| 9 maart 2020 – ZEP Nieuws |

In 2019 groeide het aandeel hernieuwbare energie voor de 6e keer op rij. Ten opzichte van 2018 nam dit met 18 procent toe. Ook het percentage van de toename blijft stijgen. In 2018 was deze ten opzichte van het jaar ervoor 11 procent. Dit blijkt uit voorlopige jaarcijfers van het CBS.

Aandeel hernieuwbare energie 3 procent hoger

Afgelopen jaar werd er 21,8 miljard kWh elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Deze elektriciteitsproductie is goed voor 18 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. In 2018 werd er 18,5 miljard kWh opgewekt en was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent.

Windenergie belangrijkste bron

De grootste hernieuwbare bron blijft windenergie. Met een aandeel van 49 procent is wind nog steeds goed voor bijna de helft van de hernieuwbare elektriciteitsproductie in ons land. Vorig jaar was het percentage wind wel hoger, namelijk 54 procent. Biomassa (26%), Waterkracht (1%) en Zonne-energie (24%) completeren de rij.

40 procent meer zonne-energie

De elektriciteitsproductie uit zonnepanelen liet ook in 2019 weer een sterke stijging zien. In 2018 wekten onze zonnepanelen nog 3,7 miljard kWh op. Het afgelopen jaar steeg dit met maar liefst 40 procent naar 5,2 miljard kWh. Dit houdt direct verband het opgestelde vermogen in ons land dat met 2,4 GW groeide naar totaal 6,9 GW. Het grootste deel van deze groei zijn grote zonneparken en zonnedaken.

Overzicht hernieuwbare energie in Nederland

aandeel hernieuwbare energie

Overzicht groei zonne-energie in Nederland

Zonne-energie in Nederland

Bron: CBS

Deel deze pagina..

Geef een reactie

Of

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *