Problemen elektriciteitsnet

Door de forse groei van zonneparken en windparken, maar ook de groeiende vraag naar energie, steeg het aantal aangevraagde nieuwe aansluitingen sterk. Bedrijven reserveren hierbij een bepaalde capaciteit die zij denken nodig te hebben, op basis hun piekbelasting. Hierdoor liep het elektriciteitsnet in korte tijd vol en moesten netbeheerder Tennet en Enexis een stop op verzwaringen en nieuwe aansluitingen doorvoeren.

Nieuwe ruimte elektriciteitsnet Limburg en Brabant

Bedrijven benutten hun gereserveerde capaciteit maar zelden volledig, waardoor TenneT en Enexis met deze bedrijven afspraken hebben gemaakt. Bedrijven staan tegen betaling daarom een deel van de capaciteit af of voorkomen piekbelasting. Door congestiemanagement toe te passen creëren de netbeheerder een extra capaciteit van 1700 Megawatt. Hierdoor kunnen bedrijven en ook sommige zonneparken vanaf december weer worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Geen structurele oplossing

Het toepassen van congestiemanagement biedt echter geen structurele oplossing. Daarom investeren netbeheerders de komende jaren miljarden in het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Ook zijn netbeheerders met de overheid in gesprek over het versoepelen van vergunningprocedures. Daarnaast moet er een oplossing gevonden worden voor de arbeidskrapte van technisch personeel én het tekort aan materialen anders is niet uit te sluiten dat er een nieuwe stop op aansluitingen komt.

Oplossingen elektriciteitsnet in aantocht

Hebben netbeheerders liggen slapen?
Meer nieuws over het elektriciteitsnet

Geef een reactie