Door zonnepanelen langer op het net aangesloten te laten kan er een eventuele spanningsdip worden voorkomen. Daarom wil Autoriteit Consument & Markt (ACM) de netspanning met 10 procent verhogen van 253 volt naar 264,5 volt. Brandorganisatie Holland Solar is enthousiast en gaat graag in overleg met de netbeheerders om zonnepanelen stap voor stap te laten terugschakelen.

Netspanning elektriciteit

      773x gezien   2 reacties

Netspanning verhogen naar 264,5 volt

Wanneer de spanning te hoog wordt op laagspanningsnetten en boven de 253 volt komt schakelen omvormers automatisch af. Wanneer dit massaal gebeurt ontstaat er een spanningsdip. Dit is niet alleen ontzettend vervelend voor zonnepaneel eigenaren die hierdoor minder terug leveren en geld mislopen. Ook is dit nadelig voor de netbeheerders betreffend de tekorten en overschotten aan stroom op het netwerk. ACM wilt om deze redenen de netspanning verhogen naar 264,5 V.

Minder hinder door verhoging van netspanning

Als gevolg kunnen zonnepanelen langer op het net aangesloten blijven waardoor het aantal spanningsdips en hinder hierdoor zal gaan afnemen. Netbeheer Nederland is met dit voorstel gekomen. Nu schakelt een productie installatie af als het net een spanning bereikt van 110 procent van het normale spanningsniveau van 230 V. Bij 253 V schakelt de omvormer uit. Een piek boven de 253 V gaat in de toekomst er niet meer voor zorgen dat de zonnepanelen afschakelen. Het gaat dan vervolgens om de gemiddelde waarde gedurende 10 minuten.

Nederland heeft een strenger beleid dan andere EU landen

Als argument gaf Netbeheer Nederland dat de eisen voor overspanningsbeleid in Nederland strenger zijn dan in andere landen. De codewijziging is al doorgevoerd in België. Zo wordt er vroegtijdig afschakelen van zonnepanelen voorkomen en hebben zonnepaneel eigenaren meer profijt van de zonnepanelen. Nold Jaeger van brancheorganisatie Holland Solar geeft aan dat het overnemen van de EU-norm een tussenstap is. Mocht de spanning langer dan 10 minuten boven de 253 V blijven gaan omvormers alsnog afschakelen.

Omvormer instellen als dimmer

Het netwerk verzwaren is een structurele oplossing dat nog tientallen jaren kan gaan duren. Holland Solar stelt voor andere omvormerinstellingen zodat de omvormer als een dimmer werkt en in stapjes terug regelt. Wanneer de spanning oploopt, dimt de omvormer de elektriciteitslevering een stapje terug. Dit terug regelen kan alleen in buurtniveau gebeuren om effect te hebben op de spanning in het elektriciteitsnet. Deze dynamische aanpak zit niet in het voorstel van de ACM. Tjitte Mastenbroek van ACM geeft aan dat zo’n dynamisch systeem een mogelijke optie zou kunnen zijn maar dat het ook een zeer complex systeem is waarbij niet alle omvormer van zonnepanelen moeten kunnen terug regelen. In dit geval moeten ook de spanningen in transformatorstations automatisch geregeld moeten worden.

Bron: ACM, Netbeheer Nederland

Energietransitie

Meer nieuws lezen over elektriciteitsnet

2 reacties op “Netspanning verhogen om overbelasting te voorkomen”

  1. willem schouwenaar

    Aanvulling van 9 maart.
    België kende in ieder geval in 2022 een forfaitaire vergoeding bij uitval van de zonnepanelen.
    Als de netwerkbeheerders in Nederland dit ook zouden moeten betalen zouden ze wellicht wat sneller en creatiever zijn? Nu “denken ” ze vooral aan zichzelf.

  2. willem schouwenaar

    Slecht artikel en slechte maatregel, jammer dat zelf een leek als ik kan zien dat dit geen oplossing maar eerst een vergroting van het probleem oplevert. Ten eerste de netspanning wordt niet verhoogd maar de toegestane netspanning wordt verhoogd. Maar deze toegestane maximale netspanning van +10% (dus 253V) zit ingebakken in de bestaande omvormers!!! Alleen nieuwe omvormers of omvormers die geupdate kunnen worden zullen dus tot de hogere toegestane netspanning blijven terugleveren. Alle andere oude omvormers zullen dus nog vaker NIET kunnen terugleveren. Ongetwijfeld zullen bestaande installaties dus weer voor extra kosten opdraaien en overlast ondervinden. Weer een schijnoplossing van ACM en Netbeheer. Wat een onkunde of is het bewust?? ACM=Anti Consumenten Maatregelen. Netbeheer= Netwanbeheer (monopolistische ambtenaren), en de politiek: onwetende stumpers die uitsluitend de illusie van inzicht en macht hebben. Gek dat het slecht gaat met Nederland???

Geef een antwoord