Groeiende faillissementen in de sector

De zonne-energiesector kampt met een crisis nu de vraag naar zonnepanelen fors is afgenomen, wat al heeft geleid tot meer dan zeventig faillissementen dit jaar. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan in 2023, toen 25 bedrijven failliet gingen, als onderzoek van Het Financieele Dagblad en Company.info. Tot 2022 beleefde de sector juist een bloeiperiode, vooral door de energiecrisis, toen huishoudens massaal zonnepanelen installeerden om hun energierekening te verlagen.

 

Politiek jojobeleid en hoge terugleverkosten

De crisis werd verergerd door onzekerheid rondom de salderingsregeling, die aanvankelijk gepland stond om gefaseerd te worden afgebouwd. Na diverse wisselingen in beleid besloot de regering uiteindelijk dat de regeling in 2027 in één klap verdwijnt. Deze onvoorspelbaarheid, gecombineerd met steeds hogere terugleveringkosten bij energieleveranciers, heeft consumenten terughoudends gemaakt. Installatiebedrijf ST/Warmte zag hierdoor al in 2023 een flinke terugval in offerteaanvragen. Directeur Martin Hoekstra verteld dat zijn omzet in 2024 is gehalveerd, en hij moest zeven van zijn dertig medewerkers ontslaan om het bedrijf draaiende te houden.

 

Installateurs zoeken alternatieven

Veel installateurs, zoals GroenOpgewekt uit Meppel, konden de sterke omzetdaling niet opvangen en moesten de deuren sluiten. Eigenaar Pouwel Sleurink zag de omzet met 90% dalen en merkte op dat er in de hele sector banen verdwijnen, niet alleen bij installatiebedrijven, maar ook bij toeleveranciers. De verwarring rondom het ‘jojobeleid’ en de diverse terugleverkosten, die per leverancier verschillen, maken het lastig voor consumenten om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, wat de vraag verder doet dalen.

 

Toekomstverwachtingen en Europees beleid

Ondank de teruglopende vraag benadrukt brancheorganisatie Techniek Nederland dat zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk zijn. De huidige prijzen liggen op een historisch laag niveau en leveren op lange termijn een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening  met 6,5% rente. Bovendien verplicht nieuw Europees beleid dat commerciële gebouwen vanaf 2026 zonnepanelen moeten hebben, en dat dit vanaf 2029 ook geldt voor nieuwe woningen. Volgens Sleurink kan de markt zich herstellen als de Nederlandse overheid duidelijker beleid voert, zowel voor particulieren als bedrijven.

 

Conclusie

De zonnepanelensector, ooit een bloeiende markt, verkeert nu in zwaar weer door politiek jojobeleid en onzekerheid over terugleververgoedingen. Hoewel de toekomst door Europees beleid kansen biedt, is herstel afhankelijk van stabiliteit in Nederlands beleid en duidelijke regelgeving. Branchekenners blijven echter positief over de lange termijn, mits consumenten het vertrouwen in de markt terugvinden.

Meer over zonnepanelen

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie