Kies je kerstverlichting bewust

Gloeilampjes zijn echt niet meer van deze tijd. Ze verbruiken veel meer energie in vergelijking met bijvoorbeeld LED-verlichting. Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen de soorten kerstverlichting. Zelfs per merk bestaan er enorme verschillen in het energieverbruik en dus de uiteindelijke energiekosten. Op de verpakking van de kerstverlichting lees je hoeveel energie de verlichting nodig heeft. Dit lijkt voor de hand liggend om te controleren, maar de meeste mensen kijken hier niet naar. Een kleine moeite die je zo een paar tientjes in een toch al dure decembermaand kan schelen.

Verschil tussen gloeilampjes en LED-lampjes

Als we kijken naar het verschil tussen het energieverbruik van kerstverlichting met gloeilampjes en LED-lampjes valt het op dat dezelfde verlichting met LED-lampjes een factor 10 zuiniger is. Op de verpakking vind je altijd het vermogen (Watt) van de kerstverlichting. Hoe lager deze is, des te minder het energieverbruik. Als de verlichting bijvoorbeeld een vermogen van 20 Watt heeft en deze staat 10 uur aan, dan is je energieverbruik 200 Wh (0,2 kWh).

Wat geeft een huishouden uit aan kerstverlichting?

Normaal gesproken komen de verbruikskosten van kerstverlichting voor de meeste gezinnen niet uit boven de 20 euro, uitgaande van een kerstboom en een kerstster met gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van 10 meter. Maar met de hoge energieprijzen van dit jaar is dat een stuk hoger. Gemiddeld hangt kerstverlichting bij Nederlandse huishoudens zo'n 32 dagen en staat deze 6 tot 8 uren aan per dag. Bij een totaal vermogen van 255 Watt betekent dit een energieverbruik van zo'n 50 kWh. Dit kostte vorig jaar nog "slechts" 10 euro, maar dit is met de huidige energieprijs verdubbeld. Buiten het prijsplafond van 40 cent per kWh kan dit zelf oplopen van 40 tot 60 euro. In de realiteit laten Nederlanders hun kerstverlichting ook nog eens langer branden dan 8 uur per dag.

kerstverlichting

Bespaartip 1: Vervang oude kerstverlichting

Oude kerstverlichting is over het algemeen minder zuinig dan de huidige, nieuwe kerstverlichting. Mensen vervangen hun kerstlampjes niet snel, omdat deze jaren meegaan, maar gezien de verbruikskosten kan het zeker uit om je oude lampjes op den duur te vervangen voor nieuwe, energiezuinige lampjes. Gemiddeld zijn LED-lampjes wel duurder in aanschaf, maar het verschil is binnen enkele jaren terugverdiend.

Bespaartip 2: Sluit een timer aan

Om te voorkomen dat de verlichting onnodig lang brandt, sluit je deze aan op een timer. Hiermee voorkom je dat je per abuis de kerstverlichting vergeet uit te zetten, waardoor deze onnodig lang brandt. Ook beperk je hiermee het aantal uren dat (vooral buitenverlichting) onnodig aan blijft staan. Deze simpele tip levert een besparing op van zo'n 10 tot 40 kWh over de gehele maand.

Bespaartip 3: Minder uitbundig bespaart geld

Sommige mensen vinden het gezellig om een heel arsenaal aan verlichting aan te sluiten tijdens de feestdagen. Door iets minder uitbundig uit te pakken voorkom je onnodige energieverspilling. Kies je er toch voor om veel kerstverlichting aan te brengen let dan niet alleen op de aanschafprijs van de verlichting, maar ook op het vermogen van de kerstverlichting (Wattage). Deze vind je zoals eerder al gezegd op de achterkant van de verpakking. In de praktijk zijn mensen toch vaak geneigd om voor het goedkoopste product te kiezen, maar voor kerstverlichting geldt zeker in energieverbruik: goedkoop is duurkoop.

Meer over energiebesparing

Bron: Milieucentraal

7 reacties op “Wat verbruikt kerstverlichting aan energie?”

 1. Arnold

  Beste ZEP-ers,
  Het artikel is hier en daar wat aangepast ter verduidelijking. Ook voor de tabel heb ik een toelichting bijgevoegd.
  Energieverbruik (kWh of Wh) = Vermogen (Watt) x uren (h)
  Vermogen = Watt (W) of Kilowatt (KW)
  De besparing in de tabel is het verschil tussen het de kosten voor energieverbruik van gloeilampjes ten opzichte van die van LED-lampjes.
  Bijvoorbeeld: De kerstster met gloeilampjes heeft een vermogen van 25 Watt: 25 Watt x 256 uren = 6,4 kWh. 6,4 kWh x 40 cent = € 2,56. De kerstster met LED heeft een vermogen van 5 Watt: 5 Watt x 256 uren = 1,28 kWh. 1,28 kWh x 40 cent = € 0,51. De besparing met LED is dus: € 2,05.

 2. Jos van den Borne

  Wat verwarrend allemaal hier worden vermogen en energie door elkaar gegooid.: Energie kan uitgedrukt worden in Watt = Stroom ( ampère) X Spanning (volt) Koppel je daar een tijd aan, spreken wij over vermogen b.v. watt per uur = Wh . Het verbruik word altijd uitgedrukt in W, KW of MW.
  Succes

 3. Henry

  20 watt 10 uur aan per dag , is 200 watt per dag!

 4. Klaas Jippes

  Toelichting op mijn vorige antwoord:
  “Als de verlichting bijvoorbeeld een vermogen van 20 Watt heeft en deze staat 10 uur aan, dan is je energieverbruik 200 Watt per uur.”
  Dus deze uitspraak in het artikel klopt.
  Het energieverbruik is dus :
  0,02 x10=0,2kWh of 200W/h

 5. Klaas Jippes

  200Wh is toch echt hetzelfde als 200Watt/uur

 6. H Tempelman

  Leuk artikel. Maar praten over “200 Watt per uur”? Of is het toch “200 Watt-uur”! In het eerste geval deel je door de tijd, in het tweede geval vermenigvuldig je met de tijd. Ik weet dat het flauw klinkt, maar in zoveel (kranten)artikelen worden dit soort begrippen zo door elkaar gehutseld dat ze geen betekenis meer hebben.

 7. Ikke Ook

  In de tweede alinea, ‘verschil led en gloei’ staat:
  “Als de verlichting bijvoorbeeld een vermogen van 20 Watt heeft en deze staat 10 uur aan, dan is je energieverbruik 200 Watt per uur.”
  Volgens mij klopt dit niet. Ik denk dat hier 200 watt-uur wordt bedoeld oftewel 0,2 kWh.
  10 uur lang 200 wat per uur gebruiken is 10 x 200 = 2.000 wattuur = 2 kWh

Geef een reactie