Enexis meldt nieuw record

Enexis meldt dat in de eerste zes maanden van 2021 wederom een recordaantal kleinverbruikers zonnepanelen in gebruik heeft genomen. Kleinverbruikers, voornamelijk consumenten, hebben ruim 322 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Netbeheerder Enexis zag vorig jaar een recordaantal van 120.862 kleinverbruikers samen 566,84 megawattpiek zonnepanelen in gebruik nemen. De netbeheerder heeft nu een update gegeven over het aantal kleinverbruikers dat in de eerste zes maanden van 2021 zonnepanelen in gebruik heeft genomen.

Nog 6,5 miljoen te gaan

1,5 miljoen huishoudens zijn dus voorzien van zonnepanelen, toch is dit maar een gedeelte van de op dit moment 8 miljoen huishoudens die Nederland huisvesten. Volgens het Global Economy scenario stijgt het aantal huishoudens naar ruim 10 miljoen in 2040. Er is nog genoeg ruimte voor meer zonnepanelen op daken.

Potentie maximaal benutten

Er is nog genoeg potentie om meer energie op wekken op daken van huizen. Niet alleen in aantal maar ook in reeds geplaatste installaties. Er kan gemiddeld per woning zo’n 50% meer worden opgewekt dan nu gebeurt. Denk hierbij aan nieuwere panelen met een hoger vermogen, maar ook door de ruimte op daken optimaler te benutten.

Is het net hierop voorbereid

Het moet dan wel lonend zijn om meer schone stroom te produceren dan je zelf nodig hebt. Daar is zekerheid voor nodig, zoals een goede regeling voor terug geleverde energie. Maar ook een netwerk die al deze (over)productie aankan. Netbeheerders doen alles wat ze kunnen, maar het is een race tegen de klok. Opslag van Energie, in je eigen woning of misschien zelfs in je eigen buurt of postcode gebied zou hierbij erg goed kunnen helpen om congestie te voorkomen.

Bron: Enexis, CBS

Geef een reactie