Primeur voor Frankrijk/

Het kleine plaatsje Tourouvre-au-Perche, dat in de Franse regio Normandië ligt, heeft dus een wereldwijde primeur met de autoweg van zonnepanelen. Over een lengte van 1 kilometer, is 2800 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst. Het project kostte zo'n 5 miljoen euro.

Onderzoek Colas/

Het Franse bedrijf Colas merkte op dat autowegen slechts 10 procent van de tijd worden gebruikt door voertuigen. Colas zocht voor de overige tijd een efficiënte besteding van de autoweg en vond een oplossing: zonnepanelen. Na 5 jaar onderzoek lukte het

Autoweg van zonnepanelen Wattway

Colas om zonnepanelen te produceren die kunnen worden gebruikt als wegdek.

Wattway/

De Wattway, zoals de autoweg wordt genoemd, is niet het eerste wegdek van zonnepanelen. In het Nederlandse Krommenie werd in 2014 al een fietspad van zonnepanelen aangelegd. Een klein verschil is dat de 70-meter lange fietspad (Solaroad) ongeveer 3 miljoen kostte en slechts voor 1 huishouden aan energie opwekt. De autoweg, die dus 5 miljoen euro kostte, gaat ruim 6 keer zoveel energie opleveren.

Pilotfase Wattway/

De huidige autoweg is nu nog een pilot. Als deze succesvol blijkt, is het Franse bedrijf van plan om in totaal 1000 kilometer aan zonnepanelenwegen aan te leggen. Deze worden verspreid over het hele land.

Bron: ASN Bank, Freshgadets, Brekend.nl

Dossier: 

innovaties

Discussie: 

forum

Lees meer over:

Geef een reactie