Fijnstof door houtkachels

Daarmee zijn houtkachels in één klap de grootste bron van luchtvervuiling door fijnstofuitstoot in Nederland. Dit komt omdat het RIVM voorheen de condenseerbare fijnstof niet meetelde in haar berekeningen. Ten onrechte, omdat, naast roetdeeltjes ook deze fijnstofdeeltjes zorgen voor luchtvervuiling.

Condenseerbare fijnstof telt nu mee

Condenseerbare fijnstofdeeltjes komen als gasvorm uit de schoorsteen en nemen pas meters later een vaste vorm aan, die vervolgens alsnog luchtvervuiling veroorzaken. Nederland telde deze fijnstofdeeltjes voorheen niet mee, maar volgt nu het voorbeeld van andere Europese lidstaten.

Groei aandeel fijnstofemissie

Nederland telt ongeveer een miljoen huishoudens met een houtkachel of open haard. Ondanks dat deze alleen in koude perioden branden groeide het aandeel in fijnstofemissie door houtkachels fors. Dit komt vooral omdat veel houtkachels niet zijn voorzien van rookfilters. Andere fijnstof uitstoters, zoals Verkeer, Industrie en Landbouw zijn in de afgelopen jaren wél gemoderniseerd, waardoor hun aandeel juist daalde.

Voor- en tegenstanders houtstook

De Stichting Houtrookvrij is blij met de nieuwe RIVM-cijfers. De actiegroep strijdt al jaren om de fijnstofuitstoot veroorzaakt door houtkachels bij overheden op de radar te krijgen. De Groene Stoker is juist niet blij met het nieuws. Zij stelt dat eigenaren van houtkachels in een kwaad daglicht worden gezet terwijl volgens de stichting, door gebruik te maken van schoon hout, de luchtvervuiling grotendeels al wordt voorkomen.

Bron: RIVM

Geef een reactie