December is voor veel mensen een feestmaand, waarin we Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw vieren. Het geeft een warm gevoel in over het algemeen een koude en donkere maand. De maand december is echter ook één van de duurste maanden in het jaar, zeker nu de energieprijzen de lucht inschieten. Zo kan kerstverlichting flink in de papieren lopen, maar door goed te letten op de soort verlichting die je koopt, bespaar je flink wat energie.
Wat kost kerstverlichting aan stroom?

Arnold Stadjer 8810x gezien 0 reacties
Kies je kerstverlichting bewust
Gloeilampjes zijn echt niet meer van deze tijd. Ze verbruiken veel meer energie in vergelijking met bijvoorbeeld LED-verlichting. Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen de soorten kerstverlichting. Zelfs per merk bestaan enorme verschillen in energieverbruik en dus de energiekosten. Op de verpakking van de kerstverlichting zie je welk soort en merk verlichting het zuinigst is. Het verschil levert zo een besparing op van enkele tientjes voor de maand december.
Verschil tussen gloeilampjes en led-lampjes
Als we kijken naar het verschil tussen het energieverbruik van kerstverlichting met gloeilampjes of LED-lampjes valt op dat dezelfde verlichting met LED-lampjes zo een factor 10 zuiniger is. Op de verpakking vind je altijd het vermogen (Watt) van de kerstverlichting. Als de verlichting bijvoorbeeld 20 Watt heeft en deze staat 10 uur aan, dan is je energieverbruik 200 Watt per uur.
Wat geeft een huishouden uit aan kerstverlichting?
Normaal gesproken komen de kosten van kerstverlichting de meeste gezinnen niet uit boven de 20 euro. Uitgaande van een kerstboom, en een kerstster met gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van 10 meter. Maar met de hoge energieprijzen is dat dit jaar anders. Gemiddeld hangt kerstverlichting bij Nederlandse huishoudens zo'n 32 dagen en staat deze 6 tot 8 uren aan per dag. Bij een totaal vermogen van 255 Watt betekent dit een energieverbruik van zo'n 50 kWh. Dit kostte vorig jaar nog ongeveer 10 euro, maar dit is inmiddels 25 euro geworden. Als de verlichting gedurende deze periode 24 uur per aanstaat, dan stijgen de energiekosten naar bijna 100 euro. En er zijn toch best veel mensen die hun kerstverlichting vaak én lang laten branden.
Bespaartip 1: Vervang oude kerstverlichting
Oude kerstverlichting is over het algemeen minder zuinig dan de huidige verlichting. Kerstverlichting gaat jaren mee gaat, dus het kan uit om deze te vervangen door energiezuinige lampjes. Gemiddeld genomen zullen LED-lampjes wel duurder zijn in aanschaf, maar in de loop der jaren wordt deze investering makkelijk terugverdiend.
Bespaartip 2: Sluit een timer aan
Om te voorkomen dat de verlichting onnodig lang brandt, sluit je deze aan op een timer. Hiermee voorkom je dat je per abuis de kerstverlichting vergeet uit te zetten, waardoor deze de hele nacht brandt. Ook beperk je hiermee het aantal uren dat (vooral buitenverlichting) onnodig aan blijft staan. Deze simpele tip levert een besparing op van zo'n 10 tot 40 kWh over de gehele maand.
Bespaartip 3: Minder uitbundig, bespaart geld
Sommige mensen vinden het gezellig om een heel arsenaal aan verlichting aan te sluiten tijdens de feestdagen. Door iets minder uitbundig uit te pakken, voorkom je onnodige energieverspilling. Kies je er toch voor om veel kerstverlichting aan te brengen, let dan niet alleen op de aanschafprijs van de verlichting, maar ook op het energieverbruik. Deze vind je zoals gezegd op de achterkant van de verpakking. In de praktijk kiezen mensen toch vaak voor de goedkoopste oplossing op de korte termijn, namelijk de goedkoopst mogelijke verlichting. Maar voor kerstverlichting geldt zeker: goedkoop = duurkoop.
Bron: Milieucentraal
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Of
Log in met Facebook