Ongeveer 75% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering aldus het CBS. Dit is driekwart van de bevolking dat zich zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatverandering voor toekomstige generaties.

klimaatverandering

      1036x gezien   5 reacties

Onderzoek CBS

Aan het onderzoek hebben in totaal 3648 personen van 18 jaar of ouder deelgenomen. Er is aanvullend gebruik gemaakt van andere informatiebronnen binnen en buiten het CBS. Het CBS voegt eraan toe dat de uitbraak van de coronacrisis mogelijk effect heeft gehad op de antwoorden. De reden daarvoor is, omdat het onderzoek enkele weken bezig was toen de pandemie uitbrak. Het CBS heeft onderzocht of er sterke verschillen waren in antwoorden die voor of na 15 maart 2020 op dezelfde vragen werden gegeven.

Oorzaken klimaatverandering

Van de volwassenen denkt 12 procent dat de klimaatverandering helemaal door de mens wordt veroorzaakt en maar bijna de helft dat het vooral door de mens komt. 27 procent denkt dat zowel door de mens als natuur een grote invloed hebben op de klimaatverandering. Ongeveer 5 procent gelooft niet in klimaatverandering of denkt dat vooral de natuur de oorzaak is.

Meer groene energie

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 10 van de volwassenen wil dat Nederland helemaal stopt met fossiele brandstoffen. Een ruime meerderheid is voorstander van groene energie. Minstens driekwart van de volwassenen wil dat zonne-energie en windenergie meer wordt toegepast. Met 71 procent is een groot deel van de bevolking voor de bouw van nieuwe windmolens in Nederland. Voor windmolens in de eigen woonomgeving zijn Nederlanders echter minder enthousiast. 21 procent is voorstander en 31 procent tegenstander. Van de volwassenen zei 43 procent: dat hangt ervan af. De meeste volwassen zijn voor windmolens maar niet vlakbij eigen huis.

Positief over energietransitie

Van de bevolking vindt 53 procent het positief dat de overheid Nederland aardgasvrij wil maken door over te stappen op duurzame energiebronnen. De meest genoemde reden is dat aardgas bijdraagt aan de CO2-uitstoot en dus de klimaatverandering. Daarnaast zorgt de winning van aardgas voor ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem, zoals de aardbevingen in Groningen. Het wordt goed gevonden om met aardgas te stoppen omdat het op den duur opraakt.

Bron: CBS

5 reacties op “Zorgen om klimaatverandering”

 1. Linders

  Wat een idiote vraagstelling weer. bij maak jij je zorgen over klimaatverandering.
  de twee nee antwoorden zijn geen afspiegeling voor diegene die nee willen zeggen.
  nee het verduurzamen gaat goed is geen optie. want dat is niet mijn mening
  Nee, klimaatverandering is onzin. ik geloof er niet in is ook belachelijk! Ik geloof zeker in klimaatverandering.
  het klimaat verandert al zolang de aarde draait. maar dat de mens daar grotendeels invloed op heeft geloof ik niets van.
  maar je wordt meteen weggezet als een klimaatontkenner. exact zoals ze ook met ‘wappies’ doen. wat vreselijk fout. om zo hokjes te maken en mensen tegenover elkaar te zetten.

 2. Ton Mulders

  Klimaat veranderde en verandert altijd.
  Vooral de westerse wereld heeft heel veel behoeften en zijn ook met zeer velen.
  Transitie klimaat loopt als een trein. Kijk naar opkomst e-bikes.
  Dat is pas duurzaam !!! Van pindakaas naar stopcontact !!!

 3. Will E

  Ik produceer zelf Energie. en dat levert geld op. ik gebruik de Energie die ik produceer. dat levert ook weer geld op. Ik heb een warmtepomp die draait op mijn eigen stroom van het dak. dat levert ook geld op. rendement is 400 procent. dat levert ook weer geld op. ik heb een keuken zonder gas. Inductiekoken. levert geld op. En stroom die ik over heb lever ik aan het net. levert ook weer geld op. ik heb al 10 jaar geen gasrekening, levert geld op.
  ik produceer al 10 jaar stroom met Zonnepanelen op het dak. levert al 10 jaar geld op. ik verhuur een huis zonder gas. levert geld op. Of het klimaat verandert door mensen of dat het idioot is of dat je gelooft of het niet gelooft. maakt niet uit. Zelf Energie Produceren levert veel geld op. 250 per maand van mijn eigen huis, 200 euro per maand van het huis van de huurder. dat is een opbrengst van 450 euro per maand zonder gas. toch mooi 5400 euro per jaar extra met Zelf Energie Produceren.

 4. Ton Mulders

  Baten kosten verhouding bij Wil E. nog beter maken !!
  Wil, plaats zo snel mogelijk nog een grote waaimolen in je tuin ! Je wordt rijk !!!!
  Rijk worden is ook voor idealisten.

 5. Mia

  Ik maak me geen zorgen om klimaatverandering, wel om het leefklimaat van de mens. Het is grappig dat mensen als reden om zich geen zorgen te maken “ja, het klimaat verandert altijd” benoemen. Ja, maar wij als mens zijn er nog niet zo heel lang. En de aarde heeft het altijd wel overleeft, maar haar bewoners hebben er meestal wat meer moeite mee. De natuur redt zich wel, de mensheid zal waarschijnlijk pas inzien dat niet zozeer gaat om de aarde, maar om haar eigen voorbestaan, als het al te laat is. Deze dreiging is er absoluut en dat ontkennen is vooral ingegeven omdat het zo apocalyptisch voelt, als een film. Maar wij zijn inmiddels wel de hoofdrolspelers van deze rampenfilm.

Geef een antwoord

Of