Opties verduurzamen woningen

Bronsema van Enexis Netbeheer vindt dat verduurzamen met groen gas niet voldoende wordt belicht. En dit blijkt ook uit de keuzes die gemeenten hebben voor het verduurzamen van hun wijken. Gemeenten krijgen eigenlijk maar 3 opties om wijken en dorpen aardgasvrij te maken; Het aanleggen van een warmtenet dat gebruik maakt van restwarmte of een andere duurzame warmtebron, groene waterstof of het toepassen van een warmtepomp. Groen gas speelt hier dus zelden een rol in en dat is jammer, vindt Bronsema.

Groen gas

Want verwarmen met groen gas heeft veel voordelen. Het bestaande gasnetwerk is uitstekende geschikt voor het transporteren van groen gas, omdat het dezelfde samenstelling heeft als aardgas. Groen gas wordt namelijk gemaakt door vergisting of vergassing van organische restafval uit gft, mest en rioolslib. Groen gas kan zelfs uitstekend in combinatie met een hybride warmtepomp worden ingezet om hele wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Bovendien is dit vaak een goedkopere oplossing dan de all-electric variant.

Warmtepompen

Bij een warmtepomp heb je overigens de keuze tussen een volledig elektrische of hybride oplossing. Een hybride warmtepomp zorgt al voor een besparing van 60% op het gasverbruik. Het elektriciteitsverbruik gaat wel omhoog, maar dit kan je compenseren met de plaatsing van zonnepanelen. Zolang de salderingsregeling er nog is kan je het extra elektriciteitsverbruik dus wegstrepen tegen de opbrengst van de zonnepanelen. Bij een hybride warmtepomp springt de gasketel op hele koude momenten bij, waardoor je dus nog steeds gas nodig hebt.

Groene waterstof

Een hybride warmtepomp inzetten met groene waterstof kan ook, zoals de waterstofwijk in Wagenborgen al laat zien. Zodra groene waterstof op gang komt is dat een uitstekende manier om aardgas te vervangen. In Wagenborgen (Groningen) wordt er dus al volop geëxperimenteerd met groene waterstof bij huurwoningen. Er ligt in Nederland bovendien al een solide gasnetwerk, dat met kleine aanpassingen geschikt is voor transport van waterstof naar industrie en huishoudens.

Aanpassing elektriciteitsnet

All-electric is bovendien niet overal mogelijk. Vooral bij oudere wijken ligt een enorme uitdaging als all-electric toegepast wordt. Het laagspanningsnet moet dan ten minste verdubbeld worden, waarbij de vraag is of dat uitvoerbaar is voor 2050. Naast de hoge kosten van kabels en extra trafo's kosten ook de verschillende vergunningprocedures bakken met tijd. Bovendien wordt de meeste duurzame elektriciteit zomers opgewekt, terwijl we de stroom bij all-electric juist in de winter nodig is. De helft van het jaar wordt het verdubbelde elektriciteitsnet dus niet eens gebruikt. Om de kosten voor de energietransitie binnen de perken te houden moet er dus per wijk naar de juiste oplossing worden gekeken. Groen gas hoort hier een onderdeel van te zijn, vindt Bronsema.

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie