Kopers stellen nauwelijks vragen over energielabel

Volgens 90% van de VBO-makelaars laten potentiële kopers het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing van een nieuwe woning. Dit blijkt uit een ledenenquête van brancheorganisatie VBO Makelaar. Het nieuwe energielabel leidt dus niet tot de gewenste energiebesparende maatregelen. Makelaars krijgen daarbij nauwelijks vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financierings-mogelijkheden.

energielabeling

Verplichting is belangrijkste reden voor aanvraag

Bij verkoop of nieuwe verhuur van een woning moet het voorlopige energielabel definitief gemaakt zijn. Gebeurt dit niet, dan riskeert de huiseigenaar een boete van maximaal 405 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport kan deze boete sinds 1 juli opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. De verplichting om bij verkoop of verhuur een definitief energielabel te moeten overhandigen, lijkt dan ook de belangrijkste reden te zijn voor de aanvraag.

Makelaars dringen aan op uitbreiding

Veel makelaars ervaren de nieuwe energielabelsystematiek als onnodig bureaucratisch. Volgens hen zegt het definitieve label te weinig over de daadwerkelijke energieprestatie. Er worden nog teveel inschattingsfouten gemaakt. Een echte waarde kan er volgens makelaars dus nog niet aan worden ontleend. Rogier Spoel van VBO makelaar dringt daarom aan op uitgebreidere opnames van de energieprestaties van een woning op locatie, zoals bij utiliteitsgebouwen gebruikelijk is. Volgens Spoel zijn consumenten, het milieu, maar ook bouwers echt geholpen.

4 reacties op “Energielabel weegt nog niet mee in koopbeslissing woning”

  1. P. Schoenmakers

    Het “opgelegde” energielabel is een farce, uitgevoerd door een stelletje amateurs. (luie ambtenaren)
    Mijn huis heeft: 100% dubbele beglazing,
    Vloer..,dak..en muur isolatie.
    Een HR ketel
    16 Zonnecellen 270 Kwu op het dak (richting zuid west).
    Waterbesparende maatregelen.
    Toch heb ik het slechtst denkbare Energie label.
    Lang leve de Europese flauwekul.

  2. Frans

    Ik ben al in februari begonnen om een energielabel aan te vragen voor een boerderij met twee eigenaren. Deze aanvraag kon hun computerprogramma niet aan. Na zeker 10x met de organisatie hierover contact gehad kreeg ik een papieren versie toegestuurd die ik kon invullen. Duidelijk heb ik aangegeven dat het label G voor ons voldoende was omdat het gebouw geen enkele vorm van isolatie of energiebesparing had. Tot op heden, na het invullen van de papieren versie, heb ik nog steeds geen label ontvangen.

    Dit energielabel is gewoon volksverlakkerij om de Europese regels te ontduiken!!! Tevens wordt de burger weer extra belast met onzinnige regelgeving en kosten.

    Frans Keizer

    Voormalig docent bouwfysica MBO-HBO.

  3. Meeuwes

    Energie label heeft geen enkel meerwaarde bij verkoop.
    voegd geheel niets toe

  4. Albert Knop

    Ik ga pas een definitief label aanvragen als ik verkoopplannen heb. Ik heb al een poging gewaagd, maar die kwam niet door het systeem heen. Waarschijnlijk te druk. Ik zit nu in de slechtste klasse en als ik in een hogere klasse kom, wordt mijn huis meer waard en loop ik de kans dat mijn onroerend goed belasting omhoog gaat. Dus rustig blijven wachten totdat het nodig is. Je loopt ook nog de kans dat er tegen die tijd alweer een ander systeem is.

Geef een reactie