Eerste warmtebatterij

“Met deze uitvinding loopt Nederland internationaal gezien voorop”, aldus een enthousiaste Adan. Volgens de professor is zijn uitvinding de eerste thuisbatterij voor verwarming in huis. Dit komt omdat deze compact, verliesvrij, stabiel en betaalbaar is. Eigenschappen die voor de toepassing in normale woningen en gezinssamenstellingen een vereiste zijn. Op dit moment zijn er alleen thuisbatterijen op de markt die elektriciteit opslaan en teruggeven.

Verwarmen van de woning

De warmtebatterij kan zowel (duurzame) warmte als elektriciteit opslaan en kan vervolgens gebruikt worden voor warm water of verwarming van de woning. De batterij is 10 tot 15 keer goedkoper en kan 2 keer zoveel energie opslaan in vergelijking met de huidige elektrische thuisbatterijen. De warmtebatterij moet het formaat van een (kleine) koelkast krijgen en kan, eenmaal volgeladen, een gezin bijvoorbeeld twee weken van warm water voorzien.

Doorontwikkeling

De warmtebatterij kent daarnaast ook nog enorm veel potentie als deze wordt doorontwikkeld. Naast het verwarmen zou de batterij dan ook een ruimte kunnen verkoelen of gebruikt kunnen worden om de prestaties van een warmtepomp te optimaliseren. De warmtebatterij zou zo’n 10 euro per Megajoule moeten kosten, vergelijkbaar met de opslag van water. De winkelprijs zou dan tussen de 3000 en 6000 euro liggen. De technische levensduur van de batterij is zo'n 20 jaar./

Hoe werkt de warmtebatterij

De warmtebatterij bestaat uit 4 onderdelen; een ventilator, een warmtewisselaar, een condensor en een reactorvaatje. Er wordt gebruik gemaakt van een thermo-chemisch principe. Bij het samenbrengen van waterdamp en zoutkristallen komt dan warmte vrij. Een geschikte zoutvorm is niet beschikbaar en moet daarom geproduceerd worden. Dit kaliumcarbonaat composiet is wel eenvoudig industrieel te produceren en vormt dus geen obstakel voor grootschalige productie.

Bron: TNO, TU Eindhoven

Geef een reactie