Zonnepanelen in Nederland

Zonnepanelen zijn al jaren populair, maar hoeveel zonnepanelen liggen er al in Nederland? In dit artikel geven we inzicht in het aantal zonnepanelen dat op de Nederlandse daken is geplaatst, maar ook informatie over grote zonneparken.

Hoeveel zonnepanelen zijn er in Nederland?

Het aantal zonnepanelen dat in Nederland is geplaatst is de laatste jaren sterk gegroeid. Begin 2021 stond de teller op maar liefst 35,7 miljoen, waar dat er 10 jaar geleden nog slechts 500 duizend waren. In 2021 werden er voor maar liefst 3,6 Gigawatt aan zonvermogen bijgeplaatst, zo’n 12 miljoen zonnepanelen, waarmee het totale aantal zonnepanelen op ruim 47 miljoen ligt. De prognose voor komende jaren is een duizelingwekkend totaal aantal zonnepanelen van 97 miljoen in 2025.

Aantal zonnepanelen in Nederland 2022

Aantal zonneparken in Nederland

Ook het aantal zonneparken (of zonneweides) groeit sterk de laatste jaren. Het totaal aantal zonneparken in Nederland ligt zo rond de 500 stuks eind 2021, waarmee een totaal vermogen van 6,5 Gigawatt is gemoeid. In 2020 werd het aantal opgezette zonneparken verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. In 2021 was er ook een stijging te zien, maar minder fors. De verwachting is dat het aantal zonneparken in Nederland niet heel snel meer zal groeien. Dit heeft vooral te maken met de krapte in het elektriciteitsnet.

Aantal zonneparken in Nederland

Zelf energie opwekken met zonnepanelen?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Nuttige pagina?
  • 0   0