Energieleverancier Shell

In Duitsland en Engeland is Shell Energy al stevig gepositioneerd in de energiemarkt, maar in Nederland begint het helemaal vanaf nul. Er wordt dus geen bestaande energieleverancier overgenomen, al probeerde Shell in 2019 nog wel één van de grootste Nederlandse energieleveranciers, Eneco over te nemen. Nieuwbakken energieleverancier Shell Energy gaat vooral inzetten op duurzame energie.

Nederlandse duurzame stroom

Die energie komt dan vooral uit Nederlandse wind en zon, zo beweert General Manager Barbara van de Bergh. Energieleverancier Shell gaat duurzame stroom inkopen op de vrije markt en door middel van groencertificaten die afkomstig zijn van Nederlandse zonneparken en windparken. In de toekomst wil Shell vooral rechtstreeks stroom leveren uit eigen duurzame stroomparken. Op dit moment bezit Shell Energy 3 windparken en 1 zonnepark. In maart volgend jaar komt daar een tweede zonnepark bij.

Duurzame Shell?

De toetreding van Shell op de energiemarkt is verrassend, maar toch ook weer niet. Shell sprak eerder dit jaar de doelstelling uit om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. Dit leidde tot enige kritiek en zelfs tot een rechtszaak die het glansrijk verloor. De rechter besliste namelijk dat al in 2030 de CO2-uitstoot van Shell met 45 procent lager moet zijn. Om de critici te laten zien dat Shell weldegelijk wil verduurzamen, treedt het nu dus toe tot de energiemarkt. Daarentegen gaat Shell dan wel weer in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Investeringen olie en gas

Ook de laatste kwartaalcijfers laten allerminst een duurzaam beeld van Shell zien. Het investeerde wereldwijd maar liefst 16 miljard dollar in olie en gas. Hier tegenover stond een schamele investering van 3 miljard dollar in groene energie. Om de critici echt te overtuigen zou de nieuwe energieleverancier vooral wereldwijd een duurzaam en ambitieus beleid moet voeren.

Meer over de energietransitie

Bron: Shell, ACM

Geef een reactie