maken.

 3. Guillaume

  Nou, alles is mooi meegenomen, maar het was fijner geweest als ze de bestaande regeling 2 jaar opgeschoven hadden. Dit is meer voor de bühne. Het kost de regering niet veel en het levert ook niet veel op voor de consumenten, maar het klinkt wél zoooo lekker.
  Ze hadden beter wat geld kunnen stoppen in een hogere accu-vergoeding. Nu ga ik over een paar jaar in de zomer mijn overproductie liever in de airco stoppen dan voor een appel en een ei terugleveren. Is dáár het klimaat mee gebaat?

 4. Daan Dunnebier

  Laat de salderingsregeling bestaan. Wat voor risico’s gaan de accu’s vormen met betrekking tot de brandveiligheid van woningen? Als de accu’s branden zijn ze niet te blussen.

 5. Fred de graaf

  Leuk net zonnepanelen set gekocht,straks kijken hoe ik mijn teveel aan stroom kan verspillen in de zomer,dat is waar ze straks om vragen.
  Ventlators ,airco e.d laten draaien terwijl niet echt nodig is.

 6. Mia

  Deze afbouwperiode gaat zeker zorgen voor onbegrijpelijke jaarafrekeningen, let maar op! Beter was geweest om de regeling gewoon abrupt te beëindigen. Iedereen verwacht het inmiddels toch al.

Geef een reactie