Toename brand bij zonnepanelen

Brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland drongen eind vorig jaar bij RVO aan op een officieel onderzoek naar de rol van zonnepanelen bij de toenemende woningbranden. Telkens waren er zonnepanelen aanwezig op deze woningen. Het was tot nu toe onduidelijk of de zonnepanelen ook de oorzaak waren van de woningbranden. Recent woedde er weer een brand in een woning met indak-zonnepanelen. Dit keer in Sint-Oedenrode.

Beunhazen of kwaliteit

Eerder deed RTL-nieuws al onderzoek, waaruit bleek dat de oorzaak vaak ligt bij slecht aangelegde verbindingen, -weggewerkte kabels of onvoldoende ventilatie. Bij een normaal systeem vindt natuurlijke ventilatie plaats, maar bij indaksystemen is dit veel lastiger. De temperatuur aan de achterzijde van de zonnepanelen kunnen bij dit systeem oplopen tot 90 graden. Omdat de panelen dicht op het dakoppervlak liggen is het risico op brand veel groter.

Belang van een veilige installatie

In 2018 werden er ruim 200 duizend sets zonnepanelen geplaatst. TNO deed onderzoek naar 15 woningbranden, waarbij zonnepanelen aanwezig waren. De publicatie van de uitkomst van het onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht. Holland Solar heeft al aangegeven een campagne op te starten over de bewustwording en het belang van een veilige installatie van zonnepanelen.

Bron: Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), Holland Solar, TNO

Geef een reactie