| 30 juli 2018 – ZEP Nieuws |

Earth Overshoot Day (EOD) klinkt als een leuke, feestelijke dag, maar dat is het alles behalve. Deze belangrijke, jaarlijkse mijlpaal komt in 2018 wéér vroeger dan in alle andere jaren daarvoor.

Grondstoffen uitgeput op 1 augustus

Global Footprint Network (GFN) houdt elk jaar keurig bij wanneer wij meer grondstoffen, energie en brandstoffen gebruiken, dan de aarde kan vernieuwen in een jaar. Earth Overshoot Day komt dit jaar al op 1 augustus. Dat is 2 dagen eerder dan in 2017 en maar liefst 152 dagen eerder dan in 1970. Nederland bereikt het moment van overschot dit jaar al op 14 april.

Earth Overshot Day

Het GFN maakt diverse berekeningen van de invloed die de mensheid heeft op onze aarde. De Ecologische Voetafdruk (footprint) wordt vergeleken met de biocapaciteit en het vermogen van de aarde, om onze afval (o.a. Co2) te absorberen. De overschotdag markeert de dag waarop onze ecologische voetafdruk, de biocapaciteit van de aarde overschrijdt. Volgens de berekeningen van GFN zou de mensheid eigenlijk 1,7 aarde nodig hebben, om aan onze energie- en voedselbehoefte te voldoen.

Bron: Global Footprint Network

Deel deze pagina:

Geef een reactie

Of