Flatbewoners zitten er warmpjes bij

De veertig gezinnen van de vijftig jaar oude flat in Maastricht wekken vanaf nu zelf hun elektriciteit op. Ze gebruiken de restenergie voor het opwarmen van water. De bewoners hoefden hier bijna niets voor te doen: een handtekening zetten was genoeg. De cv-ketel heeft namelijk plaatsgemaakt voor een wkk-installatie.

Bestaande techniek

Warmkrachtkoppeling is een bestaande techniek, waarbij een heteluchtmotor aardgas verbrandt om een dynamo aan te drijven. Die dynamo produceert vervolgens elektriciteit. De restwarmte die bij de verbranding vrijkomt, kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de centrale verwarming of het verwarmen van water. Warmtekracht wordt nu nog vooral toegepast bij tuinders en gasgestookte energiecentrales.

flatgebouw met mini-wkk

Verlies van restwarmte

Bij gasgestookte energiecentrales gebeurt er niets met de restwarmte. De centrales staan te ver van de bewoonde wereld af om de warmte te transporteren naar woningen. Ook het energieverlies bij de productie en het vervoer van de stroom is groot. Bijna de helft van de opgewekte energie gaat bij grote centrales verloren. Sander Jansen van Cheappower4u bedacht hier iets op.

Decentrale wkk-installatie

Door de energie decentraal op te wekken, in een flatgebouw dus, is er nauwelijks transportverlies en is het rendement heel hoog. Liefst 96 procent van de brandstof die het wkk-toestel ingaat, wordt omgezet in stroom, warm water en verwarming. Het rendement van zo’n wkk-toestel is daarmee een stuk hoger dan dat van een HR-ketel. Dat betekent veel minder CO₂-uitstoot. Via een verdeelkast wordt de opgewekte stroom over de verschillende appartementen verdeeld. De stroom wordt dus meteen gebruikt, waardoor de Belastingdienst geen energiebelasting kan heffen op dit gedeelte van de opgewekte energie.

Cijfers en feiten

Het bedrijf van Sander Jansen plaatste de wkk-installatie en verhuurt deze aan de bewoners. De wkk-installatie kost ongeveer 180.000 euro en Jansen denkt dat hij hem in zo’n 6 jaar terug verdient. De bewoners betalen niet langer voor elektriciteit, maar voor de huur van de wkk-installatie. Zij besparen ongeveer 8 procent op hun totale energiekosten. Dit komt neer op enkele tientjes per maand.

Meest rendabel in oudere gebouwen

Het plaatsen van een wkk-installatie is in ieder flatgebouw mogelijk. Maar het is vooral rendabel in oudere gebouwen die nog niet goed zijn geïsoleerd. Daar valt de meeste milieuwinst te behalen. Via Regia kan volgens Jansen 30 ton CO₂, per jaar besparen. Met huurcontracten van 10 tot 15 jaar is de besparing dus 300 tot 450 ton CO₂, zonder dat de bewoners daar enige moete voor hoeven te doen.

Bron: De Limburger, Cheappower4U

Alles over aardwarmte? 

Discussieer mee!

Geef een reactie