Capaciteit van 3 Gigawatt
Xue Feng, manager bij Yili is verantwoordelijk voor de bouw van het immense zonnepark in Hanggin Banner. Vroeger werd hier steenkool gewonnen, waardoor de grond is verzakt en het woestijngebied onbewoonbaar is. Daarnaast schijnt de zon flink binnen de Noord-Chinese provincie Binnen-Mongolië. Er zijn zo 3.180 zonuren per jaar, dat is 8 uur per dag waardoor er genoeg energie wordt opgewekt met de zonnepanelen. Een ideale plek dus om te gebruiken voor de aanleg van een groot zonnepark. Het park heeft een capaciteit van 3 Gigawatt en is daarmee straks het grootste zonnepark ter wereld.
China grootste uitstoter van Co2
China heeft als doel om voor 2030 een derde van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Nieuwsagentschap Bloomberg geeft aan dat China afgelopen jaar 485 miljard in de verduurzaming investeerde, maar tegelijkertijd 's werelds grootste uitstoter van Co2 is en moeite heeft om van kolenstroom af te stappen. Inmiddels trekt de Chinese overheid de portemonnee in de energiesector en subsidieert het duurzame energieprojecten. Projecten zoals het zonnepark zijn bedoeld om de haperende economie te stimuleren.
Afname kolencentrales vanaf 2026
In China werd afgelopen jaar 56% van de elektriciteit opgewekt uit kolen. Uit cijfers van het Chinese statistiekbureau blijkt dat elke week toestemming gegeven wordt voor het bouwen van 2 nieuwe kolencentrales. Volgens China zijn die nodig voor de leveringszekerheid van energie, omdat waterkrachtcentrales door extreme droogte te vaak geen stroom leveren. Ook heeft China problemen met het elektriciteitsnet dat op sommige plekken in het land zorgt voor stroomschaarste. In het huidige vijfjarenplan houdt China rekening met een toename van kolenstroom tot 2026.
Bron: Bloomberg, Yili
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.