Het begin van Charged

Roeland Nagel werkt voorheen in Duitsland voor het energiebedrijf RWE en hij vroeg zich af waarom de thuisbatterij zo duur is. Hij kwam tot het idee om in de supplychain te duiken en startte zo een businessmodel op voor het latere bedrijfje Charged. Ongeveer 2 jaar geleden startte hij een samenwerking met Vooijs, een elektrotechnisch ingenieur en samen focusten ze zich volledig op een betaalbare thuisbatterij voor zonne-energie van consumenten. Samen onderzochten verschillende batterijpakketten, -cellen en met testten het ‘’martelen’’ van batterijen. Toen nog niet vermoedend dat hun thuisbatterij Sessy een doorbraak op de Nederlandse markt kan betekenen.

Thuisbatterij op de markt

Voordat de thuisbatterij Sessy op de markt kwam, startte Nagel en Vooijs eerst een crowdfundingsactie om onderzoeken hoeveel animo er was voor energieopslag. Binnen 3 maanden werden er ruim 600 Sessy’s besteld. Dit gaf Nagel en Vooijs de mogelijkheid om het product daadwerkelijk op de markt te brengen. De eerste 600 thuisbatterijen zijn inmiddels verkocht en in het eerste kwartaal van 2023 geleverd aan de nieuwe eigenaren. Er is jarenlang geïnvesteerd in het opdoen van kennis, zowel op gebied van hardware, maar ook op het gebied van slimme software. De slimme software zorgt er namelijk voor dat de thuisbatterij op de juiste momenten laadt en ontlaadt, zodat je optimaal gebruik maakt van je eigen zonne-energie.

De rol van energieopslag

Charged wilde geen materialen importeren uit China en heeft daarom 2 eigen productielocaties in Andelst en Ulft. Zo kan het bedrijf zoveel mogelijk controle houden over de productie en software. De batterijcellen komen helaas wel uit China, aldus Nagel. Volgens Nagel spelen thuisbatterijen straks een essentiële rol binnen de energietransitie en helpen batterijen om problemen in het elektriciteitsnet te voorkomen. De Nederlandse markt is niet zo ontwikkeld op gebied van thuisbatterijen als andere landen, omdat de zonne-energie nu nog gesaldeerd wordt. Zodra de afbouw van de salderingsregeling start, wordt de thuisbatterij aantrekkelijker voor consumenten en bedrijven.

Wat kost de Sessy?

De Nederlandse thuisbatterij Sessy is verkrijgbaar vanaf € 3250,- en is te bestellen via de website van Charged. Je kunt er in totaal 5 kWh mee opslaan en de Sessy heeft een vermogen van 2,2 KW. Door de kleine afmeting van 50 cm koppel je eenvoudig meerdere Sessy's aan elkaar. De batterijtechniek die wordt gebruik is de LiFePO4 (Lithium-ijzerfosfaat). De Sessy komt met 10 jaar garantie op de batterij en 5 jaar garantie op de bijbehorende omvormer.

Alle thuisbatterijen op een rij

Bron: Charged

  • Jouw feedback
  • 65   4

Geef een reactie