De uitstoot van fijnstof door houtkachels blijkt veel hoger dan de eerder berekende 10 procent. Het RIVM berekende recent dat maar liefst 23 procent van de totale fijnstofuitstoot in Nederland afkomstig is van houtkachels en open haarden in huishoudens.

fijnstof door houtkachels

      2538x gezien   29 reacties

Fijnstof door houtkachels

Daarmee zijn houtkachels in één klap de grootste bron van luchtvervuiling door fijnstofuitstoot in Nederland. Dit komt omdat het RIVM voorheen de condenseerbare fijnstof niet meetelde in haar berekeningen. Ten onrechte, omdat, naast roetdeeltjes ook deze fijnstofdeeltjes zorgen voor luchtvervuiling.

Condenseerbare fijnstof telt nu mee

Condenseerbare fijnstofdeeltjes komen als gasvorm uit de schoorsteen en nemen pas meters later een vaste vorm aan, die vervolgens alsnog luchtvervuiling veroorzaken. Nederland telde deze fijnstofdeeltjes voorheen niet mee, maar volgt nu het voorbeeld van andere Europese lidstaten.

Groei aandeel fijnstofemissie

Nederland telt ongeveer een miljoen huishoudens met een houtkachel of open haard. Ondanks dat deze alleen in koude perioden branden groeide het aandeel in fijnstofemissie door houtkachels fors. Dit komt vooral omdat veel houtkachels niet zijn voorzien van rookfilters. Andere fijnstof uitstoters, zoals Verkeer, Industrie en Landbouw zijn in de afgelopen jaren wél gemoderniseerd, waardoor hun aandeel juist daalde.

Voor- en tegenstanders houtstook

De Stichting Houtrookvrij is blij met de nieuwe RIVM-cijfers. De actiegroep strijdt al jaren om de fijnstofuitstoot veroorzaakt door houtkachels bij overheden op de radar te krijgen. De Groene Stoker is juist niet blij met het nieuws. Zij stelt dat eigenaren van houtkachels in een kwaad daglicht worden gezet terwijl volgens de stichting, door gebruik te maken van schoon hout, de luchtvervuiling grotendeels al wordt voorkomen.

Bron: RIVM

29 reacties op “Uitstoot fijnstof door houtkachels hoger dan gedacht”

 1. Truus

  Als je een goede houtkachel hebt en er ook nog een warmtewisselaar op zet, vervolgens alleen droog schoon onbehandeld hout stookt als het niet mistig is, is hout beter dan gas, want met gas haal je de CO2 uit de grond.
  Helaas stoken erg veel mensen heel wat andere dingen dan schoon hout. Ik ruik het hier elke dag.

 2. Martin Muris

  Als je eens wist wat de mensen bij mij in de buurt in die kachel dumpen als de wind zuid west staat dan ben je bijna altijd te laat met het sluiten van de slaapkamer ramen en dus weer de hele nacht met de ramen dicht moeten slapen!!!
  Als je langs de betreffende woning loopt dan is de schoorsteen zwart dus die stookt gegarandeerd verkeerde materialen en het stinkt vreselijk.
  Dus direct verbieden!!

 3. Kamp

  Kern energy heeft mijn voorkeur. Die hout kachels verergeren mijn COPD. Ik heb het er weleens over gehad, hetzelfde met de BBQ in de zomer . terwijl iederéén weet dat ik hart en long problemen heb maar er is niemand die zich daar wat van aantrek.

 4. Albert

  De ene houtkachel is de andere niet…. En ook: de ene stoker is de andere niet….
  Waarom dan zó generaliseren?
  Ik ben gelukkige bezitter van een Tigchelkachel, die aantoonbaar lage emissies heeft….

  [Bericht aangepast door moderator ivm link naar commerciële website. Link verwijderd. Lees meer over onze websiteregels]

 5. Janny

  Er wordt hier alleen gesproken over houtkachels, maar volgens mij dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen gewone houtkachels en pelletkachels. Ik had gehoopt daar iets meer over te weten te komen.

 6. Gerrit

  Wij hadden onze houtkachel eerder al vervangen voor een palletkachel (met subsidie). De houtkachel stookten wij uitsluitend met schoon en droog hout. De palletkachel met goedkeur pallets. Maar ook nu hebben onze buren echt hinder van de fijnstof. Wijzelf trouwens ook als we buiten lopen. Nu we weten dat complete bossen worden gekapt om goedkeur pallets te produceren en met vervuilende schepen naar hier te transporteren en de lucht ernstig vervuilt nemen we onze verantwoording en ruimen de palletkachel op. Aardgas is momenteel dan nog het minst vervuilend. Wij hebben ook overdaad aan zonnepanelen op het huis maar een warmtepomp is geen oplossing want die verbruikt stroom op momenten dat de zonnepanelen geen opbrengst hebben. Nu het salderen wordt afgebouwd wordt een warmtepomp in gebruik onbetaalbaar voor ons. Ook de zonnepanelen zelf worden door het afbouwen van de saldering niet meer binnen de aanvankelijk berekende 9-3/4 jaar terugverdiend.

 7. Emile

  Helaas is de overheid in Nederland nog steeds in gebreke gebleven door geen eisen aan houtkachels te stellen.
  Daar is 50 jaar geleden al om gevraagd door de handel.
  Het si hier nu nog steeds mogelijk om een blikken houtkachel te kopen, die zwaar vervuild.
  Met de huidige techniek is het mogelijk om de uitstoot sterk te reduceren.
  In Duitsland worden wel hoge eisen aan houtkachels gesteld, die recentelijk nog zijn verscherpt.
  Daar zijn nu kachels verkrijgbaar met een hoog rendement en zeer lage uitstoot.
  De Duitse overheid promoot daar al vele jaren om oliekachels te vervangen door gekeurde houtkachels.
  Bovendien is het daar verplicht om de kachel ieder jaar te laten inspecteren door een schoorsteenveger.
  Die controleert de veiligheid en de uitstoot, waardoor schoorsteenbranden bijna niet voorkomen..

 8. Jansen

  Ben al jaren bezig met allerlei instanties o.a. GGD, RIVM, groen links, omgevingsdienst enz om de vervuilende houtkachels te verbieden.
  Nu lijkt er schot in de zaak te komen maar geen enkele politieke groene partij heeft het in zijn programma opgenomen.
  Hoe moeilijk kan het zijn het Duitse beleid te implementeren.
  Voor de industrie zijn er toch ook regels opgesteld.

 9. @@@@"""

  Hier ook als het brand in mijn neus weet ik het al.ik ben overgevoelig voor de kacheltjes en vuurkorven bqq ik gebruik het zelf nooit.ik moet alles afsluiten en lig snachts wakker pijn in de keel en hoesten.

 10. Wil

  Stook zelf via speksteen kachel en die heeft hoog rendement, toch ruim ik hem buiten wel. Binnen heb ik een hele goeie luchtreiniger, maar je schrikt ervan hoe sikkels hij naar oranje en rood gaat dus zonder filter in huis niet gezond. Voor buiten zijn er zat alternatieven zoals achter de kachel een katalysator plaatsen. Ruik je buiten ook niks meer en fijnstof wordt ook afgevangen. Vind ze alleen erg duur. Maar misschien ik er toch een keer een plaats. Dus je kan zelf ook iets doen

 11. Henricus

  je moet maar eens tussen een paar kachel stokers wonen een raam open zetten gaat niet de was buiten ophangen gaat niet mensen met copd kunnen niet buiten komen ,
  In de tuin werken moet je eerst kijken of er niet iemand is aan het stoken anders lukt dat niet van de blauwe rook.
  En zo gaat dat maar door en wie doet daar iets tegen geen mens los het zelf maar op ga maar naar de rechter .

 12. A. 't Hoen

  Dat mensen het vinden stinken … Indisch koken benden sommige mensen óók stinken, of uitlaatgas van de auto, of zweet.
  35% van totaal? 4 maanden per jaar wordt een deel van de kachels gebruikt, enkele uren per dag, per week. 35%? Dan moet er wel héél veel hout worden verstookt. Bosbranden, vreugdevuren, nieuwjaarsvreugdevuren, enz. Ik zou de conclusies naar aanleiding van het rapport nog eens doorlezen. Doorgaans heb ik niet zo’n hoge pet op van journalisten die een rapport lezen. Meestal wordt een deel van de conclusies uitvergroot met nieuwe conclusies die een nieuwe werkelijkheid worden. Waar kan ik dat rapport lezen?

 13. Kappenburg

  Idee:
  1 Niet stoken bij windkracht<5
  2 Niet stoken bij mist
  3 Niet stoken bij hogere buitentemperatuur dan 15oC
  4 Plaats een filter (draaibaar metalen ringen filter) in het schoorsteenkanaal direct boven de kachel. (Kosten ongeveer 600€)
  5 Stook alleen als het echt nodig is (geen gas of elektra dan wel storing in het normale systeem)

 14. Karl

  Ik vraag me af hoeveel mensen in deze cijfers geloven zonder het rapport zelf bekeken of gelezen te hebben. .
  Mijn eigen onderzoek:
  Per 1 januari 2020 telde Nederland 17,4 miljoen inwoners (CBS, 2020a)
  Aantal huishoudens 7.997.800 (CBS 2020)
  Wanneer je de cijfers in het artikel moet geloven heeft 1 op de 8 huishoudens dus een kachel, open haard of inzethaard?
  In het rapport staat een aantal van in het totaal 1.3 miljoen (gebruikt en ongebruikt) cijfers uit 2007
  Er wordt dan een schatting gemaakt dat een 1/4 niet gebruikt wordt. Andere schattingen geven een lager aantal gebruikte kachels.
  Veel schattingen en aannames.
  Deze kachels moeten dan meer verontreiniging veroorzaken dan bv 13 mihoen voertuigen in Nederland waarvan bekend is dat banden een groter veroorzaker van fijnstof is.

  Ik heb een moderne gekeurde kachel met hoog rendement en stook met droog schoon hout dat anders zou wegrotten en dezelfde hoeveelheid CO2 veroorzaken als bij de verbranding.
  Stankoverlast? Nee hoor, met meestal zuidwesten wind liggen de volgende bewoners meer dan 1km verderop. Ik woon net op de rand, buiten de bebouwde kom, Het hout dat ik verstook heeft in dit leven ook zuurstof geproduceerd.
  Dat kun je van grijze stroom, olie of gas niet zeggen.
  Ohja voor degenen die denken dat ik niet milieuvriendelijk bezig ben.
  Er ligt voor 7420 Wp zonnepanelen op mijn garage dak. Voordat je zeurt, kijk dan eerst wat jezelf al kunt verbeteren. Waarom slapen met open ramen. Zorg voor een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning en indien nodig met filters.
  Niet voor de geur van de kachels maar je eigen gezondheid. De fijnstof en andere troep in de lucht komt echt niet alleen van de kachel van een je buren.

 15. Piet

  Inderdaad is het verschil in uitstoot van houtkachels sterk verschillend, stookt de ene houtstoker met echt droog hout en een goede kachel stookt de andere stoker met nat hout en een slechte kachel en hebben dat soort stokers ook nog een te grote kachel die ze gesmoord stoken, ongeacht het weer. Die slechte stokers hebben constante witte vies stinkende rook die haast de hele dag uit hun schoorsteen komt. Helaas hebben wij zulke buren, ze maken dat we constant in de rook zitten. Ja we hebben een WTW installatie maar die moeten we uitdoen omdat we anders de rook in huis krijgen. Een verzoek om de kachel wat steviger door te stoken zodat de rook schoner zou worden werd honend afgedaan. Een houtkachel heeft toch wel invloed op de luchtkwaliteit en is voor sommige een reden dat je de woning niet beter hoeft te isoleren. Onze woning is na onze verbouwing zo goed geïsoleerd dat we haast geen energie nodig hebben voor verwarming. Vroeger 3000 m3 gas nodig nu nog maar 600 m3 incl warm water, woning is 130 m2, vrijstaande bungalow. De gasketel even aangehouden om te kunnen zien wat de energie behoefte nu is. Rc waarde van de woning is 8 tot 9. Nu aan het sparen voor warmte pomp en uitbreiding PV panelen. Weet iemand of er nadelen zijn als je meer opwekt dan dat je verbruikt, zijn er zaken die dan zeer negatief gaan doorwerken?

 16. chris

  Je kunt niet met iedereen rekening houden en er is altijd wel wat te zeuren. Ik heb zelf ook een houtkachel en daar gaat gewoon schoon hout in. Die zwarte aanslag waarover gesproken wordt komt door condens vorming en heeft niks te maken met rotzooi wat gestookt wordt… En zolang de houtstook meegerekend is bij het totale verduurzamingspercentage wat vanuit Brussel opgelegd wordt van geloof ik 8%, zullen ze het nooit verbieden. De doelstellingen halen ze nu al niet en dan zouden ze nog eens 8 % extra tekort komen. Zal nooit gebeuren.

  Ik word zo moe van dit gezeik, we mogen straks helemaal niks meer.. Alleen belasting betalen en alle leuke dingen inleveren, beetje geld naar die arme landen sturen via de EU. Je moet voor de gein eens naar Polen gaan en kijken wat voor rook daar uit de schoorstenen komt, dan ben je blij dat er in Nederland af en toe ergens een houtvuurtje brand waar ook daadwerkelijk hout gestookt wordt.. Vanaf oost Duitsland en verder de grens over hebben ze voornamelijk alles verbranders of olie kachels.

  Ja het is erg als je gezondheidsklachten hebt, maar moet dan heel Nederland daar ook last van hebben?? Het is net of het normaal geworden is dat voor een heeeeeeel klein groepje iedereen zich maar aan moet passen. Dat moet maar eens afgelopen zijn !

 17. Peter

  Een beetje een eenzijdige discussie van voor- en tegenstanders. Wij stoken schoon en droog hout uit eigen bos met een nieuwe kachel met hoge efficiëntie. Het is jammer dat alle ‘houtstokers’ over één klam geschoren worden. Ik denk dat wij verantwoord stoken en wellicht ook vermeldenswaardig: wij hebben ‘maar’ 1 auto en doen alles binnen een straal van 15 km te voet of met de fiets. Ik vind dat we verantwoord bezig zijn.

 18. Gerben

  Als je gewoon goed schoon en droog hout stookt is er niks aan de hand. Als ik mijn openhaard opstart ruik je hem amper, en als hij eenmaal aanstaat dan ruik je hem helemaal niet meer. Mensen moeten tegenwoordig overal wat over te zeuren hebben.

 19. Ed Ramakers

  Waarom neem Nederland geen voorbeeld aan Duitsland. Daar hebben ze al jaren een wettelijke keuring van houtkachels. Ook moet er jaatlijks gekeurd worden en de schoorsteen geveegd.
  Nederland moet het wiel weer zelf uitvinden terwijl alle kennis er al is.

 20. Remco

  Dit lees ik bij RIVM onder de boven aangegeven link: “Hoewel de fijnstofemissie uit houtstook toeneemt tot ongeveer 23 procent van de landelijke emissie PM2.5, is de relatieve bijdrage van Nederlandse houtstook aan de totale achtergrondconcentratie van PM2.5 beperkt, ongeveer 4 procent.”
  Waar hebben we’t nu over?

 21. Remco

  En over PM2.5 uit houtkachels zegt het RIVM op http://www.emissieregistratie.nl/erpubliek/erpub/condensable.aspx :
  “Tussen 1990 en 2019 is de uitstoot van PM2.5 door houtkachels afgenomen van 2.1 naar 1.4 kiloton, exclusief condenseerbaar fijnstof. Deze afname komt niet doordat het houtverbruik is veranderd; het totale houtverbruik is namelijk de afgelopen 15 jaar relatief constant gebleven met ongeveer 1.2 miljoen ton per jaar. De afname komt vooral doordat er steeds vaker modernere houtkachels worden gebruikt die daarbij verouderde houtkachels vervangen. Nieuwe kachels verbranden het hout beter waardoor ze minder fijnstof uitstoten, met name het condenseerbaar deel. De uitstoot van PM2.5 daalt daarom veel meer wanneer condenseerbaar fijnstof wordt meegenomen, namelijk van 6.6 naar 4.1 kiloton.”
  Dus zonder enig beleid neemt de belasting al af.
  Nu mag iedereen er zelf over nadenken met hoeveel procent de emissie’s uit verkeer en industrie in de tussentijd zouden zijn af-(of toe-?)genomen, zonder enig [europees!] beleid.

 22. Bertus

  Een houtkachel op de juiste manier gebruiken is minder stof uitstotend dan de vele vuile bromfietsen die op 2-takt benzine rijden. Je moet maar eens ingehaald worden met tegenwind door zo’n brommer, ruik je de vieze rook van zo’n onding heel lang. Bovendien in de binnenstad scheuren deze bromfietsers er ook in de nauwe straten er op los, met veel kabaal en fijnstof achterlatend, te zien aan de walm die uit de uitlaat komt. Nog steeds toegestaan!. Deze bromfietsen veroorzaken meer rotzooi in de lucht dan goeie hout gestookte kachels.

 23. Bas

  Wat een grote grap is dit zeg, RIVM cijfers aangaande Corona worden op Malieveld en Museumplein weggehoond, maar de cijfers als dat houtstook in Nederland verantwoordelijk is voor een kwart van de totale fijnstof in dit land wordt voor zoeke koek aangenomen.
  Dus al het
  – vliegverkeer
  – auto verkeer
  – scheepvaart (zowel binnen als zee)
  – electriciteitscentrale’s
  – landbouw
  – industrie
  – Tatasteel
  bij elkaar opgeteld is dan die 75%?!

  Dus die paar duizend mensen die 4-6 maanden van het jaar, veelal alleen als ze thuis zijn na het werk zijn met hun herwinbare brandstof verantwoordelijk voor een kwart van alle roetdeeltjes die in dit land vallen?

  Bericht aangepast door moderator ivm ongepast taalgebruik, hoofdletters en leestekens. Lees ook onze websiteregels

 24. Zico

  Ze hebben weer een zondebok gevonden. Dan denk je door minder gas te gaan gebruiken en een houtkachel te stoken goed bezig te zijn, komen ze weer aan met het feit dat je de grootste luchtvervuiler zou zijn. Het RIVM is een overheidsinstelling, he. Ik ben er van overtuigd dat die organisatie aangestuurd wordt door het kabinet. Om de industrie te ontlasten gaan ze de nadruk nu leggen op de klein-vervuiler. Er zal uiteindelijk wel weer een belastingheffing uit voortkomen, want zo werkt dat bij de overheid. Ik walg van die mentaliteit. Laten ze de grote vervuilers aanpakken, dan kunnen mensen met een houtkachel gewoon milieu neutraal hun huis blijven verwarmen.

 25. Mia

  Ik woon in een hele mooi stad (in het noorden), maar ik heb nog nooit last gehad van houtrook of iets dergelijks. Of is dit een probleem wat vooral speelt onder de rivieren 😉 haha

 26. Adeo

  Hier in Drenthe bij TV Drenthe was laatst een leuk bijdrage over stofmeting.
  Wij hier in het noorden hebben een prachtig project in samenwerking met diverse partijen.
  https://public.opendatasoft.com/map/noord/?location=10,53.22823,8.11066&basemap=jawg.streets
  Maar ook in andere plaatsen zoals bijvoorbeeld Arnhem hebben ze dergelijke projecten
  De gewone burger wordt betrokken bij dit fenomeen , heb hier ook een dergelijke stofmeter in elkaar gezet en aangemeld.
  Leerzaam om te zien wat er in de lucht hangt in je eigen omgeving, en ja, wij stoken ook hout en hebben een pelletkachel maar zie geen verontrustende getallen op de meter.
  Alles wordt zo opgeblazen in dit landje.

 27. Mia

  Wat een leuke map! Ik zie dat de stad aardig donker is haha. Maar dat is volgens mij wel logisch. Hoe dichter bevolkt…

Geef een antwoord

Of