Kies je kerstverlichting bewust

Gloeilampjes zijn echt niet meer van deze tijd. Ze verbruiken veel meer energie in vergelijking met bijvoorbeeld LED-verlichting. Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen de soorten kerstverlichting. Zelfs per merk bestaan enorme verschillen in energieverbruik en dus de uiteindelijke energiekosten. Op de verpakking van de kerstverlichting zie je welk soort en merk verlichting het zuinigst is. Dit lijkt een voor de hand liggende opmerking, maar de meeste mensen kijken hier niet naar. Deze kleine actie scheelt je zo een paart tientjes in een toch al dure decembermaand.

Verschil tussen gloeilampjes en led-lampjes

Als we kijken naar het verschil tussen het energieverbruik van kerstverlichting met gloeilampjes en LED-lampjes valt het op dat dezelfde verlichting met LED-lampjes een factor 10 zuiniger is. Op de verpakking vind je altijd het vermogen (Watt) van de kerstverlichting, hoe lager deze is hoe minder energieverbruik. Als de verlichting bijvoorbeeld een vermogen van 20 Watt heeft en deze staat 10 uur aan, dan is je energieverbruik 200 Watt per uur.

Wat geeft een huishouden uit aan kerstverlichting?

Normaal gesproken komen de verbruikskosten van kerstverlichting voor de meeste gezinnen niet uit boven de 20 euro. Uitgaande van een kerstboom, en een kerstster met gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van 10 meter. Maar met de hoge energieprijzen is dat dit jaar een stuk hoger. Gemiddeld hangt kerstverlichting bij Nederlandse huishoudens zo'n 32 dagen en staat deze 6 tot 8 uren aan per dag. Bij een totaal vermogen van 255 Watt betekent dit een energieverbruik van zo'n 50 kWh. Dit kostte vorig jaar nog "slechts" 10 euro, maar dit is inmiddels 20 euro geworden. Buiten het prijsplafond van 40 cent/kWh kan dit zelf oplopen tot 40 tot 60 euro. Dan te bedenken dat de meeste mensen hun kerstverlichting veel langer dan 8 uur per dagen laten branden, tel uit je winst!

Kerstverlichting

Bespaartip 1: Vervang oude kerstverlichting

Oude kerstverlichting is over het algemeen minder zuinig dan de huidige verlichting. Kerstverlichting gaat jaren mee gaat, dus het kan uit om deze te vervangen door energiezuinige lampjes. Gemiddeld genomen zullen LED-lampjes wel duurder zijn in aanschaf, maar in de loop der jaren wordt deze investering makkelijk terugverdiend.

Bespaartip 2: Sluit een timer aan

Om te voorkomen dat de verlichting onnodig lang brandt, sluit je deze aan op een timer. Hiermee voorkom je dat je per abuis de kerstverlichting vergeet uit te zetten, waardoor deze onnodig lang brandt. Ook beperk je hiermee het aantal uren dat (vooral buitenverlichting) onnodig aan blijft staan. Deze simpele tip levert een besparing op van zo'n 10 tot 40 kWh over de gehele maand.

Bespaartip 3: Minder uitbundig, bespaart geld

Sommige mensen vinden het gezellig om een heel arsenaal aan verlichting aan te sluiten tijdens de feestdagen. Door iets minder uitbundig uit te pakken, voorkom je onnodige energieverspilling. Kies je er toch voor om veel kerstverlichting aan te brengen, let dan niet alleen op de aanschafprijs van de verlichting, maar ook op het vermogen van de kerstverlichting (Wattage). Deze vind je zoals gezegd op de achterkant van de verpakking. In de praktijk kiezen mensen toch vaak voor de goedkoopste oplossing op de korte termijn, namelijk de goedkoopst mogelijke verlichting. Maar voor kerstverlichting geldt zeker: goedkoop is duurkoop.

Meer over energiebesparing

Bron: Milieucentraal

Wat zijn jouw bespaartips?

Meer over de energierekening?

Geef een reactie