Fossiele brandstoffen
In de slotverklaring van het overleg is vermeldt dat nog deze eeuw het gebruik van fossiele brandstoffen op de aarde geheel moet zijn uitgebannen. Uiterlijk moet in 2025 het gebruik van kolen en olie substantieel zijn teruggedrongen en in 2050 moet de CO2-uitstoot met 40 tot 70 procent zijn verminderd. De G7 wil daar bijna 90 miljard euro voor uittrekken.
Signaal
Het Climate Action Network Europe (CAN), waarin meer dan 120 milieuorganisaties uit meer dan 30 landen samenwerken, is ook blij dat de G7 het signaal heeft afgegeven dat er een einde aan het verbruik van fossiele brandstoffen moet komen. CAN wil dat de 7 grote landen die in de G7 samenwerken, sneller hun vervuilende emissies terugbrengen en meer haast maken met de ontmanteling van de kolencentrales. Ook willen zij dat de G7 meer geld aan arme landen doneren, zodat deze landen op duurzame energie kunnen overschakelen.
Klimaatconferentie
In december ontmoeten de leiders elkaar weer, dan tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs. Deze conferentie is de belangrijkste sinds de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Het overleg in Kopenhagen mislukte omdat Amerika en China zich toen niet wilden verbinden aan de afspraken. Dit jaar moeten er nieuwe internationale afspraken worden gemaakt omdat de oude afspraken zijn verlopen. De bijeenkomst van de G7 zou een goede impuls kunnen zijn voor de bijeenkomst in Parijs.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.