Schaduw op zonnepanelen

Net als veel andere gemeenten wordt ook de gemeente Ede regelmatig gebeld met het verzoek om een boom te laten verwijderen, omdat deze zorgt voor schaduw op zonnepanelen. Het antwoord dat de gemeente Ede geeft is vrijwel altijd "nee", omdat de gemeente geen bomen kapt om de schaduw weg te nemen op zonnepanelen. De meeste andere gemeenten in de regio keuren dergelijke verzoek voor bomenkap ook bijna altijd af. De gemeenten promoten het gebruik van duurzame energie, maar niet als dit ten koste gaat van de natuur. Bomen hebben een belangrijke functie door het verkoelen en vergroenen van de straat op een natuurlijke manier. Het belang van bomen gaat daarom nog altijd boven het belang van duurzame energie.

Toename bomenkap sinds zonnepanelen

Het aantal aanvragen voor het kappen van bomen is de afgelopen tijd toegenomen. In 2022 zijn er 15 verzoeken gedaan voor het kappen van bomen in Berkelland. In Nijmegen worden er ook steeds meer aanvragen gedaan voor het kappen van bomen om zo van de schaduw op de zonnepanelen af te komen. Ook het verzoek van de inwoners van Nijmegen wordt regelmatig afgewezen. Voor het kappen van bomen op eigen terrein gelden in veel gemeentes geen regels. Deze bewoners kunnen simpelweg de boom laten verwijderen. De gemeente Renkum ontdekte zo eerder dit jaar dat na het publiceren van de regels over bomenkap er opeens wel heel veel bomen op eigen grond zijn verdwenen.

Milieubewust of niet?

De boom staat onder druk door de komst van zonnepanelen geeft Gerrit-Jan van Prooijen van de bomenstichting in Arnhem aan. Lars Kauerz van Boomonderhoud kan dit bevestigen. Hij wordt regelmatig gevraagd bomen te kappen die bij zonnepanelen in de weg staan. Soms willen bewoners alleen de bovenkant van de boom laten afkappen. Dit is niet goed voor de boom, ondanks dat laten ze de boom alsnog afkappen. Van Prooijen hoort vooral het belangrijke argument dat de bewoners goed willen doen voor het milieu door het aanschaffen van zonnepanelen. Als een boom wordt afgekapt is dit vooral in eigen belang en portemonnee dan voor het milieu. Bomen spelen een grote rol in milieu en klimaat. Bomen filteren het water dat wij drinken en zijn leefruimte voor dieren. Ook zorgen bomen er natuurlijk voor dat de lucht die we inademen schoon is.

Meer over zonnepanelen

Bron: verschillende gemeentes

 • Jouw feedback
 • 2   0

Eén reactie op “Bomenkap vaak aangevraagd voor zonnepanelen”

 1. Minze

  Ja als een boom een opstakel zou zijn om zonne energie op te vangen, dan zou ik hem meteen doodmaken/omzagen, van de gemeente of niet.
  De reden is volledig verdedigbaar als de boom minder CO2 vasthoudt dan de bijdrage die het paneel kan leveren. Dat punt is al gauw bereikt.
  Zie het als een protest aan de overheid die niets doet aan de CO2 problematiek.
  Het is een duidelijker en beter protest dan op de snelweg gaan zitten, want dat protest levert helemaal geen CO2 reductie op. Die mensen doen in feite niets voor het milieu. Maar die boom omhakken helpt gelijk!

Geef een reactie