Opladen elektrische auto

In Rotterdam bijvoorbeeld is de prijs voor het opladen van een elektrische auto vastgesteld op € 0,26 per kWh, terwijl in Utrecht de prijzen hoger zijn vanwege de frequentere indexering, waardoor de kosten voor onderhoud en energiekosten sneller stijgen. Het is voor mensen uit Utrecht voordeliger om naar Rotterdam te rijden om hun auto op te laden. Rotterdam heeft zijn aanbestedingen voor openbare laadpalen samen met 31 gemeentes in de provincie Zuid-Holland gedaan, waarbij voorafgaand aan de aanbesteding een marktconsultatie is gehouden naar wat een realistische prijs was.

Indexatie tarieven opladen elektrische auto

Het indexeren van de prijzen op vooraf afgesproken momenten zorgt voor hogere prijsverschillen tussen de verschillende gemeentes. Rotterdam indexeert de prijs eenmaal per jaar en hanteert daarbij de CBS huishoudens index, terwijl Utrecht de indexatietermijn heeft aangepast van eenmaal per jaar naar elk kwartaal, wat voor hogere prijzen aan de laadpaal zorgt. De gemeente Utrecht heeft in een verklaring laten weten niet blij te zijn met de hogere prijzen, maar verwacht niet van exploitanten van de laadpalen dat zij een dienst uitvoeren die niet kostendekkend is.

Soort laadpas bepaalt het tarief

Het abonnement van de laadpas bepaalt voor veel elektrische automobilisten de prijs die zij betalen. Zo rekent bijvoorbeeld de ANWB een vast tarief per kWh van € 0,60, terwijl Eneco € 0,23 per kWh rekent op de eigen laadpunten en € 0,51 per kWh op die van andere aanbieders. Hierbij komen ook nog maandelijkse abonnementskosten en een starttarief om te laden.

Transparantie en goede afspraken

De verschillen in prijzen voor het opladen van elektrische auto's aan openbare laadpalen zorgen voor verwarring en onzekerheid bij elektrische automobilisten. Het is belangrijk dat gemeentes en aanbieders transparant zijn over de tarieven en indexering, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken bij het kiezen van een laadpaal. Ook is het van belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de prijs en indexering bij de aanbesteding van laadpalen om grote prijsverschillen in de toekomst te voorkomen.

Meer lezen over opladen elektrische auto

Bron: Pricewise

Ondervind jij hinder van de verschillende tarieven?

Meer nieuws lezen over elektrisch rijden

Geef een reactie