Ontlasten elektriciteitsnet
Netbeheerders adviseren om bij hoge stroomopwek een lage energievraag de zonnepanelen af te toppen. Deze combinatie komt enkele keren per jaar voor bij zonnig en koel weer en wanneer er sprake is van weinig stroomafname. De korte piekmomenten zorgen nu voor veel problemen op het elektriciteitsnet, met uitvallende omvormers en andere stroomstoringen als gevolg. Het aftoppen van de zonnepanelen kan deze problemen voorkomen. Netbeheer Nederland adviseert de teruglevering van stroom te beperken in één van de 4 scenario’s van de integrale infrastructuurverkenning 2030-2040.
Aftopping van zonnepanelen
Netbeheerders willen dat de zonnepanelen vanaf 2040 op 70% van het piekvermogen worden aangesloten. In Nederland gaat men nu uit van een opbrengst van 85% van het totale piekvermogen van de zonnepanelen. Het aftoppen van zonnepanelen klinkt ongunstig, maar levert op jaarbasis slechts een verlies van 5 tot 10% aan zonne-energie op. Daartegenover staat dat deze maatregel het elektriciteitsnet ontlast en het uitvallen van omvormers tegengaat. Vooral dat laatste is een doorn in het oog van mensen met zonnepanelen en zorgt in sommige gevallen voor een veel hoger opbrengstverlies.
Scenario inperken teruglevering van stroom
De netbeheerders schetsen momenteel in het scenario een inperking van 60% op piekmomenten voor huishoudens. Vanaf 2040 wordt dit voor huishoudens 45% en voor gebouwen en zonneparken 50%. Vanaf dit jaar zijn grote projectontwikkelaars met SDE subsidie al verplicht om de zonnepanelen aan te sluiten op 50% van het piekvermogen. Netbeheerders zien ook graag dat grote projecten die al gerealiseerd zijn worden afgetopt op 40 tot 50% van het piekvermogen. Het elektriciteitsnet uitbreiden voor een paar piekmomenten in het jaar zorgt voor extreem hoge kosten. Hierdoor lopen straks ook de netwerkkosten per aangeslotene op. Met de maatregelen willen de netbeheerders voorkomen dat de netwerkkosten straks onbetaalbaar zijn.
Bron: Netbeheer Nederland, Tennet
Minze
Ik begrijp iets helemaal niet. Wat is nu eigenlijk het probleem?
Als er teveel stroom is dan is de prijs daarmee ook vaak negatief, dus als het energie bedrijf dan hier en daar gewoon wat elektrische kacheltjes aanzet, dat is dat toch zo opgelost. En ook al stook je voor de buren, als de energie prijs negatief is verdien je er toch geld mee. Eigenlijk thuis ook niet zo’n slecht idee.
Simpel!
Barend Jan van Eijk
ik vind dat we veel meer moeten inzetten op het gebruik van de batterijen van auto’s om piekmomenten op te vangen. in elke straat staan in de nabije toekomst wel een paar elektrische auto’s die met de zonnepanelen in die straat lekker vol geladen kunnen worden. op momenten dat er ruimte is en het nodig is (b.v. door wegvallen zon en/of wind) kunnen de batterijen dan weer (deels) ontladen worden. het gedeelte van het net dat in een straat loopt wordt dan wel zwaarder belast maar daar lijkt me binnen enkele jaren relatief gemakkelijk en betaalbaar wat aan te doen. hoe korter de afstand in het net die stroom doorloopt hoe beter en voordeliger voor het net.
Eric
Waarom niet tijdens piekmomenten stroom exporteren?