Geen of minder CO2 door grote groene waterstoffabriek
Bij de productie van groene waterstof door elektrolyse met elektriciteit uit een duurzame bron, zoals bijvoorbeeld wind- of zonne-energie komt geen CO2 vrij. In de toekomst willen we een industrie die vrijwel geen CO2 uitstoot. Hierin gaat waterstof een sleutelrol vervullen. Op dit moment worden er nog veel aardgas en kolen ingezet voor bijvoorbeeld processen die hoge temperaturen eisen, zoals de productie van staal. Hiervoor is groene waterstof uitermate geschikt als vervanger.
Van megawatt naar gigawatt
Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie omdat het een co2- en fossielvrije energiedrager is. Maar omdat de industrie en transport een grote energievraag hebben moet waterstof op grote schaal geproduceerd gaan worden. Op dit moment hebben waterstoffabrieken nog slechts een capaciteit van megawatts, terwijl we in 2030 al gigawattinstallaties nodig hebben. Hier komt de grote groene waterstoffabriek van pas, maar tot 20 januari was nog niet bekend hoe dit eruit moet zien.
Nederlandse haven
De beste plek voor de grote groene waterstoffabriek is in een havengebied, denk hierbij aan Rotterdam. In Rotterdam komt daarnaast een grote hoeveelheid windenergie van de Noordzee aan land. Het is niet mogelijk dit allemaal tegelijk het net op te laten gaan. Dankzij het ontwerp wat gemaakt is door het ISPT weten we hoeveel ruimte de grote groene waterstoffabriek nodig heeft. Namelijk ongeveer 15 voetbalvelden. De kosten voor dit zullen ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. Op dit moment is het duurder dan grijze waterstof, vandaar dat we nu al moeten beginnen, zodat het rendabeler kan worden in de toekomst.
Hieronder een filmpje waar het een en ander wordt uitgelegd over de grote groene waterstoffabriek:
Bron: ISPT
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.