3 GWp aan het eind van 2021

Het gaat hierbij om zonneparken met een vermogen groter dan 15 kWp. Dit is de ondergrens voor het aanvragen van SDE-subsidie. In de zomer van 2021 werd de grens van 2,5 GWp overschreden. In de laatste vier maanden van dit jaar staan er projecten op stapel die ervoor zorgen dat de barrière van 3 GWp doorbroken wordt. Zoals te zien is op de grafiek hieronder:

Zonneweides in Nederland

Factoren

Echter is niet alleen de planning belangrijk. Het weer bijvoorbeeld speelt ook een grote rol in wanneer een project gerealiseerd wordt. De grootste factor zijn de netbeheerders. Deze hebben het in deze tijden van energietransitie erg druk en niet overal in Nederland is ruimte voor zonneweides op het net. Mede hierom moeten projecten al ver van tevoren ingediend worden. Zolang een zonneweide geen stroom aan het elektriciteitsnet levert, dan telt het niet mee in deze cijfers.

14 GWp zonne-energie in Nederland

Zonneweides maken ongeveer een vijfde uit van de totale hoeveelheid geplaatste zonne-energie in Nederland. Eind vorig jaar was het totaal 10,7 GWp. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Gezien het totaal van vorig jaar gekeken naar zonneweides en wat er op woningen en bedrijfspanden geplaatst wordt de grens van 14 GWp gepasseerd.

De versnelling is nog steeds gaande, elk jaar komt er meer bij. Echter kunnen netproblemen roet in het eten gooien, er zijn regio’s in Nederland waar weinig ruimte op het net is voor nieuwe aanvragen.

Bron: CBS

Geef een reactie