Het recyclen van zonnepanelen is belangrijk, maar veel te vaak vernietigen we de afgedankte zonnepanelen waardoor veel kostbare grondstoffen verloren gaan. Voor de Nederlandse markt lanceert Stichting OPEN daarom medio 2023 een waarborgfonds voor het recyclen van zonnepanelen. Hiermee heeft de stichting, die verantwoordelijk is voor de groeiende berg afval van zonnepanelen, overeenstemming bereikt met producenten en importeurs.

recyclen zonnepanelen

      788x gezien   0 reacties

Voorbereiden op de toekomst

Met het waarborgfonds neemt Stichting OPEN alvast maatregelen voor de enorme berg aan zonnepanelenafval die zij verwacht in de komende jaren. Producenten en importeurs van zonnepanelen leveren een bijdrage van 40 euro per ton afval voor het bekostigen van het recyclen van zonnepanelen. Naast het verwerken van de huidige berg afval en het optuigen van het waarborgfonds, werkt de Stichting OPEN ook aan het optimaliseren van het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit zonnepanelen zoals; glas, silicium en zilver. Op dit moment zijn zonnepanelen al voor 96% te recyclen.

100% recyclen van zonnepanelen

Het TNO ontwikkelde samen met 3 Nederlandse bedrijven een nieuwe technologie voor volledig hernieuwbare zonnepanelen zonder daarbij de levensduur van het paneel te verkorten. Deze D4R-panelen (Design for Recycling) zijn dus voor 100% recyclebaar en passen dus uitstekend in onze toekomstige circulaire economie. De nieuwe technologie lost een belangrijk probleem van ons toekomstige zonnepanelenafval op, maar niet van de berg afval die we de komende 20-30 jaar verwachten. Deze zonnepanelen zijn namelijk niet volledig recyclebaar.

Meer over deze technologie

Afval van zonnepanelen groeit

Op dit moment liggen er in Nederland naar schatting zo’n 60 miljoen zonnepanelen, die de komende 20 tot 30 jaar allemaal het einde van hun levensduur bereiken. Wereldwijd wordt het aantal zonnepanelen dat in 2050 aan het einde van haar levensduur is, geschat op zo’n 10 miljard. Dit levert totaal zo’n 60 miljoen ton aan afval op, waarvan niet bekend is hoe dit verwerkt wordt. PV Cycle is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het recyclen van zonnepanelenafval, maar lang niet alle landen maken hier gebruik van.

Bron:  Stichting OPEN, TNO

Recyclen zonnepanelen moet wereldwijd worden aangepakt

Meer nieuws lezen over de ontwikkeling van zonnepanelen

Geef een reactie