De werking van een warmtebatterij

Een warmtebatterij heeft twee componenten namelijk; water en zouthydraat. Als waterdamp en zout bij elkaar wordt gedaan dan verbindt het water aan het zout en ontstaat er een nieuw kristalvorm. Dit gebeurt in een gesloten en onderhoudsvrijsysteem dat lijkt op een boiler. Door de reactie van de componenten samen komt er warmte vrij. Deze warmte kan gebruikt worden voor warm tapwater of voor het douchen. Daarnaast is er een component voor een condensor dat water aan de circulerende lucht onttrekt of toevoegt. De laatste component is een warmtewisselaar die warmte van een externe bron opneemt bij opladen of afgeeft aan een woning.

Hoge opslagcapaciteit

Als er maandelijks wordt geladen en ontladen blijft het zoutcomposiet stabiel en kan het meer dan twintig jaar mee. De opslagcapaciteit is vele malen groter dan die van warmteopslag in water. De vorm van opslag is compact want een kubieke meter droog zout bevat ongeveer evenveel energie als 40 kuub aardgas. Het is ook te vergelijken met 3 a 4 kuub water opgestookt tot 90 graden. Daarnaast zijn er relatief beperkte kosten. Per opgeslagen eenheid energie is de opslag van warmte in zout ongeveer één tiende van de opslag van elektriciteit in thuisaccu's is. Een ander groot voordeel van warmteopslag in zout is dan ook dat het verliesvrij blijft zolang er geen vochtige lucht bij het droge zout komt.

Pilot

Met een warmtebatterij zou een huishouden 2 weken mee kunnen douchen. De richtprijs is vanaf €3.000 tot €6.000 en voor de doorontwikkeling van deze toepassing bood de Europese Unie €7 miljoen subsidie. Cellcius ontwikkelaar van de warmtebatterij laat weten dat er dit jaar bij een aantal woningen een warmtebatterij wordt geplaatst als pilot.

De warmtebatterij

Bron: TNO

11 reacties op “De warmtebatterij in opkomst”

 1. Theo Asselman

  Ondertussen staat hier ook een Flamco FlexTherm E9. een flinke kist die z’n plek gevonden heeft in de bijkeuken.
  Al zijn de getallen net even anders dan die van Ray. 10.5Kw, 212 liter warm water van zo’n 55 graden volgens de gegevens. Wel hebben we het gevoel dat hij behoorlijk heter is, dus dat moeten we nog eens meten.
  En daar staat hij dan. Het is dat er 4 lampjes opzitten (Ik sta aan, ik ben aan het laden, ik ben klaar voor gebruik en ik ben vol) anders zou je haast denken, doet hij wel iets? (^_^)
  Hij zit in de koud water aanvoer naar de combiketel en die besluit of er gas bijgestookt moet worden of helemaal niet. Uit de app van de energieleverancier blijkt dat dat laatste het geval is. Elektra is natuurlijk omhoog gegaan, gas is behoorlijk teruggevallen.

  Op dit moment laten we hem nog even z’n gang gaan, al zouden we met een tijdklok of gewoon aan/uit zetten het laden kunnen sturen naar overdag. Maar onze installateur is nog aan het kijken naar een oplossing voor het direct aansturen van de zonnepanelen door de batterij. De batterij kan dat, maar de omvormer van SolarEdge heeft een extra communicatie-kastje nodig en tikt daar rond de €500 voor weg. Volgens de installateur zou dat goedkoper moeten kunnen. Wij wachten af.

  Wat ook nodig is, is een waterontharder. De batterij zou probleemloos werken tot een hardheid van 8. Hier in noord Groningen zitten we op 12. Die komt er dus ook nog. Op zich een goede investering natuurlijk. De installateur kwam met de Watts OneFlow als oplossing, bij ons past die in de meterkast.

  Al met al tot nu toe tevreden met de batterij. Komende tijd nog eens kijken naar een ‘hot fill’ voor de vaatwasser en wellicht ook de wasmachine. Maar ik stel me voor dat daar wel gemengd moet worden. Want wassen op 30 graden moet natuurlijk niet beginnen met vullen op 60!

 2. Carlos Berning

  Ben benieuwd of dit systeem ook aangesloten kan worden op de vloerverwarming, er zit al een warmtewisselaar in.
  Dit lijkt mij vrij eenvoudig aan te passen.

  Of zie ik het verkeerd?

 3. Mira Regtering

  Wat is de bron van de richtprijs? deze wordt verder nergens anders genoemd.

 4. Marc

  Het blijft toch altijd weer spannend wat je moet gaan gebruiken. Hier de keuze eindelijk gemaakt om een elektrische boiler te kopen en nu komen we dit tegen. Dan moet je dat weer gaan afwegen en wat is dan het beste om te doen. Van wat ik lees, van Ray en online van andere mensen, is het de toekomst en geweldig. Snap alleen het opladen via de zonnepanelen niet zo, moet je daar dan echt zelf een timer tussen zetten? Bij een “slimme” elektrische boiler zit dat er gewoon in, via een app, en dat gaat allemaal vanzelf. Begrijp bij deze dat je het zelf moet regelen. Ook geen probleem natuurlijk, maar alles vanzelf in 1 app is ook handig.

  Hoe dan ook, het klinkt zeer aantrekkelijk en om gas te besparen is het natuurlijk een goede stap. Alleen de CV dan nog 🙂 Maar goed, nu eerst eens kijken wat het gaat worden. Dit systeem spreekt ons wel aan!

 5. Marc

  Super, bedankt voor deze info Ray.
  Had je nog een privé bericht verzonden. Maar deze info zegt al genoeg en dus het overwegen waard om ook na te denken over dit systeem.

 6. Ray de Kleijn

  Hoi Marc,
  Wij hebben de grootste Flamco flextherm en deze laadt 11.5 kw aan stroom en produceert hiermee 300 liter water op ca 70 graden, dit meng je bij het douchen weer met wat koud water. Dit is voor ons gezin van 3 meer dan voldoende. Voordeel met zonnepanelen is als je er een timer tussen zet laadt de boiler gratis overdag. Na te zijn opgeladen kun je zelfs de stekker eruit trekken, warm water blijft komen. De Flamco Flextherm heeft geen bewegende delen en er is zelfs bij 4000 laden geen afname van capaciteit ( red. Flamco). Hij bezit 2 warmte wisselaar dus eventueel kun je ook nog je wasmachine of vaatwasser met warm water bedienen. Wij zijn er super tevreden mee. Jammer nog geen subsidieregeling vanuit de overheid. https://flamcogroup.com/nl/pageid/landingpage-flextherm-eco
  NB een elektrische boiler kost veel meer stroom en heeft onderhoud nodig.
  Oja na registratie geeft Flamco 3 jaar garantie.
  Hopelijk heb je iets aan deze informatie.

  Met vriendelijke groet ,
  Ray de Kleijn

  NB wij hebben nog nooit zonder warm water gezeten, zelfs niet bij een stroomuitval

 7. Marc

  Klinkt wel zeer aantrekkelijk.
  Wij, 2 personen, zijn op zoekende naar een Elektrische Boiler die zich aanpast aan de zonnepanelen. Dus overdag slim opwarmen zodat we in de avond kunnen douchen. Nu zien wij zit product en lijkt ons best interessant. Nu lezen we dat Ray hier ervaring mee heeft, hoe werkt het in z’n praktijk en kan je met 1 vat (als ik het zo mag noemen) de hele dag warm water tappen? In de ochtend douchen, overdag warm water gebruiken en in de avond nog eens douchen (als voorbeeld)? Heb je, net zoals bij een Elektrische Boiler ook altijd warm tap water?

  Vinden het best heel interessant en het kost natuurlijk wel wat meer maar is het ook met elkaar te vergelijken of zijn er hier mensen die zeggen dat je dan gewoon toch beter een Elektrische Boiler kan nemen ipv deze warmtebatterij? Hier dus ook zonnepanelen, in de zomer meer opbrengst dan in de winter en salderen is nog altijd wel heel fijn. Al hoewel we soms ook de auto nog opladen, dus dat hakt er dan ook nog in.

  Kortom, is het een aanrader, is er echt geen onderhoud? Alvast bedankt voor een ieder die z’n reactie geeft en bijvoorbaat alvast bedankt aan Ray 🙂

 8. T. Fleuren

  Jammer dat je de energie maar zo kort kunt bewaren met de warmtebatterij, want ik gebruik ‘s zomers nauwelijks stroom. Is er geen andere mogelijkheid buiten de standaardaccus die slecht voor het milieu zijn en ook peperduur? ?

 9. roger boerdijk

  Zelfde hier, de winter krijg je niet overbrugt – wat je ook doet. Weinig stoken, warme trui en wij zitten of iets van 500m3 op jaarbasis voor een eengezinswoning. Maar als tenminste 8 van de maanden volledig afgedekt zijn is dat al goed. Nu werkt dat nog prima met saldering, maar zodra dat afgebouwd wordt lever je overdag stroom waar je niets voor krijgt, en betaal je je ‘s avond blauw om het weer terug te krijgen.

  In die context is zowel een thuisbatterij, als ook een warmtebatterij nu nog niet zo heel interessant… Maar zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd in 2025 dan wordt dat plotseling veel interessanter… Want dan heeft jouw prive-opslag (irrelevant of accu, wamtebatterij of iets anders) plotseling het voordeel dat je de nacht (en in het ideale geval zelfs 2-3 regenachtige dagen) daarmee kunt overbruggen – dus je blijft dan 8 maanden per jaar zo goed als geen stroom van het netwerk trekken – ook zonder saldering. December, Januari is dan door de zure appel heenbijten.
  En met de huidige prijzen die ik al heb zien pieken op 70ct/kWu ( was jarenlang rond de 20ct /kwu) wordt het dan best interessant, zeker als met een prijs rond de 3000 en opslag kunt krijgen voor 2-3 dagen.

  Volledig de winter door gaat je hier in NL voorlopig niet lukken ( tenzij je een paar dozijn powerwalls oid laat plaatsen, maar dat is niet echt realistisch :p ).

 10. Ray de Kleijn

  Heb sinds 1 jaar een PCM boiler met zout (Flamco eco9) en erg tevreden. 11.5 kWh aan stroom laden overdag via zonnepanelen en hup 300 liter heet water. Alleen jammer dat er alleen subsidie zit op warmtepompen. Maar ja onze overheid is net gewent aan postcodes en het internet.

 11. Van Troost en Van Vliet

  Helaas is dit voor ons (2 persoonshuishouding) geen oplossing. In de zomer wekken wij veel meer elektriciteit op dan wij verbruiken. Warmwaterbehoefte in de zomer (douchen, afwassen, wasmachine) wordt afgedekt door zonnecollector.
  De warmtebehoefte, warm water en verwarming, is er in de winter. De zonnepanelen (1600 wattpiek) en zonnecollector kunnen dat zeker in december en januari absoluut niet leveren. Laden en ontladen in die periode gaat niet lukken tenzij met elektriciteit van het net. Zou dat niet voor veel meer energiezuinige huishoudens gelden?
  Om dezelfde reden is een thuisbatterij voor elektriciteit ook geen echte oplossing. Met onze goed geïsoleerde tussenwoning, en elke dag warme truiendag, uit 1975 verbruiken we ca 200 m3 aardgas, nemen 750 kWh stroom af van het net, leveren 1050 kWh terug (met name maart t/m september) en produceren 1400 kWh waarvan we zelf 350 kWh direct gebruiken. Zelfverbruik proberen we al te optimaliseren hoewel dit in ons geval financieel geen voordeel oplevert zolang salderen bestaat.
  Het via de energierekening compenseren van de gestegen kosten vinden we voor ons een prettige maatregel maar (wij ontvangen netto geld!!!!) volgens ons geen goede maatregel om een inkomensprobleem en/of huisbaasafhankelijkheid op te lossen. Vanaf 1 juli krijgen we nog meer geld terug.
  Nederland moet veel meer aan collectieve systemen werken om duurzaam opgewekte energie op te slaan.

Geef een reactie