Eerste test in de praktijk
Hoogheemraadschap Delfland en de provincie Zuid-Holland hebben Plant-E opdracht gegeven voor de proef. Pim de Jager van Plant-E zegt dat zijn bedrijf in het meest vergevorderde stadium is met het opwekken van energie uit gras. ‘Wereldwijd testen wetenschappers deze technologie in laboratoria, maar wij zijn de enige die al praktijktesten doen’, aldus een trotse Pim de Jager.
Hoe werkt energie opwekken uit gras?
Gras scheidt organisch materiaal uit via de wortels. Als er buizen worden ingegraven tussen de wortels, kunnen bacteriën in de buizen het organisch materiaal opeten. Tijdens
Foto: De proefopstelling van Plant-E
dat proces komen er elektronen vrij waarmee we elektriciteit kunnen produceren. Een groot voordeel: het hele proces is onzichtbaar. Het ecosysteem loopt geen schade op en de techniek is makkelijk toe te passen langs onze wegen.
Concurrentie met wind en zon
Op dit moment kan de plantenstroom nog niet concurreren met wind- of zonne-energie. De proefopstelling levert stroom voor ongeveer 200 ledlampjes en dat is niet genoeg om de hele weg te verlichten. Een grotere opstelling met energiezuinige lampen is wel mogelijk. Plant-E wil het buissysteem echter verder ontwikkelen, zodat de prijs per kWh hetzelfde is al die van wind- en zonnestroom. Dan wordt plantenstroom een serieuze concurrent.
Bron: Plant-E
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.