Prijs van zonnepanelen
Het zelf aanschaffen van zonnepanelen is een stuk goedkoper dan 8 jaar geleden. De prijs is in deze periode ruim gehalveerd. Zo kostte een Wattpiek in 2006 nog € 4,80, maar is de prijs per Wattpiek nu nog slechts € 1,89. Daarbij komt ook nog dat een Wattpiek in 2015 meer opbrengst genereert. Ook een verdere daling is van de prijs per Wattpiek is niet uitgesloten. Waarom dan toch de zonnepanelen huren?
Zonnepanelen huren
Het huren van zonnepanelen is vooral interessant als er geen kapitaal beschikbaar is voor het zelf aanschaffen van zonnepanelen. Er wordt maandelijks een klein bedrag betaald
Foto: Flinke daling in prijs van zonnepanelen
voor een installatie die volledig gemonteerd wordt door de verhuurder van de zonnepanelen. Ook het onderhouden van de zonnepanelen en eventueel repareren van defecten worden allemaal gedaan door de verhuurder. Voor een hele grote groep Nederlanders is het huren van zonnepanelen daarom een hele interessante methode om te besparen op de energiekosten en het milieu een handje te helpen.
Kopen van zonnepanelen
Het kopen van zonnepanelen is vooral interessant als er geld beschikbaar is dat ‘rust’ op de spaarrekening. Veel mensen investeren liever in het kopen van zonnepanelen, omdat het rendement veel hoger is dan de huidige spaarrente. Het grote voordeel is dat de gehele opbrengst van de panelen toebehoort aan de eigenaar. Een nadeel is dat met de eigenaarschap van de zonnepanelen ook de onderhoud en het vervangen van de omvormer zelf bekostigd moet worden. Veel mensen houden vooral met het laatste geen rekening bij het berekenen van de terugverdientijd.
Zonnepanelen huren:
+ Geen eigen vermogen nodig
+ Geen kosten voor onderhoud of bij defecten
+ Kwaliteit van de zonnepanelen vaak beter
+ Garantie van energieopbrengst
- Vast huurcontract
- Btw terugvragen is niet mogelijk
- Minder rendement
Zonnepanelen kopen:
+ BTW terugvragen is mogelijk
+ Geen vast huurcontract
+ Korte terugverdientijd
+ Gehele opbrengst voor eigenaar
+ Gunstiger energielabel woning
- Mogelijke wijziging salderingsregeling (2020)
- Kosten bij defecten of onderhoud
- Veel voorbereidingstijd
- Aanpassing meterkast zelf bekostigen
- Kosten nieuwe omvormer
Henk jan
Inderdaad een vreemd stuk.
Wat de denken van duurzaamheidslening als je zelf niet genoeg financien hebt.
Ik heb ondertussen 9000wp liggen, grotendeels bekostigd met zo,n lening.
Goedkoper kan niet, rente bijna nul procent, en btw wel aftrekbaar. Dus al met al krijg je geld toe ( rente – btw teruggave)
Jan
Beetje misleidend artikel in hun conclusie van voors en tegens.
Bij koop zou men bij evt verandering van de salderingsregeling een nadeel hebben, maar dit zou niet zo zijn voor de huur. Zullen we een wedje leggen dat het ook daar gewoon van toepassing is en de terugverdientijd, daar praten we toch over, ook gewoon nog langer gaat worden.
Als men dan zo op huren vastzit geroest als alternatief voor mensen met een kleinere beurs is er ook een andere mogelijkheid namelijk deze.:
Losse panelen met eigen omvormers, dwz elk paneel heeft zijn eigen micro omvormer. Hierdoor uitbreidbaar tot zoveel je wil, ook monitoring is hierbij mogelijk en bij een evt defect van een omvormer is men niet gelijk de hoofdprijs kwijt 600+ maar slechts een 100/175 wat dan een voordeel is voor de minder bedeelden kwa financiën.
Ja een systeem van meerdere panelen (3+) is wel wat duurder dan een string omvormer maar dit is wel beetje bij beetje op te bouwen en daarmee financieel overzichtelijk zonder risico’s. Tot 3 panelen is de aanschafprijs ongeveer gelijk tussen string of micro omvormers. En ze doen in opbrengst net een ietsje meer zo blijkt uit de monitoring van een aantal sets micro tegen string, juist in de winter periode.
Zelf heb ik het ook, zeer bewust gedaan ivm de financiën, want ik heb ook niet zomaar geld liggen voor vervangen van een defecte string omvormer buiten garantie, maar die 125 voor een micro is wel te overzien. Ondertussen liggen er 10 panelen met micro omvormers en is een uitbreiding in planning, allemaal opgebouwd met minimaal leven voor een tijdje en alles opzij leggen en het bespaarde geld van de energie rekening daar ook in meenemen, resultaat je houd wat over in je boekhouding waar je weer een uitbreiding van kan doen, en zo zijn die 10 panelen er al in twee stappen gekomen en de rest volgt nog. Zo is de rekening geslonken van 170 per maand naar ruim onder de 100 per maand, kijk dan kan die 125 voor het vervangen van een micro omvormer er weer wat dragelijker uit al maken we ons daar niet druk over, zolang ze op dit dak liggen is er een garantie periode van 25 jaar. Enkel na verhuizen van de panelen vervalt dit en ik ga nog geen kant op voorlopig. Een string omvormer heeft een garantie van (meest) 5 jaar en evt bijkopen ervan wat weer geld kost.
Dus al is de aanschaf duurder, over een periode investeren reken je altijd al een vervanging mee, en voor minder bedeelden kwa financiën zijn juist de micro omvormers het meest interessant. In ons geval slecht 7 jaar en we staan op nul, wat voor een duurder systeem best netjes is.
Nog een ander voordeel voor een minder bedeelde is dat mocht het financieel een keer vastlopen door omstandigheden dat je in noodzaak een paneel van je dak kan halen en deze los kan verkopen zonder dat alles uitvalt, de opbrengst wordt even iets minder. Bij een stringsysteem kan je dit niet doen, dan is het alles of niets, ook bij een storing valt het string systeem geheel uit en micro’s gaan op de overige panelen gewoon door.
Graag zou ik wel eens van een expert willen horen waarom panelen bij huur een gegarandeerde opbrengst hebben en bij koop blijkbaar niet. Wat is dan het verschil in die huur panelen.?
En bij koop langere doorlooptijd kwa beslissen (voorbereidingstijd) wat bij huur niet zo is.? het zou juist andersom zijn omdat je een huurcontract voor langen tijd aangaat waar je juist zekerheid wil.
Artikel is er erg op belust om vooral te gaan huren zonder echt te gaan kijken hoe en wat en is daarmee meer een advertentie dan een aanschaf advies. Maar dat zien we wel meer in de energie wereld, als het contract maar eenmaal getekend is.
Was getekend een minima. en dat verwachte een aantal mensen vast weer niet. Beheer je geld goed, je kan het maat eenmaal uitgeven en ga nooit langlopende onzekere contracten aan. Daar ontstaan juist de financiële problemen mee.