Verrassende uitslag

De uitspraak van de rechter is verrassend en heeft mogelijk grote gevolgen voor andere oliemaatschappijen en bedrijven die veel schadelijke emissies uitstoten. Volgens ingewijden is dit de spreekwoordelijke eerste “schaap over de dam” en zullen er meer rechtszaken tegen vervuilende bedrijven volgen in heel Europa en misschien zelfs wel wereldwijd.

Urgenda klimaatzaak

Het is voor het eerst in de wereldwijde geschiedenis dat een rechter een privaat bedrijf aansprakelijk stelt voor het veroorzaken van klimaatverandering. Urgenda sleepte eerder al wel de Nederlandse overheid voor de rechter. Insteek was het kabinet te verplichten de CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen in 2020. Ondanks dat Urgenda deze klimaatzaak glansrijk won, haalde het kabinet de verplichte CO2-reductie niet.

Verantwoordelijk voor de hele keten

Shell moet in 2030 haar eigen CO2-uitstoot dus reduceren met 45 procent, maar daar blijft het niet bij. De rechter oordeelde ook dat Shell verplicht is om haar toeleveranciers en afnemers te bewegen hun schadelijke uitstoot te verminderen. De rechter houdt hiermee Shell haar hele keten verantwoordelijk voor de bescherming van de mensenrechten. Het is echter maar de vraag of Shell zich ook aan de uitspraak gaat houden.

Verweer Shell in klimaatzaak

Volgens Shell doet het bedrijf al veel aan het reduceren van schadelijke emissies en “beweegt het mee met de maatschappij”. Ook verweerde Shell zich door te stellen dat andere maatschappijen de fossiele brandstofpositie van Shell over zouden nemen, als Shell wegvalt. De rechter oordeelde echter dat ook deze bedrijven verplicht zijn zich te houden aan de wet en dat de huidige koers van Shell niet voldoende is. Shell beraadt zich op een eventueel hoger beroep.

Video uitspraak klimaatzaak Shell

Geef een reactie