Nadat de Europese ministers voor Economische Zaken en Financiën in december vorig jaar al een akkoord bereikten over het schrappen van de btw op zonnepanelen, volgt het kabinet eindelijk met een wetsvoorstel , waardoor de belasting op zonnepanelen verdwijnt. De maatregel gaat in vanaf 1 januari 2023.

Btw op zonnepanelen verdwijnt

      9686x gezien   4 reacties

Btw op zonnepanelen terugvragen

Op dit moment kan een consument die zonnepanelen koopt de btw op de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit levert een hoop administratieve rompslomp op en een groot deel van deze consumenten weten de weg naar de Belastingdienst niet eens te vinden. De btw op zonnepanelen is op dit moment 21 procent. Meer over het terugvragen van de btw.

Verplichting aangifte belasting

Na het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst is de zonnepaneleneigenaar verplicht jaarlijks aangifte te doen. Om vrijstelling van deze aangifte te krijgen heeft een groeiende groep zich ook gemeld voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Zij hoeven dan 3 jaar lang geen aangifte te doen, maar kunnen de btw op nieuwe zonnepanelen binnen die periode ook niet terugvragen.

Nultarief voor zonnepanelen

Dat moet en kan anders dachten de Europese ministers al jaren geleden, maar een definitief akkoord bleef uit. Eind vorig jaar werd dan eindelijk de knoop doorgehakt, waarmee Europese landen nu de mogelijkheid hebben om een nultarief voor zonnepanelen in te voeren. Concreet betekent dit dat Nederland een verlaagd btw tarief van 5 tot 0 procent btw kan invoeren en dat gaat het kabinet dus doen. Vanaf 1 januari 2023 betalen consumenten geen belasting meer op de aankoop en installatie van zonnepanelen.

Nog eventjes geduld..

Goed nieuws dus voor consumenten die voor het eerst zonnepanelen kopen. Maar ook consumenten die gaan uitbreiden profiteren van de nieuwe spelregels. Het wetsvoorstel moet nog wel goedgekeurd worden en is ook onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de uitkomsten van de huidige consultatie en een uitvoeringstoets. Na een jaar wordt de wetswijziging geëvalueerd.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Bron: Rijksoverheid, De Belastingdienst
De btw afschaffen is slim
Meer nieuws over subsidie

4 reacties op “Btw op zonnepanelen verdwijnt”

 1. E. Polstra.

  M.h
  Nu nog de btw op zonnecollectoren afschaffen, warm water opslaan is goedkoper dan stroom,

  Groet.

 2. Ittie Plantenga

  Lekker dan. Doe het gelijk dan. De aankoop belasting. Bij ons gaan wij na 9 jaar voor een 2e x. Zonnepanelen kopen. Met meer vermogen. En met opslag 5 kilowatt. Dan kunne n wij in de avond uren nog energie krijgen uit ons eigen opslag. Kunnen niet wachten anders zijn wij straks een vermogen kwijt aan gas.

 3. Mia

  @ittie-plantenga, ja vind ik ook! Maar dat zal de Belastingdienst wel niet kunnen. Die vinden een btw verlaging op groente en fruit al onmogelijk! Terwijl ik het typ, denk ik echt. Ongelofelijk!

  Gaaf je een eigen thuisbatterij gaat kopen. Ben benieuwd naar je ervaringen.

 4. Zum

  Ik denk dan: eindelijk, maar het duurt wel lang, en ja ik ga de aankoop van mijn zonnepanelen uitstelle tot de regeling van kracht is

Geef een antwoord