Het is nog niet zover maar de belangrijkste stap is na jaren van onderhandelen gezet. De Europese ministers van Economische Zaken en Financiën hebben deze week eindelijk een akkoord bereikt die landen binnen de EU in staat stellen de btw op zonnepanelen te schrappen. Nederland maakte zich hiervoor jarenlang hard in Brussel.

Btw op zonnepanelen verdwijnt

      17366x gezien   1 reactie

Btw op zonnepanelen terugvragen

Op dit moment kan een consument die zonnepanelen koopt de btw op de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit levert een hoop administratieve rompslomp op en een groot deel van deze consumenten weten de weg naar de Belastingdienst niet eens te vinden. De btw op zonnepanelen is op dit moment 21 procent. Meer over het terugvragen van de btw.

Verplichting aangifte belasting

Na het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst is de zonnepaneleneigenaar verplicht jaarlijks aangifte te doen. Om vrijstelling van deze aangifte te krijgen heeft een groeiende groep zich ook gemeld voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Zij hoeven dan 3 jaar lang geen aangifte te doen, maar kunnen de btw op nieuwe zonnepanelen binnen die periode ook niet terugvragen.

Nultarief voor zonnepanelen

Dat moet en kan anders dachten de Europese ministers al jaren geleden, maar een definitief akkoord bleef uit. Deze week werd dan eindelijk de knoop doorgehakt, waarmee Europese landen nu de mogelijkheid hebben om een nultarief voor zonnepanelen in te voeren. Concreet betekent dit dat Nederland een verlaagd btw tarief van 5 tot 0 procent btw kan invoeren. Dit geldt ook voor andere milieuvriendelijke goederen en diensten.

Nog eventjes geduld..

Goed nieuws dus voor consumenten die voor het eerst zonnepanelen kopen. Maar ook consumenten die gaan uitbreiden profiteren van de nieuwe spelregels. Het Europese Parlement moet nog wel officieel zijn goedkeuring uitspreken, maar dit lijkt slechts een formaliteit. Het Nederlandse kabinet kan het vervolgens toepassen in de wet.

btw terugvragen op zonnepanelen subsidie
Bron: Rijksoverheid, De Belastingdienst

Eén reactie op “Btw op zonnepanelen verdwijnt”

  1. E. Polstra.

    M.h
    Nu nog de btw op zonnecollectoren afschaffen, warm water opslaan is goedkoper dan stroom,

    Groet.

Geef een antwoord

Of