Actuele energieprijzen zakken

De actuele gasprijs zakte tot vandaag naar ongeveer 1,20 euro per kuub, waar vorig jaar augustus een kuub gas nog ruim 3 euro kostte. De huidige elektriciteitsprijs daalde naar ongeveer 33 cent per kWh. Op zijn piek in 2022 kostte een kWh nog bijna 80 cent. De energieprijzen zijn echter nog steeds 4x hoger dan voor de energiecrisis en consumenten voelen vaak nog niets van de zakkende energieprijzen.

Energietarieven omhoog

Veel energieleveranciers kochten namelijk wel energie in toen de energieprijs het hoogst was, waardoor zij hun tarieven per 1 januari toch moeten opschroeven. Dit terwijl de energieprijzen op de inkoopmarkt juist daalden. Niet alle energieleveranciers deden dit overigens, waardoor er op dit moment grote prijsverschillen zijn tussen leveranciers. De inkoopsprijzen voor energie voor de korte en lange termijn zijn op dit moment gunstig, waardoor de verwachting is dat alle energieleveranciers hun energietarieven straks kunnen verlagen.

Energievoorraad 2024

Veel Europese landen waren voor de oorlog in Oekraïne grotendeels afhankelijk geworden van Russisch gas en ook de huidige gasvoorraden zijn nog grotendeels gevuld met Russisch gas, maar in 2023 is dat echt afgelopen. Alternatieven om de gasvoorraden voor 2024 mee te vullen lijken nu te zijn gevonden in Noorwegen en Azië. Hiervoor zijn echter nog wel de nodige aanpassingen nodig, omdat het gas via tankers wordt aangevoerd en niet via een leiding, zoals dat bij Russisch gas wel het geval was.

Lagere energieprijzen door zacht weer

De belangrijkste oorzaak van de zakkende energieprijzen moet echter gezocht worden in de verrassend zachte winter. Niet eerder was de decembermaand in Europa zo zacht als in 2022. Hierdoor bleven de gasvoorraden redelijk gevuld en bleef de hoge energievraag vooralsnog uit, waardoor energieprijzen flink zakten. Ook de harde wind helpt mee. Hierdoor werd er namelijk meer windenergie opgewekt dan verwacht en zakte ook de elektriciteitsprijs flink.

Einde energiecrisis nog niet in zicht

Toch is het nog te vroeg om te spreken van het einde van de energiecrisis. Een koude maand februari of maart kan zomaar roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat de gasvoorraden alsnog leegraken. In dat geval moeten Europese landen haast maken om energieproblemen in de winter van 2024 te voorkomen.

Zo ziet de energierekening van 2023 eruit

Meer over energiebesparing

Bron:  Zichtopenergie

Is jou energierekening nog betaalbaar?

Meer over de energieprijzen

Geef een reactie