Franse wereldprimeur/

Enkele dagen geleden realiseerde het Franse bedrijf Colas de eerste autoweg van zonnepanelen. De Wattway is een 1 kilometer lange autoweg van zonnepanelen die voorziet in de energiebehoefte van de straatverlichting in het Franse plaatsje Tourouvre-au-Perche. De provincie Utrecht gaat dit nu ook uitproberen in Nederland.

Ervaring opdoen met Wattway/

De energiemat wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 meter op de N401 bij Kockengen. De totale oppervlakte is ongeveer 50 vierkante meter. Het proefproject start

utrecht-gaat-wattway-uitproberen-in-nederland

dit najaar, duurt 2 jaar en wordt gerealiseerd door bouwbedrijf BAM. Het doel van het project is om erachter te komen wat het rendement is en hoe de materialen van de zonnepanelenweg zich staande houden op een drukke weg. Daarnaast wordt onderzocht of er minder onderhoud nodig is aan het wegdek van zonnepanelen in verhouding tot een normaal wegdek.

Meerdere projecten/

De pilot met de Wattway wordt op dezelfde weg gehouden als de proef met de bermplanten die elektriciteit opwekken. Zowel dit project als het project Plant-E leveren een bijdrage aan de energieagenda van de provincie Utrecht.

Bron: Provincie Utrecht, BAM

Dossier: 

innovaties

Discussie: 

forum

Lees meer over:

Geef een reactie