Camera’s

De 2,5 meter hoge robots, een kruising tussen RoboCop en een Transformer, zijn bedacht door ontwikkelaar-ingenieur Isaie Therese. De robots hebben geen elektriciteitsaansluiting nodig, ze werken op zonne-energie. De verkeersrobot bevat – behalve een flitsende zonnebril – vier camera’s die foto’s maken wanneer een auto door rood licht rijdt. De foto’s worden doorgestuurd naar de verkeerscentrale, die vervolgens een boete opmaakt.

“We zijn een arm land, en de overheid heeft geld nodig,” vertelt Therese. “De opbrengst van de boetes helpt de overheid om de aanleg van wegen te financieren.”De camera’s worden ook gebruikt om verkeersstromen te analyseren.

Respect

De komst van de robots wordt over het algemeen positief ontvangen. “Als motorrijder ben ik erg blij met het werk dat de robot doet,” zegt forens Demouto Mutombo. “Als politieagenten het verkeer regelen zijn er nog altijd veel opstoppingen. Nu de robots er zijn, respecteren forenzen elkaar meer.”

Enkele bestuurders plaatsen een kritische kanttekening bij de nieuwe verkeersregelaar: “Als iemand een ander persoon omver rijdt, zal die robot geen actie ondernemen.”

Geef een reactie