Onduidelijkheid blijft
BNR stond samen met directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, energieconsultant Theo Elferink van Vereniging Eigen Huis, en Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie, stil bij de plannen van minister Kamp. In 2017 wil Kamp de salderingsregeling gaan evalueren en daarna een beslissing nemen. De Tweede Kamer zou hierover in debat gaan maar besloot dit uit te stellen tot na het zomerreces.
Kansen onbenut
De onzekerheid over de toekomst van de regeling moet verholpen worden. De drie gasten van BNR Bouwmeesters waren het hier over eens. De markt heeft behoefte aan duidelijkheid, nog dit jaar, zodat er geen paniekverhalen gaan ontstaan gaf Van der Gaag aan. Daarnaast moeten bouwbedrijven bij opdrachtgevers meer reclame maken voor zonnepanelen. Ze doen dit nu te weinig, waardoor er kansen voor zonne-energie onbenut blijven.
Belangrijke bouwsteen
Dat de regeling na 2020 helemaal gaat verdwijnen verwachten zowel Van der Gaag als Elferink en Sinke niet. Sinke: “Ik ben niet bang dat de overheid in een vlaag de regeling zal afschaffen. Gesproken wordt over een verantwoorde en geleidelijke ombouw, maar met behoud van de terugverdienmogelijkheid voor particulieren. Nieuws is nu dat offshore windenergie goedkoper blijkt dan we dachten. Goed nieuws is dat dit ook geldt voor zonne-energie. Samen met windenergie is zonne-energie een hele belangrijke bouwsteen voor een duurzame energiehuishouding en ik ben ervan overtuigd dat de overheid die twee wil koesteren en daarom niet onverantwoord zal ingrijpen.” Een zekerheid die volgens Sinke in ieder geval overeind moet blijven, is dat je als particulier een zon-pv systeem terugverdient binnen de levensduur van dat systeem: “Als dat dertig jaar meegaat, hoeft dat niet binnen vijf jaar. Dat vraag je ook niet bij je cv-ketel en koelkast. Maar het moet wel redelijk zijn.”
Onzekerheid remt groei
Elferink toonde zich wat minder zeker over wat de toekomst brengt: “Wij zijn er met z’n drieën misschien van overtuigd dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar we kunnen ook niks garanderen. Daarom hebben we de minister onlangs in een brief gevraagd zich hierover nu eens uit te spreken. Andere belangenorganisaties deden dat ook. Zonde is dat particulieren nu minder zonnepanelen installeren dan dat op hun dak kan, omdat ze bang zijn meer risico’s te lopen met wat er boven de markt hangt. Zo gaat de groei eruit. Die donkere wolken moeten dus snel worden weggehaald.”
Bron: BNR / Bouwend Nederland
ad jonker
Zoals helaas veel vaker opgaat:
De Overheid is een onbetrouwbare partner want die verandert de spelregels tijdens het spel.
Hierdoor kunnen de berekeningen voor de terugverdientijd van mijn drie jaar geleden geïnstalleerde zonnepanelen zo de prullenbak in en moeten we maar afwachten wat er uit de hoge hoed getoverd wordt.
Pacito
Ik heb ongeveer mijn energiebehoefte aan electriciteit gedekt. Ik geef dus elk jaar dezelfde stand op. In werkelijkheid zit het er soms iets boven en soms iets onder, maar het volle pond betalen voor een klein tekort en daarna 7 cent terugkrijgen voor een klein overschot zie ik niet zitten. Nu blijkt de belastingdienst er vanuit te gaan dat een pand waar geen electriciteit geleverd wordt of teruggeleverd wordt niet meer te worden beschouwd als woonhuis, waarmee dan de basisterugbetaling vervalt. Dat heb ik opgelost via mijn leverancier die mij nu op het verbruik van 1 kWh zet, maar het blijft een kronkelgedachte dat iemand die zijn electriciteitsverbruik goed in de hand heeft beschouwd wordt als bedrijf. Leuker kunnen we het inderdaad niet maken.
Henk Puister
De salderingsregels hebben mij niet tegengehouden. En als de opslag snel verbetert, komt de mogelijkheid om los te koppelen van het net, en dus geen meter meer in huis te hebben, dichterbij. En dan hebben we het niet meer over salderen. Ook als zal de Overheid dan vast wel iets nieuws bedenken om het gemiste belastinggeld alsnog te krijgen. Daar ligt mijns inziens de grote uitdaging, zorgen dat de Overheid ook duurzaam en toekomstbestendig wordt, niet alleen in energie, maar ook in hun budget.